AnnonsVisitDenmark

Årets bästa roadtrip – Nordjylland runt

Milslånga sandstränder, pittoreska kustbyar, nyfångade skaldjur och storslagna naturupplevelser. Vid sidan av Skagen och Fredrikshamn finns mycket att upptäcka på Nordjylland. Följ med på sommarens bästa roadtrip.

Det danska rågbrödet är täckt av handskalade räkor, majonnäs och en frasigt smörstekt rödspätta från morgonens fiskauktion i Hirtshals, nära Nordjyllands nordspets. Till det dricker vi som ska sitta i passagerarsätet under dagen en liten öl och ”en lille en” i form av Aalborg Akvavit, precis som traditionen bjuder.

Smörrebrödslunchen är en svårslagen uppladdning inför vår roadtrip på Nordjylland. Vi befinner oss i Ålborg , Nordjyllands största stad, och här lever arvet efter den anrika danska akvavitfabriken De Danske Spritfabrikker kvar. 2015 upphörde spritproduktionen i Ålborg och nu håller det kulturminnesmärkta gamla fabriksområdet på att förvandlas till Spritten, en helt ny stadsdel med lyxhotell, konstcenter, mikrodestilleri, ekologisk chokladfabrik, saluhall och världens största skulptur i glas. Spritten är bara ett exempel på Ålborgs förvandling från före detta industriort till modern kulturstad. Här finns flera museer i toppklass, med det moderna konstmuseet Kunsten i spetsen, men också en park (Kildeparken) med sjungande träd, hamnbassänger mitt i staden och en rolig restaurangscen med alltifrån gatumatsmarknad och citybryggeri till michelinkrog.

Det är en med andra ord en perfekt utgångspunkt för att utforska Nordjylland, en region som för många svenskar är synonym med Skagen och Fredrikshamn. Men här är mycket mer att upptäcka, dessutom på nära håll. Utgår man från Ålborg finns det mesta inom en timmes bilresa.

Vi börjar med att styra norrut, mot byn Tversted sydväst om Skagen. Här möts vi av vindlande smågator kantade av antikvitetsbutiker, gallerier och hantverksateljéer, men också en av västkustens otaliga sandstränder. Den är lång, bred och ren, och precis som många av kustens övriga stränder kantas den av skyddande sanddyner. Vi går en promenad längs havet, köper en glass i en turkosmålad glasskiosk, sätter oss på en av sanddynderna, ser vågorna slå in – och konstaterar att det här är danskt strandliv när det är som bäst.

Sedan fortsätter turen till fiskeläget Hirtshals , en och en halv mil västerut. Här har lokalborna länge livnärt sig på fiske och numera lockar stadens fiskeauktion köpare från hela Skandinavien. Första veckan i augusti varje år firas stadens fiskeliv med en fiskefestival, men i år är den inställd på grund av pandemin. Vid sidan av den i högsta grad levande fiskehamnen finns mycket att uppleva här: ett bunkermuseum med bunkrar från andra världskriget, ett snapsmuseum och Nordsøen Oceanarium, Nordeuropas största akvarium, är bara några exempel. Vid sidan av bunkermuseet tronar ett 35 meter högt fyrtorn som har varit ett viktigt sjömärke för sjöfarten längs Nordjyllands västkust. Vi tar de 144 trappstegen upp till toppen och njuter av utsikten över Skagerrak, Hirtshals och kusten.

Resan fortsätter söderut längs västkusten, förbi den kända strandorten Løkken och surfarmeckat Klitmøller – även känt som Cold Hawaii – till Thy. Det är Danmarks första nationalpark och största vildmark och sträcker sig från Hanstholm i norr till Agger Tange i söder. Däremellan ryms en rad olika naturtyper: sandstränder, klitthedar, sjöar, myrar och skog. Här finns också ett rikt djur-, fågel- och växtliv – inte minst vid Bulbjerg, Danmarks näst största fågelklippa. Landskapet kan utforskas till fots, på cykel eller från hästryggen. Vi parkerar vid Nors Sø och följer den nästan 2 kilometer långa vandringsleden genom skogen till Isbjerget, som med sina 56 meter är en av parkens högsta punkter. Väl där väntar ännu en storslagen utsikt, den här gången över Nordsjön och den oförstörda vildmarken.

Ett annat fantastiskt naturområde på Nordjylland är Limfjorden, strax öster om Thy. Det 180 kilometer långa sundet förbinder Nordsjön med Kattegatt och är kanske mest känt för sina ostron och musslor. Fjordens största ö heter Mors och kantas av höga, spektakulära kalkstensklinter. Den mest kända är Hanklit. På toppen av den 61 meter höga klinten hittar vi fina promenadvägar med utsikt som sträcker sig över Thistedbukten, ända till Thy. Här finns även bänkar och bord där vi dukar upp en solnedgångspicknick med nyrökt fisk och andra lokala godsaker. Dagen avslutas med fossiljakt, fossiler och vulkanisk aska leder 55 miljoner år tillbaka i tiden. Det gör att Hanklit är en av kandidaterna att tas upp på Unescos lista över unika naturplatser, tillsammans med Knudeklint på grannön Fur. En annan dramatisk klint värd ett besök är Feggeklit, längst norrut på Mors.

Nästa dag lättar vi ankar och följer med på en seglingstur över Limfjorden till Livø, även känd som Limfjordens pärla. Livø är en bilfri ö med 10 invånare. som trots sin litenhet rymmer nästan alla Danmarks naturtyper, bland annat flera fina stränder och höga klippor. Tre timmar får man på sig att utforska ön, och på vägen tillbaka finns god chans att se några av Limfjordens sälar.

Sista dagen fortsätter vi inåt land, till maritima Hvalpsund. Staden ligger på en halvö och är omsluten av tre fjordar: Limfjorden, Skive Fjord och Hjarbærk Fjord. Det gör att området lockar med fritidsfiske i toppklass. I både Limfjorden och Mariagerfjorden simmar gott om välnärd havsöring, dessutom finns fiskesjöar fyllda med regnbåge och öring. Vi nöjer oss dock med att låta proffsen sköta jobbet och njuter i stället av nyfångad lunch på en av krogarna i hamnen. Alldeles intill ligger stora segelbåtar och ett par glänsande yachter på parad.

Sista stoppet innan vi vänder åter till Ålborg är Rold Skov, Danmarks nästa största skog. Den är känd för sitt stora bestånd av gamla granar, men även för sina sagolika bokskogar och ett av Danmarks bästa mountainbikeområden, med ett lednät som sträcker sig över 50 kilometer. Det ingår i ”De 10 Spir”, tio mountainbikeområden som danska Naturstyrelsen anser utgör landets bästa. Här finns också en downhillbana, en teknikbana och möjlighet att testa cykelorientering. Vi testar den blå rundan, som är den lättaste och sträcker sig drygt 17 kilometer runt Rebild. Det är en perfekt nybörjarrunda, som går genom en varierande natur, förbi en sjö och det vackra, kuperade hedlandskapet Rebild Bakker.

Det är en tur som ger mersmak – precis som resten av Nordjylland.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan