Annons

Annons

Kävlinge

Kommunen bötfällde bilister vid Saxtorpssjöarna – utan tillstånd

Vid en drunkningsolycka i Saxtorpssjöarna förra sommaren hindrades räddningsfordon att komma fram av felparkerade bilar. Som en akut åtgärd började Kävlinge kommun bötfälla bilister – utan tillstånd. Konsekvensen: sommaren 2021 måste polis tillkallas för att lappa vid sjöarna.

När Sydsvenskan besöker Saxtorpssjöarna en vardagsförmiddag finns det fortfarande gott om parkeringsplatser. Några besökare vittnar om att läget troligtvis är ett helt annat senare på dagen.

Bild: Daniel Persson

Annons

I juni förra året fick räddningstjänsten ett drunkningslarm från Saxtorpssjöarna. Personal skickades till platsen, men insatsen försenades av en stor mängd felparkerade fordon. Den förolyckade personen hade ändå inte gått att rädda, men efter incidenten vidtogs en rad åtgärder för att öka framkomligheten. Bland annat sattes stenar upp för att förhindra olovlig parkering. Dessutom förbättrades skyltningen.

Kävlinge kommun inledde även en dialog med Stiftelsen skånska landskap, som förvaltar Saxtorpssjöarna och Järavallen. Samtalet mynnade ut i en överenskommelse där kommunen tilläts att bötfälla felparkerade fordon.

Enligt stiftelsens vd, Charlotta Kabo Stenberg, påtalade dock en privatperson tidigare i år att åtgärden inte är tillåten: kommunen får inte utfärda böter på privat mark. Exakt hur länge den otillåtna lappningen pågick är oklart, men det handlar om cirka en månad.

Annons

Annons

Det som saknades var en så kallad lokal trafikföreskrift, som måste godkännas av länsstyrelsen. Och kommunens miss ifjor får nu även konsekvenser för årets badsäsong vid sjöarna.

Charlotta Kabo Stenberg är vd för Stiftelsen skånska landskap. Hon har hört talas om att folk har flyttat på stenar för att få en parkeringsplats och är väl införstådd med att parkeringen ofta är överbelagd. Därför menar hon att det är viktigt att man hittar en väg att bötfälla förseelser i och utanför parkeringsområdet.

Bild: Peter Frennesson

– Då vi fick reda på detta genom kommunen sökte vi genast tillstånd från länsstyrelsen, men vi har inte fått det ännu, säger Charlotta Kabo Stenberg.

Ansökan kom inte iväg förrän i slutet på juni, och hos länsstyrelsen har man inte tid att lösa problemet.

– Det finns inte en chans att det blir klart under badsäsongen. Många handläggare har semester och det här är ärenden som måste utredas ordentligt, säger Anna-Britt Adell på länsstyrelsens förvaltningsjuridiska enhet.

Annons

I nuläget är det därför bara polisen som kan bötfälla bilister vid sjöarna.

Mattias Paulsson och Karl Friberg var tidigt ute och hittade en bra parkeringsplats strax intill sjön.

Bild: Daniel Persson

Annons

När Sydsvenskan besöker badplatsen en vardagsförmiddag finns det gott om parkeringsplatser. Det är fortfarande tidigt och värmen har inte hunnit infinna sig. Men besökarna känner igen problematiken:

– Jag har bara varit här en gång tidigare. Det var förra sommaren och då var det kaos. Vi fick klämma in bilen bakom ett träd, säger Karl Friberg.

Lena Svensson åkte till Saxtorpssjöarna för att ta en promenad med hundarna Megan och Gwyneth.

Bild: Daniel Persson

Annons

– Jag är oftast här vid ”off-tider”, men kommer man efter lunch kan det vara helt kört att få en plats, säger Lena Svensson.

Thomas Landén är teknisk chef i Kävlinge kommun. Foto: Kävlinge kommun

Annons

Eftersom Kävlinge kommun inte har befogenheter att utfärda böter har man försökt påverka situationen på andra sätt.

– Vår trafikplanerare har hjälpt stiftelsen att bolla idéer för att förbättra parkeringsplatserna. Även om vi inte har något formellt ansvar är det viktigt för oss att göra det för invånarnas skull, säger Thomas Landén, teknisk chef i Kävlinge.

Pia Almström är kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge kommun. Hon menar att situationen är olycklig, men lyfter också fram att intentionerna var goda.

Bild: Ingemar D.Kristiansen

Annons

Varken han eller kommunstyrelsens ordförande Pia Almström har något svar på frågan hur kommunen kunde missa reglerna.

– Vi erbjöd markägaran hjälp och det var många goda viljor som var inblandade. Tyvärr blev det fel den här gången, säger Pia Almström.

Ur räddningstjänstens perspektiv utgör felparkerade bilar vid badplatser ett problem. Styrkeledaren Mattias Andersson är stationerad i Löddeköpinge och har bra inblick i parkeringsläget runt Saxtorpssjöarna.

Annons

– Samtidigt är känslan att det har blivit bättre i år när vi har testat framkomligheten, säger han och fortsätter:

– För oss är det viktigaste inte att felparkerade fordon får en lapp, även om det kan fungera som en påminnelse. Bilarna ska stå rätt från första början. Jag tror att det handlar mycket om att vara synlig för besökarna, så vi satsar på att vara det.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy