Annons

Annons

opinionMalmö

Aktuella frågor
”Det saknas ett genuint barnperspektiv i hur Malmö styrs.”

Det är dags för Socialdemokraterna och Liberalerna att gå från ord till handling och börja praktisera barnkonventionen, skriver Maria Dexborg, ordförande för Vänsterpartiet i Malmö.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och kommunstyrelsens vice ordförande Roko Kursar (L), presenterar förslaget till budget för 2021.

Bild: Bengt Arvidson

Annons

Den senaste månaden har Sverige befunnit sig i en politisk kris. Ledande makthavare har vägrat ta ansvar och låtit prestige gå̊ före Sveriges bästa.

Upprinnelsen till krisen var en fråga som rör bostadspolitiken, införande av marknadshyror (även kallat fri hyressättning) i nybyggda hus.

Redan i samband med regeringsbildningen 2019 var Vänsterpartiet tydligt med att partiet hade två̊ röda linjer som inte var förhandlingsbara.

Vänsterpartiet sade: Vi släpper fram er regering, men marknadshyror kan ni inte genomföra. Då förlorar regeringen vårt förtroende. Vänsterpartiet har stått fast vid sitt ord, stått upp för den svenska modellen där Hyresgästföreningen är med och förhandlar om hyrorna.

Inom Vänsterpartiet är vi övertygade om att om förslaget om fri hyressättning/marknadshyror hade gått igenom, hade det lett till att hyrorna ökat radikalt i landet. I Malmö̈ påpekade Hyresgästföreningen att hyrorna i staden kunde komma att höjas med 13 procent.

Annons

Ett samhälle med kraftigt ökade hyror försvårar för barn som redan lever i utsatthet. Pandemin har visat att ojämlikhet och en försvårad ekonomisk situation slår hårt mot barnfamiljer. Till exempel har flera hundra barnfamiljer i Sverige blivit vräkta under pandemin, enligt Hyresgästföreningen.

Annons

Rädda Barnens fattigdomsrapport från 2018 visar att i Malmö minskar barnfattigdomen, men klassklyftorna ökar.

Malmö är Sveriges mest ojämlika stad enligt en färsk rapport från Delmos, Delegationen mot segregation. 

Strukturell hemlöshet är en verklighet som drabbar barnfamiljer i Malmö.

Den 1 januari 2020 blev barnkonventionen lag i Sverige. Ändå saknar den bostadspolitik som bedrivs i Malmö ett barnperspektiv.

Elli 5 år, som har upplevt våld och flytt från sitt hem med sin mamma till ett skyddat boende måste nu vänta från vecka till vecka för att få besked om var de ska bo. Osman 14 år som bor trångt tvingas lämna hemmet för att kunna få utrymme för sig själv. André 8 år – hans föräldrar saknar arbete och lever under existensminimum. Angela 11 år har precis har fått veta att familjen kommer att vräkas. Föräldrarna till dessa barn har jag själv träffat.

Parallellt med att Malmös politiska styre, Socialdemokraterna och Liberalerna, har planer för hur barns rättigheter i Malmö ska tas tillvara kvarstår beslut där de inte beaktar barnperspektivet. Det gäller till exempel beslut om att familjer som är hemlösa ska söka bostadsbistånd vecka för vecka, att det är okej att vräka barnfamiljer eller att ställa orimliga krav som innebär att våldsutsatta som har lämnat sitt hem för att rädda sitt liv själva måste ta ansvar för att söka en bostad i en tid då det är oerhört svårt att få en sådan.

Annons

Annons

Vänsterpartiet saknar ett genuint barnperspektiv när det gäller hur Malmö styrs. Det är dags för Socialdemokraterna och Liberalerna att gå från ord till handling och börja praktisera barnkonventionen. Ska den verksamhet Malmö stad står för genomsyras av fokus på̊ barns rättigheter behöver det synas i alla beslut som berör barn. 

Det är bra att arbeta långsiktigt, men vad händer med de barn som just nu drabbas av politiska beslut? 

Vänsterpartiet Malmö jobbar för att alla barn ska ha ett hem, att inget barn ska vräkas och att barns trygghet och säkerhet ska stå i fokus när en familj får boendestöd. Barnperspektivet måste finnas med i beslut som fattas i Malmö stad och som berör barn, annars blir barnkonventionen verkningslös. Barnen är vår framtid, vi måste alla stå upp för deras rätt.

SKRIBENTEN

Maria Dexborg, ordförande för Vänsterpartiet i Malmö.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy