Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Malmö

Klagomål på tjärlukten har ökat – känns på fler håll runt Malmö

Stanken av tjära, diesel och bränt gummi verkar vara klart starkast på Kirseberg. Men även från andra håll rapporterar läsarna att de har känt lukten. På kommunen har klagomålen ökat.

Håkan Karlström arbetar som miljöinspektör på Malmö kommun sedan 2013. Under hela den tiden har det kommit klagomål på lukten. Men nu har det ökat.

– Så många klagomål som det har varit under våren, har det inte varit på hela tiden jag har varit här, säger Håkan Karlström.

Tidningen bad läsarna höra av sig med sina luktobservationer. Och från Bjärred i norr till Rönneholm i Malmö, har det kommit in rapporter från läsare som har känt av samma lukt som tidningen skrev om förra veckan, och som verkar vara starkast på Kirseberg.

”Känner samma lukt vissa kvällar där jag bor i andra ändan av stan vid  Rönneholmsparken. Stänger i alla fall  balkongdörr och fönster eftersom det känns obehagligt”, skriver Anncy Göranson.

Annons

Annons

”Bor i Bjärred. Gick ut på min balkong cirka 00.05 natten mellan fredag den 16 och lördag 17. Kände direkt en mycket obehaglig stank av kemisk rök, som brandröken för några veckor sedan. Såg er artikel om Kirseberg och tänkte genast att detta är samma sak”, skriver Marc Schildt.

Läsare hör av sig från Lundavägen, från Malmö Live, från Riseberga, Västra Hamnen, Slussen och från Åkarp i Burlövs kommun. En del vittnar om att de känt lukten i många år.

”Själv var jag cykelbud i Östra hamnen i början på 80-talet i mina tonår och då luktade det exakt likadant”, berättar Stefan Nilsson.

En läsare beskriver hur han flyttade från Kirseberg för tio år sedan på grund av lukten. Andra skriver att de kände den första gången i höstas.

Men även om den rapporteras från olika ställen så beskrivs själva lukten likadant: som tjära, diesel, och bränt gummi. Precis som lukten hela tiden har beskrivits i anmälningarna till kommunen.

– Jag tycker att vissa ord upprepas, som bränt gummi, brända däck, petroleumprodukter, det känner jag är återkommande ord, säger miljöinspektören Håkan Karlström.

De flesta menar också att lukten är starkare på kvällar och nätter.

”Tidpunkter är ofta kvällar och nätter. De luktar bränt som in i. Jag känner lukt nästan varannan kväll”, skriver Elias Yalcin på Rostorp.

Johannes Claesson har cykelpendlat från Nobeltorget till Lund i snart fyra år, skriver att doften funnits i åtminstone tre år. ”Ibland så tidigt som Värnhem när man kommer från malmöhållet och i Arlöv när man kommer från Lund, men det råder ingen som helst tvekan om att den är starkast i höjd med gamla Sydsvenskanhuset, i närheten av Krusegatan.”

Annons

Annons

Också miljöinspektören Håkan Karlström cyklar Lundavägen ofta. Han har även tagit sig till de gator och ställen där anmälare uppger att de har känt lukten.

– Jag har cyklat förbi för att få en känsla för det. Jag har också varit där tidiga morgnar, säger han, för också enligt anmälningarna till kommunen är sena kvällar och tidiga morgnar de tidpunkter när lukten märks mest.

De många anmälningarna har gjort att miljöförvaltningen har fått använda mer tid på problemet. Men än så länge vet man inte var den kommer ifrån, och Håkan Karlström vill inte spekulera.

– Det behöver inte vara från vissa verksamheter. Det kan vara cocktail av olika saker, säger han.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy