Annons

Annons

Annons

Staffanstorp

Kramkalas på äldreboende när travhäst kom på besök

Till vardags är travhästen Clintan Sisu ett kraftpaket som har tävlat med den yppersta eliten. I en paus från träningen möttes han av pussar och kramar på äldreboendet Villa Vikhem i Staffanstorp.

Ingrid Andersson, boende på Villa Vikhem, är inte det minsta rädd för den stora travhästen. Detta är hennes tredje möte med Clintan Sisu.

Bild: Daniel Persson

Annons

Vissa skruvar oroligt på sig i rullstolen och någon har satt sig på tryggt avstånd. En vill vara först på plats och går ivrigt med rullatorn mot den stora valacken. Gemensamt för alla boende på Villa Vikhem är de förväntansfulla blickarna. Clintan Sisu ger ett mäktigt intryck när han kliver in på äldreboendets bakgård.

Alla på plats har försetts med äpplen och andra godsaker för att påkalla Clintan Sisus uppmärksamhet. Han är hungrig, men det märks samtidigt att det inte bara är godsakerna som lockar. När de äldres ansikte möter hästens mule blundar både människa och djur.

Initiativtagare till besöket är meriterade travtränaren och montéryttaren Stephanie J Werder. Hon är en av Sveriges mest anlitade montéer och befinner sig mitt i en framgångsrik karriär. Monté är en gren inom travsporten där ryttaren sitter till ryggs istället för i en sulky. Sporten är som störst i Frankrike och är tydligt mansdominerad, men Stephanie J Werder skiljer sig från mängden.

Annons

Annons

– Livet med hästar har fungerat bra för mig. Jag har vunnit många lopp och vid sidan om träningsverksamheten och tävlandet jobbar jag på Returhuset i Staffanstorp. Sedan driver jag mitt egna klädmärke också. Det riktar sig till företag inom ridsporten, säger hon.

Stephanie, som själv har sin mormor boende på Villa Vikhem, tänkte att Clintan Sisu kunde bidra med glädje hos de äldre och bestämde sig för att ta med honom dit.

Stephanie J Werder tillsammans med sin mormor Leonarda Yndhov. Båda är överens om att det är en speciell dag när Clintan Sisu kommer på besök.

Leonarda Yndhov får snart en ordentlig puss av barnbarnets tävlingshäst.

Bild: Daniel Persson

– Vi var här förra året också. Det var väldigt uppskattat. Clintan Sisu är lugnare och en helt annan häst här än när det är dags för tävling. Det är en klok travhäst, säger hon.

Till en början håller sig Ruth Hermodsson gärna på behörigt avstånd. ”Jag har aldrig ridit själv, men jag tycker att hästar är stora och fina. Lite rädd är jag faktiskt. En ponny hade passat mig bättre”, säger hon.

Bild: Daniel Persson

Stephanie J Werder har tävlat i Montéeliten som är en del av Elitloppshelgen. Loppet är det mest prestigefyllda i Sverige.

Bild: Daniel Persson

Annons

Besöket på Villa Vikhem är varken det första eller sista för Stephanie J Werder och hennes häst. Under förra sommaren fanns Clintan Sisu på plats och det finns redan nu planer på att återkomma.

Annons

– Förra året dukade vi upp långbord i stallet och boende på Villa Vikhem fick komma på besök, men det är ju speciellt att ta med Clintan hit. Vi kommer säkert tillbaka igen nästa år, säger hon.

Fakta

Clintan Sisu

Ras: Varmblod.

Ålder: Nio år.

Meriter: Har sprungit in 258 393 kronor på 64 starter.

Sommaren 2021: Har en gaffelbandsskada och tränar oftast lättare pass.

Framtid: Väntas tävla fram till 14 års ålder. Då går de flesta montéhästar i pension.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan