Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”EU behöver göra mer för att sätta stopp för sexuella övergrepp mot barn.”

Vuxna har en skyldighet att se till att barn är skyddade från sexuellt utnyttjande, hat, hot och våld, skriver Heléne Fritzon och Evin Incir, Europaparlamentariker för Socialdemokraterna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild från den tjeckiska dokumentären Caught in the Net. Foto: Czech Film Found

Annons

Nätet måste vara en trygg plats för barn och unga. Det är det inte idag.

Den tjeckiska dokumentären Caught in the Net av Vít Klusák har skapat en omfattande debatt om grooming.

I filmen använder ett tjeckiskt team tre vuxna skådespelare för att visa hur sårbara barn är online.

Skådespelarna får på populära plattformar som Tiktok och Fortnite uppge att de är tolv år gamla. De ombeds undvika att uppmuntra andra personer att kontakta dem.

Under tio dagar uppvaktas de tre skådespelarna av 2 458 män, varav en stor del tar kontakt med dem i sexuellt syfte. Dokumentären visar på en av vår tids största utmaningar ­­– sexuella övergrepp mot barn online.

Grooming innebär att en vuxen person tar kontakt med ett barn i sexuellt syfte. Av de barn och ungdomar som övertalas till att utföra sexuella handlingar framför en kamera är 98 procent yngre än tretton år, enligt den internationella barnrättsorganisationen Plan International.

Annons

I Tyskland ökade antalet rapporterade groomingfall från 1 754 fall år 2019 till 2 632 i fjol, också det enligt uppgifter från Plan International. Den tjeckiska dokumentärfilmen fick fram nästan lika höga siffror på endast tio dagar, något som stärker misstankarna om att mörkertalet är stort.

Annons

Att barn utsätts för övergrepp online innebär inte att vuxna ska hindra barn från att vara på nätet. Däremot har vuxna en skyldighet att se till att barn är skyddade från sexuellt utnyttjande, hat, hot och våld. Det handlar om att stärka barns egen motståndskraft och att säkerställa att det finns aktuell lagstiftning för att identifiera, omedelbart ta bort och rapportera sexuella övergrepp mot barn online.

Den virtuella världen rör sig över nationsgränser och därför måste också lösningarna göra det. För att åstadkomma en verklig förändring behövs samordnade och koordinerade åtgärder på EU-nivå.

När den nya EU-lagstiftningen om integritet och elektronisk kommunikation trädde i kraft i december förra året blev en konsekvens att framgångsrika verktyg för att upptäcka, ta ner och rapportera online-relaterade sexuella övergrepp mot barn förbjöds. Sedan dess har vi svenska socialdemokrater i EU-parlamentet gjort allt vi kan för att så fort som möjligt se till att undantag görs när det gäller verktyg för att identifiera dem som utnyttjar barn sexuellt online.

Annons

EU måste snarast återgå till att försöka stoppa förövare från att utsätta barn för sexuella övergrepp.

Vårt arbete har gett resultat. Nyligen röstade Europaparlamentet för ett tillfälligt undantag i lagstiftningen om integritet och elektronisk kommunikation för att webbplattformar ska kunna vidta frivilliga åtgärder i syfte att upptäcka och rapportera sexuella övergrepp mot barn på nätet, avlägsna olagligt material, och använda skanningstekniker med hjälp av algoritmer för att upptäcka grooming. Men vårt arbete slutar inte med det.

Annons

Vi arbetar hårt för att EU ska göra mer för att sätta stopp för sexuella övergrepp mot barn. Det är en kapplöpning mellan förövare och lagstiftare som ständigt kräver att vi håller oss uppdaterade om hur plattformar fungerar och hur de fallgropar som finns i den digitala miljön ser ut. Men en sak är säker, vi kommer alltid göra allt vi kan för att ge alla barn rätt till en trygg uppväxt.

För Socialdemokraterna är barns rättigheter en prioriterad fråga. Den omfattar också barns trygghet på internet.

SKRIBENTERNA

Heléne Fritzon (S), Europaparlamentariker och delegationsledare för de svenska socialdemokraterna i Europaparlamentet.

Annons

Evin Incir (S), Europaparlamentariker.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy