Annons

Annons

Skåne

Masonitbyn utanför Domsten byggs upp och rivs igen varje år

Enkla stugor av masonit och magisk havsutsikt. Vid Kulla, strax söder om Domsten, finns ett snart 90-årigt kulturarv som varje år byggs upp och rivs igen.

Anna-Lena Hansson och Leif Petersson spenderar lata dagar i masonitbyn utanför Domsten.

Bild: Torbjörn Wester

Annons

När våren kommer observerar danskar längs Sundet hur små vit-gröna prickar poppar upp som svampar ur jorden på den svenska sidan, strax söder om Domsten.

– Vi har faktiskt haft någon från Danmark här som själv kom över för att ta reda på vad det är som händer på andra sidan varje vår, säger Martin Wallin, ordförande i Helsingborgs campingklubb.

Martin Wallin är ordförande i Helsingborgs campingklubb.

Bild: Torbjörn Wester

Annons

Föreningen, som fyller 90 nästa år, startade i en tid då fritid var ett relativt nytt begrepp. 1938 fick de svenska arbetarna två veckors semester och många valde att spendera den fria tiden naturnära. Söder om Domsten skapades runt 1930 en camping på mark arrenderad av godset Kulla Gunnarstorp och ett par år senare bildades Helsingborgs campingklubb. Till en början tältade man, men efter andra världskriget började tälten ersättas av små stugor i ett av tidens mest moderna material, masonit.

Annons

I masonitbyn finns ett 45-tal tomtplatser. Man kan ha fler än en stuga på sin tomt, men stugorna måste hålla de fastslagna maxmåtten.

Bild: Torbjörn Wester

Marken arrenderas än idag av campingklubben och precis som förr monteras stugorna upp varje vår och plockas ihop igen varje höst. Kvar på tomterna i det som i folkmun brukar kallas masonitbyn blir bara husgrunderna.

Annons

Varje medlem i klubben har en tomt och bygger där själv upp en eller ett par stugor, alla utförda enligt föreningens riktlinjer. Maxmåtten är bestämda till 2,8 gånger 5 meter, väggarna måste vara vita och taken målade i färgen Kullagrönt.

– Stugorna byggs upp successivt från första april och fram till midsommar. Det brukar ta ett par helger att göra det, men det är inget problem, man får ju vara utomhus, säger Martin Wallin.

På en plats med magisk Sundsutsikt spenderar Anna-Lena Hansson och Leif Petersson lata dagar. Tvätten hänger på tork, pelargonerna blommar.

Annons

Leif Petersson och Anna-Lena Hansson njuter av livet vid havet.

Bild: Torbjörn Wester

Annons

Tidigare reste de mycket men för några år sedan fick de en tomt i masonitbyn och nu är det oftast här de spenderar tid på sommaren.

– Vi bor i Helsingborg men sover här när det är fint väder, säger Leif Petersson.

Han var medlem i campingklubben under en period på 1970-talet också.

– Mina barn är uppväxta härute, på den tiden var det gott om ungar här, säger han.

Att återvända till masonitbyn nu på äldre dagar hade han inget emot.

– Kan man få det bättre? Tänk att bo såhär på sommaren, med den här utsikten, utan att det kostar miljoner.

I masonitbyn finns ett 45-tal tomter och den som vill bo här lånar en av dessa av campingklubben. Sin stuga äger man själv, väggar och tak vinterförvaras i förråd på området. En hel del av masonitbyns invånare har haft sina tomter i många decennier, men det sker en viss omsättning. Äldre, som kanske inte längre vill bygga och riva husen varje år, lämnar sina platser, yngre kommer till. Det finns en kö till tomtplatserna.

Annons

– Det är en blandning av folk här, både gamla och unga, både de som bor nära och de som bor längre bort, säger Martin Wallin.

Jan Rasmusson har haft plats i masonitbyn sedan 1969.

Bild: Torbjörn Wester

Annons

Bland de som har haft sin plats i masonitbyn allra längst finns Jan och Ulla Rasmusson. Sedan 1969 monterar de upp sina stugor här varje vår och dessförinnan hade Ullas föräldrar haft plats sedan 1954. Deras två barn har spenderat många sommarlov här. På den tiden fanns det fler barn i byn än idag och många blev vänner för livet.

– På morgonen när barnen vaknade sprang de ut direkt och lekte, sen fick man jaga fatt i dem när det var dags för mat, säger Jan Rasmusson.

– Barnen fick nog mer kontakt då än idag när familjerna ofta bara är här på helgerna. Förr flyttade de flesta ut och bodde här hela somrarna.

I lådan märkt HD levereras bybornas morgontidningar.

Bild: Torbjörn Wester

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy