Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Situationen är djupt kritisk för hbtqi-personer i flera EU-länder, men även i Sverige förekommer diskriminering.”

Hbtqi-hatet sprider sig bland högerauktoritära ledare i Europa. Vi som är hbtqi-personer håller på att bli måltavla för deras hat, tillsammans med flyktingar, migranter och kvinnor. Det skriver Malin Björk och Emma-Lina Johansson, Vänsterpartiet.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.

Pridetåg i Paris. Pridesäsongen pågår nu för fullt. Runtom i Sverige, Europa och många andra delar av världen hålls Pridefestivaler av olika coronaanpassade slag, skriver artikelförfattarna. Bild: Lewis Joly

Annons

Pride är glädje och fest, men också en påminnelse om varför kampen för hbtqi-personers rättigheter måste fortsätta med oförminskad kraft.

Just nu pågår Pridesäsongen för fullt. Runtom i Sverige, Europa och många andra delar av världen hålls Pridefestivaler av olika coronaanpassade slag. Kronan på verket är förstås World Pride i Köpenhamn och Malmö i mitten av augusti.

Sverige har tagit många viktiga steg, men hbtqi-personer möts fortfarande av fördomar och diskriminering. Enligt den europeiska paraplyorganisationen för hbtqi-rättigheter, Ilga, hamnar Sverige på plats 6 i en europeisk jämförelse av situationen för hbtqi-rättigheter.

Ilga nämner bland annat den nya svenska asyllagen som infördes den 22 juni som ett hårt slag mot hbtqi-personer. Att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara norm istället för permanenta försvårar integrationen. Normen drabbar hbtqi-personer särskilt hårt eftersom den bygger på att situationen i deras hemländer kan förbättras om till exempel ett krig tar slut. Men att vara hbtqi-person är inget tillfälligt tillstånd på samma sätt som ett krig kan vara.

Annons

Annons

Även förbudet att hissa kommunala prideflaggor i kommuner där Sverigedemokraterna har makten, som i Hörby och Sölvesborg, nämns i Ilgas rapport, liksom det faktum att svenska lagar i vissa fall fortfarande gör skillnad mellan regnbågsföräldrar och heteroföräldrar.

Enligt en undersökning som företaget Insight Distillery gjort för konst- och kulturfestivalen West Pride har 73 procent av alla hbtqi-personer i Sverige utsatts för nedsättande kommentarer och 21 procent för hatbrott.

En stor EU-undersökning från European Union Agency for Fundamental Rights visar också att 15 procent av Sveriges hbtqi-personer utsattes för diskriminering på sin arbetsplats under 2019.

Också transpersoners rättigheter måste säkras, både i Sverige och övriga Europa. Den psykiska ohälsan bland transpersoner är hög och tillgången till vård och stöd måste förbättras, inte minst för unga transpersoner. Sverige behöver också en ny könstillhörighetslag som inte kräver en medicinsk process eller behandling för att få byta juridiskt kön.

Situationen är djupt kritisk för hbtqi-personer i flera EU-länder, särskilt i Polen och Ungern. Den här sommaren drev premiärminister Viktor Orbáns parti Fidesz igenom en lag som förbjuder hbtqi-information till unga människor under 18 år, och som i en djupt homofob tradition försöker förknippa homosexualitet med pedofili. Liknande lagar finns redan i Ryssland och i Litauen.

Annons

Annons

I Polen, som hamnar längst ner av alla EU-länder i Ilgas rankning, inleds i morgon, den 20 juli, rättegångar mot ett par hbtqi-aktivister som gjort en digital karta över de lokala parlament som antagit olika hbtqi-fientliga deklarationer. Aktivisterna åtalas för “ärekränkning” av de lokala parlamenten. Rättegången är en attack mot hbtqi-personers mänskliga rättigheter och mot det fria ordet. Polens utbildningsminister har dessutom uttalat att landet borde kopiera Ungerns hbtqi-fientliga lag om att förbjuda positiva framställningar av hbtqi-personer.

I Kroatien går högerauktoritära partier i liknande tankar. Hbtqi-hatet sprider sig bland högerauktoritära ledare i Europa. Vi som är hbtqi-personer håller på att bli måltavla för deras hat, tillsammans med flyktingar, migranter och kvinnor.

Vänsterpartiet kämpar för hbtqi-personers rättigheter på lokal, nationell och internationell nivå. Vi arbetar bland annat för:

• Fler satsningar för att förebygga psykisk ohälsa bland hbtqi-personer

• En human flyktingpolitik som tar hänsyn till hbtqi-flyktingars situation

• Rätten att byta juridiskt kön utan att behöva genomgå medicinska processer

• Att regnbågsföräldrar vars barn är födda utomlands ska erkännas som föräldrar även i Sverige

Annons

• Att EU ska dra in bidrag till medlemsländer som kränker mänskliga rättigheter, där hbtqi-personers grundläggande rättigheter ingår.

Annons

Pride ska vara ett tillfälle för glädje, fest och gemenskap. Men Pride är också på blodigt allvar.

SKRIBENTERNA

Malin Björk (V), EU-parlamentariker, Vänsterpartiets hbtqi-politiska talesperson och vice ordförande för EU-parlamentets hbtqi-grupp.

Emma-Lina Johansson (V), oppositionsråd i Malmö.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy