Annons

Annons

Lund

Bröstcancerköer allt längre: ”Negativ kurva”

Bröstcancerdrabbade Kerstin får vänta över nio veckor från att tumören upptäcktes tills henne behandling kan börja.

Anledningen är bland annat brist på operationssalar.

Bild: Patrik Renmark

Annons

– Åttio procent ska börja behandlingen inom 28 dagar från att misstanke om cancer uppstått. Det har vi inte klarat alls, säger Niklas Loman, överläkare vid SUS Lund.

Niklas Loman hänvisar till de tidsramar som gäller enligt det standardiserade vårdförlopp som fastställts nationellt, och som inte hållits i fallet med cancerdrabbade Kerstin, som Sydsvenskan nyligen berättat om.

– Vi måste bli bättre på det här. Vi har fått längre ledtider varje år de senaste åren, säger han.

Siffrorna över hur många som får vård inom avsedd tid för bröstcancer vid Skånes Universitetssjukhus har försämrats stadigt de senaste åren.

Under de senaste fyra åren har andelen sjunkit från hälften till mindre än en tredjedel.

Annons

Niklas Loman är diagnosansvarig läkare inom bröstonkologi på SUS och regional representant i den nationella vårdprogramgruppen för bröstcancer.

Hur ligger Skånes Universitetssjukhus till egentligen?

Annons

- Vid en nationell jämförelse framstår Skåne i dålig dager. Men motsvarande problem finns över hela landet, säger Niklas Loman.

Statistik från Cancercentrum visar att landets sjukvårdsregioner i genomsnitt klarar att hålla tidsgränsen på 28 dagar i cirka hälften av bröstcancerfallen.

För Region Skåne är siffran 30 procent. Statistiken för exempelvis Stockholm visar på 60 procent patienter inom tidsramen.

Bäst i landet är Norrbotten där samtliga bröstcancerpatienter behandlas i tid enligt den nationella planen.

– Vår situation beror på att det är ont om läkartider och ont om bemannade operationssalar. Även bemanningssituationen på bröstkirurgen är pressad, säger Niklas Loman.

”Vid en nationell jämförelse framstår Skåne i dålig dager. Men motsvarande problem finns över hela landet”, säger Niklas Loman, överläkare på Skånes universitetssjukhus..

Bild: Foto: Privat

Annons

Överläkare Stefan Santén, verksamhetschef för kirurgi gastroenterologi vid SUS, säger:

– Naturligtvis är det väldigt olyckligt för patienten med så långa väntetider. Det finns en rad omständigheter som gör att vi har den nuvarande situationen.

Annons

Vilka omständigheter?

–Tiderna till operation och i viss mån väntetiden till första mottagningsbesöket är olyckligt långa. Det är på grund av att det är sommar, vi har lite neddragen kapacitet.

– Men allt överskuggande är covidläget. Det har pressat hela verksamheten.

Men ni har försämrade siffror varje år under flera års tid, alltså innan coronan slog till?

– Utvecklingen visar en negativ kurva. Så är det absolut. Utmaningen på SUS har varit operationsresurserna som är en kritisk faktor.

– Och återigen covid i sig. Det är flera orsaker som samvarierar för att skapa den nuvarande situationen.

Så vad ska ni göra?

– SUS jobbar tillsammans med Helsingborg. Kristianstad och Växjö. Vi försöker skapa extra operationsutrymme så snart det låter sig göra.

– Och vi har redan skissat på flera nya operationssalar tidigt i höst.

Vad leder det till?

Det innebär att tiden från första besöket på kirurgens mottagning till en operation ska kunna vara nere på två till tre veckor. Vi kommer att göra allt för att slipa de tiderna ytterligare.

Annons

Vad säger du om de nuvarande ledtiderna, med patienter som kan få vänta i många veckor från misstanke till behandling?

– Tidslinjen naturligtvis inte bra. Men tyvärr det är nog så det det ser ut i stora delar av den bröstonkologiska verksamheten.

– Det är dessvärre inte unikt för SUS.

Annons

Har detta påverkat utgången för patienterna?

– I de allra flesta fall har det ingen avgörande betydelse för prognosen.

Fakta

Allt färre får vård i tid

Enligt riksprogrammet ska 80 procent av patienter med bröstcancer får vård inom 28 dagar från att en misstanke uppstått. Idag klarar Skånes Universitetssjukhus bara tidsgränsen för var tredje patient.

Så här ser siffrorna ut.

2017: 50 procent.

2018: 45 procent.

2019: 34 procent.

2020: 34 procent.

2021: 30 procent.

Källa: Cancercentrum.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy