Annons

Annons

Skåne

Nerskalad marknad efter uppehåll förra året

Polistillståndet saknas in i det allra sista, men det blir en Kiviks marknad i år. Av allt att döma kan marknaden börja på fredagen som planerat.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Arrangören Axels tivoli räknar med färre försäljare och tivolidelen blir mindre, men marknaden blir flera dagar längre än vanligt.

I veckan har det skrivits i lokalpressen om att marknaden ännu inte har tillstånd från polisen. Utan tillstånd får den inte hållas.

– Det är inte bra. Vi kommer såklart att få tillstånd. Det är inget snack om det, säger Jimmy Andreasson på Axels Tivoli, som driver Kiviks marknad.

I år förbokar inte knallarna platserna eller betalar i förväg som tidigare år.

– Vi ville inte riskera att behöva sitta och betala tillbaka pengar om det skulle bli ett bakslag på grund av pandemin, säger Jimmy Andreasson.

Han säger att arrangörerna har en löpande diskussion med polisens tillståndsenhet.

– Det handlar om hur många ordningsvakter vi kommer att behöva anlita. Det beror på hur många knallar det blir. När denna dagen är slut vet vi hur många de är.

Annons

Knallarna anländer till marknadsplatsen under torsdagen. Klockan tio på fredagen är det tänkt att marknaden ska öppna och klockan elva öppnar tivolidelen, som i år får släppa in max 600 personer samtidigt.

Annons

– Och så vill polisen ha in en ny karta. Vi breddar gatorna för att ge besökarna större möjlighet att hålla avstånd till varandra, säger Jimmy Andreasson.

Jimmy Andreasson säger att man har en löpande dialog med polisen.

– Jag har pratat med dem och de säger att vi har tillståndet så fort de får de uppgifter de frågar efter.

Alexander Zagajewski, handläggare på rättsenhet syd vid polismyndighetens tillståndsavdelning, arbetar med tillståndet för Kiviks marknad.

– Ja, nu är det nog komplett. Det kommer att fattas ett beslut.

I sin handläggningsprocess tar tillståndsavdelningen hjälp av bland annat Simrishamns kommun, räddningstjänsten och lokalpolisen. De har alla gett sina utlåtanden.

– Vi har en högre arbetsbelastning nu när pandemirestriktionerna har lättat. Det är därför vi har mer att göra. Men vi jobbar så fort vi kan, säger Alexander Zagajewski.

Kiviks marknad hålls i år mellan den 23 juli och 1 augusti på marknadsplatsen mellan Kivik och Vitemölla.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy