Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Nästan tjugotusen lediga vaccintider i Skåne – tvärstopp i förra veckan

Region Skåne och vaccinatörerna uppmanar alla som inte bokat tid för sin första dos att göra det. "Vi har vaccin, vi har lokaler och vi har sköterskor men vi har inga armar att sticka i", säger Krys vaccinsamordnare Maria Christoffersson.

Text

För tillfället finns det gott om vaccin i Skåne, men inga armar att sticka det i. Bild: Adam Ihse / TT

Annons

På Region Skånes webbplats kan man se hur många lediga vaccintider som finns i de olika kommunerna. Vid klockan 18 på tisdagen låg den sammanlagda siffran på närmare 20 000.

Och det här var efter att vaccinatören Macc People under dagen plockat bort tusen tider i Arlöv. Ännu efter rensningen hade den vaccinationslokalen över fyratusen lediga tider.

– Med det enorma drag det varit efter att bli vaccinerad blev vi faktiskt lite tagna på sängen. Vi blev ordentligt överraskade över att efterfrågan kan upphöra så här snabbt, säger Kenneth Kronohage, delägare i Macc People.

Enligt Kenneth Kronohage gick man från fullbokade dagar till sysslolös personal över en natt förra torsdagen.

– Det var ungefär som att släcka en lampa, det formligen bara stängde av. Men om det är det varma vädret eller tidpunkten det vet jag inte.

Annons

Annons

Även Kry har märkt av samma tendens vid sina lokaler, men där har förändringen inte upplevts som lika drastisk.

– Det var inte som en bomb, men vi såg det i slutet på förra veckan, säger vaccinsamordnaren Maria Christoffersson.

Vad den plötsliga vändningen beror på är det ingen som vet säkert men vanliga gissningar är värmen, semestrar och möjlig lägre vaccinationsvilja bland de yngre målgrupperna.

Trots att den lokal som har överlägset flest lediga tider ligger i ett industriområde i Arlöv är inte placeringen problemet, enligt Kenneth Kronohage.

– Nej, det tror jag absolut inte, säger han och påpekar att man inte behöver ha bil för att komma till lokalen eftersom den är enkel att nå med kollektivtrafik.

Även vid Region Skåne är man medveten om att vaccinatörerna har svårt att fylla sina tider.

Nu hoppas man att skåningarna ska boka tider medan det ännu finns gott om vaccin att tillgå.

"Vi tror att det har att göra med relativt god tillgång på vaccin för tillfället i kombination med att vi befinner oss mitt i semesterperioden, men vi uppmanar de som ännu inte vaccinerat sig att passa på nu då vaccinleveranserna förväntas bli något lägre framöver", skriver Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare, i ett mejl till Sydsvenskan.

Många sjuksköterskor har hoppat över sina semestrar eller lämnat andra jobb för att vara med och hjälpa till med vaccineringen. Nu står de i tomma lokaler utan personer att vaccinera.

Annons

– Det är väldigt tråkigt för vår fantastiska personal, säger Kenneth Kronohage.

Annons

Krys vaccinsamordnare Maria Christoffersson oroar sig för att personalen ska behöva gå eller för att de som gjort om sina sommarplaner för att hjälpa till med vaccineringen ska ångra sig och lämna sina uppdrag.

Vid Macc People gör man sitt bästa för att boka om arbetspass så sköterskorna kan hjälpa till vid dos två-vaccineringar i stället.

Eftersom vaccinatörerna får en ersättning av Region Skåne för varje stick de gör är det även en ekonomisk smäll att betala ut lön för sköterskor som inte har några personer att vaccinera.

– Vi har ju våra personalkostnader oavsett om vi gör hundra eller tusen vaccineringar, säger Kenneth Kronohage vid Macc People.

Nu hoppas både regionen och vaccinatörerna att ovaccinerade skåningar ska se sin chans och boka sin första dos.

– Det viktigaste är att vaccinera sig så vi blir av med den här pandemin, säger Maria Christoffersson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan