Annons

Annons

Annons

Annons

kulturElsparkcyklar

Sara Berg
Vi förtjänar inte elsparkcyklarna

Det är inte fordonen det är fel på – det är oss.

Text: 

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Så här ska det inte se ut.

Bild: Peter Krejci

Annons

Mediemännens favoritfordon – förlåt, arbetarklassens Tesla – är uppe för debatt igen. I GP Kultur lyfts elsparkcykeln fram som vår räddning från den coronaspridande kollektivtrafiken, och i Aftonbladet hävdade tidsoptimisten Jonatan Unge redan 2019 rätten till ”omedelbar tillgång till elsparkcykel i ens absoluta närhet”. Flera andra texter har belyst problemet med felparkerade fordon som utgör en fara för synskadade.

Annons

Annons

Men det är väl ingen som är emot själva sparkcyklarna? Lika lite som någon vill avskaffa bilar. Det handlar snarare om hur fortskaffningsmedlen utformas och används. En icke miljöfarlig bil hade varit en underbar uppfinning, precis som en korrekt använd Voi förmodligen är ett utmärkt alternativ till taxi. Vad vet jag? Själv har jag aldrig testat, utan använder mig för det mesta av ett annat, för att citera GP:s kulturchef Björn Werner, ”fordon som åker fram i 20 km i timmen och går att ställa av vid slutdestinationen”: cykeln.

Problemet är inte sparkcyklarna, utan – med risk för att låta som en amerikansk vapenlobbyist – hur de används. Det som gör andra fordon acceptabla är att det finns regler för hur de får framföras. Man får inte köra på trottoarer, mot färdriktningen eller mot rödljus. Man får inte parkera var som helst. Det finns ett system som majoriteten av oss rättar oss efter.

När det gäller elsparkcyklarna är det som om dessa gemensamma riktlinjer upphört att existera, vilket får mig att inta samma hållning som i frågan om knark, sprit och pistoler: om människor inte kan hantera sin valfrihet så kanske de inte förtjänar den?

|| Sara Berg är medarbetare på kulturredaktionen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan