Annons

Annons

Lund

Lerbäckskolan först ut med utbyggd kameraövervakning

Efter förra årets brandvåg beslutade kommunen om kameraövervakning på alla skolor. Nu sitter 23 kameror uppe på skadedrabbade Lerbäckskolan.

Lerbäckskolan har varit drabbad av skadegörelse och är därför en av de skolor som valts ut för kameraövervakning.

Bild: Ingemar D.Kristiansen

Annons

Nu övervakar kameror allt som sker på Lerbäckskolan. Med 108 beviljade tillstånd för skolor och förskolor i Lund har kommunen blivit klar med den första.

Lerbäckskolan är en av de tio skolor i Lund som utsatts för mest skadegörelse.

Från de tio skolorna rapporterades fler än 400 incidenter under förra året, som tillsammans kostade Lunds kommun 7,3 miljoner kronor.

– Lerbäck är först ut och där är kameror i drift. Det är 23 kameror och högtalare, säger Håkan Nilsson, säkerhetschef i Lunds kommun.

Kamerorna placeras så att att samtliga skolbyggnader bevakas och de aktiveras utanför skoltid.

Annons

Högtalarna gör att larmcentralen kan prata med personer på plats. Om någon ses göra något misstänkt kan de informeras om att de är observerade och att väktare är på väg.

Annons

Utöver kameror finns det högtalare som möjliggör direktkommunikation med den som har fuffens för sig på skolområdet.

Bild: Ingemar D.Kristiansen

Kameror till de tio skolorna kostar 10,8 miljoner kronor. Kommunen hoppas att den avskräckande effekten ska leda till mindre skadegörelse och att kamerorna så att säga betalar sig själv.

– Kostnadsmässigt går det jämnt ut för de tio värst utsatta skolorna. Men man får också tänka på otryggheten det skapar för barn och lärare som kommer till skolan när det är klotter och sönderslagna rutor. Även driftsstörning kostar efter bränder då byggnader inte går att använda. Det kan ta allt från dagar till månader, säger Håkan Nilsson.

Annons

Under året planerar kommunen för kameraövervakning av ytterligare två skolor, vilket beräknas kosta 3,3 miljoner kronor.

Med beviljade ansökningar kan kommunen snabbt utöka kameraövervakningen vid behov.

– Inledningsvis är det en kostsam investering men samtidigt är kostnaderna för skadegörelse så mycket större. Vi ser inte kameror som ett alternativ på hundra skolor direkt, utan följer utvecklingen och utvärderar. Därefter är vi beredda att utöka successivt till fler skolor, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Polisen är positiv till kameraövervakningen.

– Efter sommaren förra året med så mycket bränder tyckte vi att det var en bra idé. Det är stora värden som kan gå till spillo så det är absolut motiverat med väktare och kameraövervakning på vissa objekt, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.

För ett år sedan utreddes de många bränderna inom ramen för en särskild polisinsats kallad operation Gnista.

Den arbetsgruppen har numera falnat och är vilande men kan blossa upp igen vid behov.

Redan i fjor placerade Lunds kommun ut värmekameror vid flera skolor.

Annons

– Vi hyrde in värmekameror som inte är tillståndspliktiga. De placerades ut på de värst utsatta skolorna och flyttades runt löpande, säger Håkan Nilsson.

Det rör sig om ett 20-tal kameror som kommunen fortfarande använder. Den sortens kameror behöver inget tillstånd eftersom de bara visar konturen av personer.

Fakta

Tio skolorna med mest skadegörelse

Östratornskolan, Lerbäckskolan, Järnåkraskolan, Fågelskolan, Palettskolan, Fäladsgården, Nyvångskolan, Klostergårdskolan, Uggleskolan och Tunaskolan.

Bild: Björn Lilja

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy