Annons

Annons

Annons

Till vilket pris?

Logistikföretagen: Svårt att ställa krav på fossilfria transporter

Få fossilfria lastbilar och en invecklad transportkedja gör utsläppen från den tunga trafiken på E6 i Skåne till en svår nöt att knäcka. Omställningen har ett pris. Men vem ska betala?

– Man skulle önska att engagemanget var större, framförallt från dem som köper transporter, säger Ulric Långberg, samhällspolitisk chef på branschorganisationen Sveriges åkeriföretag.

För att nå klimatmålet om att minska utsläppen av växthusgaser från trafiken med 70 procent behöver utsläppen minska med 8 procent per år, varje år, fram till 2030.

Bild: Björn Lilja

Annons

Transporter står för en tredjedel av alla utsläpp i Skåne. Personbilstrafiken står för den allra största biten. Men omställningen av den tunga trafiken är på flera sätt svår. Den kostar pengar – och kräver att alla i hela transportkedjan drar åt samma håll. Däri ligger en del av problemet, menar Ulric Långberg, samhällspolitisk chef på branschorganisationen Sveriges åkeriföretag som har lanserat märkningen Fair Transport, som hållbarhetscertifierar transportföretag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan