Annons

Annons

Eslöv

Brand på gård utanför Eslöv – boende uppmanades att hålla sig inne

Flera enheter från räddningstjänsten har från lördag kväll till söndag eftermiddag jobbat med en brand på en gård utanför Eslöv. Det brann i gödningsämnen och ett VMA – viktigt meddelande till allmänheten gick ut till boende i Kungshult i Eslövs kommun.

Robert Forsell, Kajsa Sjödin och Marcus Määttä

Text

Räddningstjänsten var kvar på plats vid 09 på söndagsmorgonen.

Bild: Patrick Persson

Annons

Boende i området uppmanades även på söndagsmorgonen att hålla sig inomhus och att stänga dörrar och fönster.

Till en början fick räddningstjänsten veta att det förvarades halm i de brinnande ladugårdsbyggnaderna, men blev sen varse om att där även förvaras 150 ton gödningsmedel.

– Det är inte ett tätt bebyggt område runt gården, det är främst i Kungshult man uppmanas hålla fönster och dörrar stängda, säger Måns Krook, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.

Annons

Annons

Räddningstjänsten blev larmade vid 21-tiden på lördagskvällen. Personalen arbetade med extra försiktighet under släckningen till följd av den giftiga röken. Ingen på gården har kommit till skada under branden.

Finns det en explosionsrisk?

– Vi har kontakt med expertis för att få det klarlagt hur stor den risken är, säger Måns Krook på söndagskvällen.

Bild: Patrick Persson

Räddningstjänsten berättade vid 9-tiden på söndagsmorgonen att endast taket har brunnit upp på den cirka 4 000 kvadratmeter stora byggnaden. Det brinner inte med öppna lågor och det föreligger ingen spridningsrisk.

– Däremot har vi tagit ett gemensamt beslut med MSB och miljöförvaltningen. Vi kommer låta glöden brinna ner. Om vi släcker gödningshögarna finns det risk att gödslet hamnar i grundvattnet, säger Måns Krook.

Annons

Bild: Patrick Persson

Annons

Ett 20-tal personer från räddningstjänsten jobbade med branden under natten. Under söndagsmorgonen kommer räddningstjänst på plats att bytas ut.

– Nya personer ska ta sig an uppgiften och kommer då fatta beslut om varningen till allmänheten ska ligga kvar under dagen, säger Måns Krook.

Det ska inte ska inte ha funnits någon överhängande explosionsrisk, även om röken är ohälsosam.

Det brann även i två andra ladugårdsbyggnader i Skåne under natten. Vid 23-tiden kom larm om en brand i en maskinhall i Björkeröd och senare en lada i Ugerup, båda orter ligger utanför Tollarp.

Polisen rubricerar bränderna som grov mordbrand och utreder nu ett samband. En man är anhållen för branden i Ugerup.

Annons

Bild: Patrick Persson

Läs mer: Risk för farlig luft i en vecka efter gödselbrand

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy