Annons

Annons

Lund

Ikea kommer till Lund – öppnar på Nova i höst

Än så länge ser lokalen inte mycket ut för världen, men i oktober flyttar möbeljätten Ikea till Lund – om än i liten skala.

Tobias Bogefors – till höger i bild – är chef för Ikeavaruhuset i Malmö som nu expanderar till Lund.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

– Det är ju inte ett varuhus på 44 000 kvadratmeter, konstaterar Tobias Bogefors, varuhuschef på Ikea Malmö.

Mycket riktigt: den 95 kvadratmeter stora lokalen på Nova kommer inte att rymma något tag-själv-lager, någon restaurang eller några produkter till försäljning.

Den nya butiken blir i stället en planeringsstudio där kunder med hjälp av säljare kan planera sin inredning, i första hand kök och garderobslösningar.

– På det här viset möter vi fler konsumenter som kan ta del av vår kunskap om livet hemma. Vi flyttar dit där människor rör sig, säger Tobias Bogefors.

Novas Anna Käll och Ikeas Tobias Bogefors är nöjda med sitt nya samarbete.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

Annons

Det är ett nytt koncept för Ikea, delvis ett sätt att anpassa sig till kunder som i allt högre grad föredrar att handla på andra sätt än direkt i varuhuset.

De första butikerna öppnar i september, då i Norrköping och Göteborg.

– Utmaningen är framför allt att lära oss vad kunderna vill ha här, eftersom konceptet är nytt. Men vår ambition är att förbättra det efter hand, säger Tobias Bogefors.

Inga produkter kommer alltså att finnas till försäljning på plats, men hela sortimentet går att beställa. Butiksytan upptas i stället av datorer och en liten utställningsyta där kunder kan jämföra olika inredningsalternativ och material.

Butiken på Nova öppnar den 1 oktober om allt går som planerat, och blir då en filial till Ikea Malmö i Svågertorp knappt tre mil bort.

– Geografiskt är det inte långt från Lund till Malmö, men psykologiskt kan det vara en bit. Och vi vet att många Lundabor inte har bil eller möjlighet att ta sig till Svågertorp, säger Tobias Bogefors.

Lokalen bär fortfarande spår av sitt förflutna som underklädesbutik, men inom kort ska den gamla inredningen rivas ut.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

Annons

Ikeas etablering kommer i en tid när Nova börjar se ljuset i pandemitunneln. Just den här lokalen inhyste tidigare underklädesbutiken Change men har stått tom i åtta månader.

– Vi har fortfarande ett par lokaler som står tomma, men vi märker ett större intresse nu. Så vi tror på en stark höst, säger Anna Käll, destinationschef på Nova.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy