Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Skåne

Sommarjobb vidgar vyer för Skånes ungdomar

I sommar får 120 ungdomar chansen att testa på att jobba ute bland Skånes bostäder. Stena Fastigheter har skalat upp sin satsning på sommarjobb under pandemin, med målet att ge ungdomar en verklighetstrogen inblick i arbetslivet.

Dafina Bela, Vedat Koca, Donia Hammoura, Neo Nguyen och Micael Olguin hjälper till att måla en av fastighetens bänkar.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Fem uppspelta ungdomar kommer gående längs Fjelievägen i Lund. De är mitt uppe i arbetsdagen och ivriga att berätta om sommarjobbet.

För de flesta i gruppen började allting med en lapp i brevlådan och affischer i trappuppgången. Stena Fastigheter efterlyste sommarjobbande ungdomar och uppmuntrade barn till de boende att söka.

– Jag såg affischen nere i porten. Förra året missade jag sista ansökningsdagen. Mamma har tjatat på mig sedan dess, så jag tänkte att jag får göra klart mitt CV och skicka in det, säger Micael Olguin.

Anna-Karin Wickström, Relationsförvaltare på Stena Fastigheter Malmö, är nöjd att kunna erbjuda fler sommarjobb under pandemin.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Sommarjobbsprogrammet har funnits sen 2014 och riktar sig främst till barn till Stena Fastigheters hyresgäster. I år erbjuds fler platser, eftersom pandemin har gjort det svårare för ungdomar att hitta feriejobb. Allt görs på riktigt, säger Anna-Karin Wickström, relationsförvaltare på Stena Fastigheter Malmö, för att öka ungdomars chans att ta sig in på arbetsmarknaden.

Annons

– Syftet med sommarjobbarna är egentligen pedagogiskt. Vi förväntar oss inte att vi ska få perfekt målade utemöbler eller rensade rabatter, utan vi vill att ungdomarna ska lära sig hur det funkar att söka ett jobb. De får komma på intervju, ha möten, skriva på anställningsavtal, precis som det funkar på ett arbete.

De flesta av årets 120 sommarjobbande ungdomar i Skåne är barn till hyresgäster. Men det ingår även ett läxhjälpsprogram i Malmö där eleverna blir garanterade sommarjobb när de klarar sina betygsmål. Alla ungdomar placeras utanför sitt eget bostadsområde, för att vidga sina vyer.

De fem ungdomarna i Lundagänget är från Malmö och Landskrona. Alla är mellan 17 och 18 år gamla och pendlar in till jobbet varje morgon. Men några klagomål på tidiga morgnar har det absolut inte varit, berättar Khaled Nehme, gruppens ungdomsledare.

– Jag är jätteimponerad av det här gänget. Det känns inte som att de är tvungna att jobba, de vill verkligen göra det. De är taggade på att måla, städa, allt möjligt. Disciplinen de lär sig här kommer hjälpa dem mycket i arbetslivet.

Anna-Karin Wickström får ofta höra att just likheten med ett riktigt jobb är den största lärdomen för sommarjobbarna. Ungdomarna håller med.

Annons

– Det är skönt faktiskt. Det blir en inblick i hur det kommer se ut i framtiden, säger Donia Hammoura.

Annons

De nämner trädgårdsarbete och att måla bänkar som några av de roligaste arbetsuppgifterna. Men allra roligast har det varit att umgås med gänget.

– Det bästa har varit att man träffar nya människor och lär känna varandra, säger Dafina Bela.

Hon får medhåll av de andra.

– Man lär sig att samarbeta bra, vi får allt gjort snabbt. Det är inte ofta man hamnar i en grupp där man är så bekväm som vi är med varandra, säger Micael Olguin.

Inom programmet finns möjligheten att jobba flera somrar, och avancera till ungdomsledare.

Skulle ni söka jobbet igen?

– Ja absolut, säger alla i kör, innan det är dags att ge sig av och måla fler bänkar.

Gruppen klickade snabbt med varandra under första sommarjobbsveckan. Här, Micael Olguin, Neo Nguyen, Dafina Bela och Donia Hammoura.

Bild: Peter Frennesson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy