Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Liberalerna måste våga ta viktiga steg för att reformera friskolesystemet.”

Istället för köer bör det vara lottning till de skolor med flest sökande, skriver Romina Pourmokhtari, förbundsordförande för Luf, Liberala ungdomsförbundet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det orättvisa kösystemet till populära skolor bör genast avskaffas. Kunskap om systemet ska aldrig kunna användas till att vissa barn får en bättre start i livet än andra, skriver Romina Pourmokhtari.

Bild: Tom Wall

Annons

Det är kunskapen man bär med sig för resten av livet som avgör hur mycket makt man har över sitt eget liv och sin egen tillvaro.

Det finns ingenting viktigare än att som ung få kunskap och förstå hur världen fungerar och hur man ska ta sig fram i den.

Själv hade jag först den gamla sortens betyg där jag liksom mina kamrater fick högsta betyg i praktiskt taget alla ämnen. Sedan ändrades betygsystemet mitt i min skolgång. Plötsligt var jag tvungen att studera hårdare för att kunna uppnå de betyg jag ville ha. Det var inte lätt. Vi ville helst gnälla och bråka om hur orättvist det betygsystem som dåvarande utbildningsministern Jan Björklund (L) införde var. Men sanningen är att betyg är bokstäver på ett papper medan kunskapen är av värde.

Borgerligheten måste svälja sin stolthet och våga tala högt om de reformer som behövs om svensk skola ska kunna ge alla barn det de förtjänar.

Annons

Friskolesystemet har skapat enorma vinster i form av valfrihet, populära skolor med olika fokus och en motståndskraft till den totala likriktning och brist på värdering av lärandet och kunskapen som tidigare fanns.

Annons

Borgerligheten har varit naiv och blandat ihop att värna företagsamhet med att värna vissa företag. Samtidigt finns det friskolor som tagit stora risker och etablerat sig i utsatta förorter där kommunala skolor inte klarar av att göra ungdomar behöriga till gymnasiet.

Med pedagogiska metoder, som har stöd i forskning, har friskolor lyckats hjälpa ungdomar och gett dem möjlighet att börja gymnasiet med större chans att sedan också få jobb.

Sverige har inte råd att slarva med människors rätt till kunskap. Frågan är vad som behöver ske för att Sverige ska få fler bra skolor och för att dåliga skolor ska stängas.

Fri etableringsrätt, skolpengens utformning och usel tillsyn har lett till att svensk skola är sämre än den behöver vara, sämre än den ska vara. Skolsystemet behöver förändras så att utbildningens kvalitet premieras framför erbjudanden till eleverna om en ny dator eller enkla sätt att få höga betyg.

Friskolesystemet behöver ett omtag som åtgärdar de strukturfel som finns idag. Här är fem förslag på åtgärder:

Annons

• Inför ett aktivt skolval så att alla föräldrar måste göra ett val. Idag förvärras boendesegregationen av att elever med föräldrar som kan systemet och redan tidigt planerar för sina barn får bättre utbildning.

• Skolpengen bör vara densamma i hela landet, så att friskolor inte kan etablera sig där skolpengen är särskilt hög. Idag är skolpengen i Lund 50 procent högre än i Trelleborg, enligt den marknadsliberala tankesmedjan Reforminstitutet.

Annons

• Nationella prov bör väga tungt i betygsättning och rättas centralt. Betygsinflation gör att elever kan välja den skola som är känd för att sätta högst betyg. Genom att proven rättas av andra än elevernas egna lärare försvinner de incitament som gör att eleverna får högre betyg än vad de förtjänar.

• Systemet med tilläggsbelopp bör utvecklas så att det backar upp elever med stora behov. Det skulle kunna göras genom ett diagnostiskt prov i början av varje termin där elever med svaga kunskaper ger skolan rätt till en summa extrapengar från staten. På så sätt går det inte att göra höga vinster genom att endast ta emot elever från studievana hem med enklare förutsättningar att få höga betyg.

• Det orättvisa kösystemet till populära skolor bör genast avskaffas. Kunskap om systemet ska aldrig kunna användas till att vissa barn får en bättre start i livet än andra. Istället för köer bör det vara lottning till de skolor med flest sökande.

Annons

Tack och lov fick jag gå i den kunskapsskola som Liberalerna styrde upp efter år av destruktiv socialdemokratisk utbildningspolitik, däribland den förödande kommunalisering som Göran Persson (S) genomförde trots omfattande kritik från Skolverket, politiker och lärare. Men Sveriges enda skolparti, Liberalerna, är inte mycket bättre om det inte vågar sätta sig ner och se över dagens system och hur det kan förbättras.

Liberalerna måste våga ta viktiga steg för att reformera friskolesystemet så att varje unge får den skolgång hen förtjänar.

Annons

SKRIBENTEN

Romina Pourmokhtari, förbundsordförande för Liberala ungdomsförbundet.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy