Annons

Annons

Annons

Försvunna Malmös frågespalt

Sir Toby's fyller 50 år – är det Malmös äldsta pub?

17 centimeter. Så nära var det att Puben Sir Toby's fick stänga. Med det löste sig. I år fyller "Tobban" 50 år. Det gör den till en av Malmös äldsta pubar.

Text

Pub på Davidshallsgatan. Foto: Rolf Olsson/Sydsvenskans bildarkiv

Annons

I slutet av 1960-talen och i början av 1970-talet hade stadens gamla inrökta ölhallar med obekväma pinnstolar mer eller mindre spelat ut sin roll. Det var nya tider och till den hörde pizzerior och pubar. En av pubarna fick namnet Sir Toby's, efter Sir Toby Belch – eller Baron Tobias Rap som karaktären i Shakespeares "Trettondagsafton" kallas i svensk översättning.

Davidshallsgatan blev en trafikled när gatan bröt igenom kvarten på 1920-talet. I hörnet av Holmgatan öppnade en bensinmack som åtminstone de sista åren förestods av Göte Nordström, med mellannamnet Fritiof Vincensior. Hans son döptes till Sixten och blev sedermera känd som musikdirektör, musikskriftställare och programledare på tv.

Annons

Hörnet av Davidshallsgatan och Holmgatan då det låg en bensinmack på hörnet.

Annons

Granne med Esso-macken låg Inredningskompaniet – chefen hette Persson. I den lokalen öppnade en av Malmös första pubar i maj 1971. Det var Tingsryd som i samarbete med Bass Charrington, på sin tid det största brittiska bryggeriet, som låg bakom. Tingsryd hade agenturen på den importerade fatölen som var nytt vid denna tid. Pripps körde vid denna tid alltjämt med buteljer.

— När mellanölen släpptes fri ökande intresset för öl, och då inte minst för fatöl. Det blev en väldig rusch, berättar Olle Iding som då var regionchef på Tingsryds bryggeri.

Invigningen av The William Shakespeare Pub 1968 i Båstad. Direktörerna i Savoyimperiet Olle Bornefors till vänster och Lars Lendrop till höger flankerar engelske gästen Richard Bradshaw. Året efter flyttades puben till Höllviken.

Till Engelska veckan i Stockholm skeppade Bass Charrington över en av sina monterbara pubar. Den kom senare att uppföras först i Båstad 1968 och sen i Höllviken som Shakespeare pub. År 1971 stod Malmö på tur med två nya pubar: Golden Days på Stora Nygatan och Sir Toby's på Davidshallsgatan.

— Bass stod för atmosfären, kan man säga, säger Olle Iding.

I november 1971 återinvigdes Sir Toby´s. Vilka gästerna på bilden är okänt. Foto: Skånereportage/Sydsvenskans bildarkiv.

Pubarna kom med fraktbåt som byggsats, med väggar, fönster, bardisk, möbler och pelare i svartek. Det skulle vara lite lantligt och i tudorstil. Med korsvirke och engelska blyinfattade fönster.

Annons

Annons

— Och sen kom ett brittiskt team med pubbyggare och uppförde allt.

Sir Toby's öppnade i maj 1971. Men invigningen kom av sig. I slutet av juni kom dråpslaget. De blyinfattade glas var konstruerade så att de buktade ut 17 centimeter över stadens trottoar mot Davidshallsgatan.

Någon ordning måste det vara, även på Davidshallsgatan. Puben fönster stack ut 17 centimeter över trottoaren.

Hur skulle det se ut om alla stal 17 centimeter av stadens yta? Då skulle det inte bli mycket kvar. Men inte kunde man väl låta puben riva och låta bygga om? Nej, det fanns trots allt förmildrande omständigheter ansåg gatunämnden. Trottoaren är bred och helhetsintrycket ansågs tilltalande. Så uppgörelsen stannade vid att puben fick betala en avgift till Malmö stad.

"Hyran" fastslogs till 150 kronor. Inte per månad eller år. Utan som engångsbelopp.

Återinvigning med mat och sång i november 1971. Foto: Skånereportage/Sydsvenskans bildarkiv

Sen var det dags för en återinvigning. I november bjöd man bland annat in skådespelarna på Malmö stadsteater – ett inte sällan förekommande marknadsföringsknep vid denna tid.

— Både Golden Days och Sir Toby's blev populära pubar där vanligt folk kunde slinka in för att umgås och dricka en öl, säger Olle Iding.

Men sagan om Tingsryd Bryggeri som tredje öljätte i Sverige blev kort. Redan 1972 hade Pripps slukat även denna uppstickare.

Annons

Krögaren Frans Makar med köksmästaren Guy Perche i december 1976. Foto: Ove Jonsson/Sydsvenskans bildarkiv.

Annons

Med tiden blev det sluttankat på Davidshallsgatan. Bensinstationer i bostadshus visade sig vara en dålig idé. Bättre då att tanka öl, tänkte krögaren på Sir Toby's som någon gång i slutet av 1970-talet eller i början av 1980-talet tog över mackens utrymme ut mot hörnet av Holmgatan.

Hela personalen i april 1985. Stående från vänster: Agneta Nilsson (nu Olsson) och dörrvakt Arvid Johansson. Sittande från vänster: Ingvar Muranius, Jörgen (okänt efternamn), Kjell Råvide, "Teles", Eugenio Povoa och Katalin Kjellman. Foto: Thomas Löfqvist/Sydsvenskans bildarkiv.

Idag används hörnan som extralokal vid stora sportevenemang, som när Malmö FF spelar. Sir Toby's är numera kanske mer att karaktärisera som sportbar än som pub. Om än inte den äldsta.

Först ut bland pubar i Malmö var Centralens pub. Den finns inte längre. Men det gör "Bullen", ölstuga sedan förra sekelskiftet och pub sedan 1969.

Tack till Staffan Gudmundsson som väckte frågan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan