Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Malmö

Uppdrag: läsa böcker med barn

Varje dag hela sommaren är det högläsning för barn i parkerna i Rosengård, Hermodsdal, Nydala och Lindängen.

– Vi vill visa att det finns något för alla och att det är jättekul att läsa, säger Fatma Alwan som är läsambassadör på Lindängen.

Läsambassadörerna är själva unga och kommer från Nydala, Rosengård, Lindängen och Hermodsdal. Fatma Alwan tror att det spelar roll. "Barnen öppnar sig på ett annat sätt och pratar på ett annat sätt," säger hon. Här med Zein och Miamin El-abidin Jumoah.

Bild: Patrik Renmark

Annons

Hela skolåret har hon och de andra läsambassadörerna i föreningen Tif (Tillsammans i förening), haft bokcirklar på skolorna i Rosengård, Lindängen och Hermodsdal. Nu är det sommarlov, då är läsambassadörernas jobb att leta upp barn att läsa med, för att väcka eller öka deras läslust. Också Nydala, Limhamn och Kroksbäck får besök.

På gräsmattan vid amfiteatern i Lindängen har de lagt upp böcker i små högar. Det är viktigt att det är olika böcker, i olika genrer och för olika åldrar. Barnen som är med och läser är allt från sex till tretton år, ibland äldre.

– En del barn kopplar läsning till skolböcker som de tycker är tråkiga, och negativa känslor. Men vi vet att det finns intresse läsa så länge vi visar att det finns för alla, säger Fatma Alwan.

Annons

Själv började hon läsa skönlitteratur genom Twilightböckerna i sjätte klass. Nu jobbar hon heltid över sommaren med att få yngre barn att också hitta läsningen.

Annons

– Det är extra roligt att föräldrar brukar följa med barnen och komma också, och de tar med sig böckerna hem. Det värmer att se att de också vill engagera sina barn och sig själva, säger hon.

Om man inte vill läsa i boken så kan man göra som Roqayya Mohsen och Nadida Alhomsi, och använda den som underlag när man ritar istället

Bild: Patrik Renmark

Den här dagen kommer först några lite yngre barn till bokhörnan i parken. De hittar ritpapper och tittar på olika spelkort.

– Vill ni läsa en bok, frågar läsambassadören Zoe Almqvist Andersson.

Fast barnen vill hellre rita.

– Ni kan ta en bok som underlag så att det blir lättare att rita, säger Zoe Almqvist Andersson.

Tre större tjejer står och tittar på böckerna. Sätter sig, börjar bläddra och sedan läsa.

– Tyckte du om boken, undrar Zoe Almqvist Andersson efter en liten stund.

Fatma Alwan sitter och läser för en flicka, en bok om ett barn som har ett monster till kompis. De pratar om boken medan de läser.

– Hur hade du gjort när du träffade monstrets mamma, frågar Fatma Alwan.

En annan läsambassadör börjar läsa för barnen som ritar.

Under skolåret har läsambassadörerna haft bokcirklar på skolorna. Under sommarlovet läser de med barn ute i parken.

Bild: Patrik Renmark

Annons

Annons

En bit bort står Maria Tengroth och Eva Ahlgren och betraktar det som pågår. De representerar Stiftelsen Momentum Malmö, som finansierar satsningen på läsambassadörer.

– Läsning och tillgång till språket är så viktigt för att få ett gott vuxenliv, säger Eva Ahlgren, som är ordförande i stiftelsen.

– Det ökar tryggheten i området när barnen träffar unga trygga vuxna ute så här, säger verksamhetsledaren Maria Tengroth.

Stiftelsen Momentum Malmö har bildats av MKB och det privata fastighetsbolaget Trianon. Målet med stiftelsen är att stödja föreningar som verkar i bostadsområdena Nydala, Hermodsdal, Lindängen och Rosengård. Stiftelsen stödjer ett tiotal föreningar som har olika fokus - basket, kultr, informera om hälsa, göra skoltidning - men som samarbetar med varandra.

– De ska stötta skolan. Inte ta över skolans uppdrag, men addera till det, säger Maria Tengroth.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy