Annons

Annons

OS i Tokyo

Skåningen har förberett Tokyo för OS: ”Jag sparkade på poliserna”

Det tog tio år att hitta sin plats i Tokyo. Nu har skåningen Kristoffer Kullengren drillat 150 000 volontärer i engelska och brottats med poliser inför de olympiska spelens ankomst.

Kristoffer Kullengren på streetbasketplanen i Tokyo. Här skulle han ha haft med sig massor av utländska gäster om det inte vore för pandemin. Foto: Bildbyrån.

Annons

Läktarna är tomma, men Kristoffer Kullengren sitter där ändå med ackreditering runt halsen och en skateboard under fötterna. Tanken var att han skulle ha gjort annat än att slötitta på streetbasket nu.

– Tusentals besökare från hela världen skulle komma hit för att gå på kurser, äta japansk mat och se på spelen. Nu har vi inga gäster, så jag försöker hitta en roll här ändå. Att sitta hemma är ju tråkigt, säger han.

Kristoffer Kullengren utstrålar energi och glädje. Lite senare dyker han på flera funktionärer på området och börjar ställa frågor på engelska. Man kan kalla det uppföljningsarbete, för genom sitt jobb som academic director på EF (Education First) har han organiserat engelskakurser för sammanlagt 150 000 japanska volontärer inför OS.

Frågar du om en flaska vatten fryser en japan till is och verkar tro att man är från en annan planet.

Annons

– Vi har varit ute i 200 skolor och träffat 80 000 volontärer online. Sen har jag träffat 72 000 andra studenter och gjort mer anpassade kommunikationslösningar, som för polisen och politiker, säger han.

Annons

Vart än OS åker finns det ett program som heter OVEP (Olympic Value Education Program), som ska levereras av arrangörsstaden. Det tog EF på sig, under förutsättning att de fick göra det på engelska.

– Japanerna är duktiga på att läsa och skriva engelska, men sämre på att kommunicera. Frågar du om en flaska vatten fryser en japan till is och verkar tro att man är från en annan planet. Mycket av kurserna har handlat om att försöka kommunicera.

Det finns också poliser som åkt på ett nacksving av Kristoffer Kullengren under våren. Men det har varit i utbildningssyfte.

– Jag byggde ett program där jag bland annat puttade, sparkade på och brottade ner poliserna, tanken var att de skulle lära sig hantera sådana tuffa situationer på engelska. Det var nästan det roligaste av allt.

Tokyo har varit Kristoffer Kullengrens hemstad sedan 2004. ”Det är väl hemma nu”, säger han. Foto: Bildbyrån.

Annons

Kristoffer Kullengren växte upp i Skanör, var utbytesstudent ett år i Osaka i tonåren och gick basketgymnasiet i Malmö. Därefter har Skåne knappt sett röken av honom. Efter mycket resande och japanska studier bland annat i London flyttade han till Tokyo 2004. 17 år senare bor Kurisu, som japanerna kallar honom, kvar här med sin japanska fru Yoko.

Annons

– Tokyo var som en förälskelse i början, allt var nytt och häftigt. Sen ska man hitta sin plats. Vad ska jag göra här?

Hur lång tid tog det för dig?

– Tio år. De första åren här höll jag mig borta från mycket. Jag pratade bara japanska med japanska vänner och försökte komma in i samhället. Sen kom den stora tsunamin 2011 och jag började förstå att jag kunde vara till mycket mer nytta och hjälp om jag använde min svenska.

– Så jag började gå tillbaka till svenska ambassaden och den svenska gemenskapen här. Därigenom träffade jag olika företag och hamnade på EF 2014. Då hittade jag min roll här.

Jag tror generellt att folk tycker det är roligt med OS, men det är lite fult att säga det.

Mycket snack inför OS har handlat om japanernas negativa inställning till spelen i Tokyo. Kristoffer Kullengren grimaserar lite under sin blågula keps när det ämnet kommer upp.

Annons

– Jag tror generellt att folk tycker det är roligt med OS, men det är lite fult att säga det. Så man vågar inte riktigt. Det har blivit så mycket politik och skandaler.

Tanken var att Tokyo skulle blomstra nu. Men i stället: nödläge och mer eller mindre stängda gränser för utländska resenärer. Vi frågar Kristoffer Kullengren om det inte känns lite sorgligt.

– Jo, det får väl säga. Men samtidigt: turisterna var här innan pandemin – och de kommer att komma tillbaka. Alla älskar Tokyo.

Annons

Vad betyder staden för dig?

– Det är väl hemma nu. Det är klart att jag tänker på Skanör ibland, jag vill också åka hem och grilla med kompisar på sommaren. Men det kommer en tisdag i januari också, då längtar jag inte lika mycket.

Fakta

Kristoffer Kullengren

Ålder: 41.
Bor: I Tokyo.
Familj: Gift med Yoko. Familjen bor kvar i Skanör.
Hobby: ”Jag är konstnär, det är en väldigt seriös hobby och jag gör bland annat stora utställningar i Kina. Sen spelar jag mycket basket i Yoyogi park, det är pickup-matcher för vem som helst där varje dag från 06 till 18.”

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy