Annons

Annons

Annons

Skåne

Hon sätter vilda växter på menyn igen

Det började med att hon bytte spenat mot svinmålla. 15 år senare är Agata Bielska en inbiten forager och lagar mat på växter andra ser som ogräs. I hennes kök trängs maskroskaffe, ramslökskimchi och sylt på parkslide.

– Hälften av grönsakerna jag äter är vildplockade, säger hon.

Agata Bielska anordnar vandringar i Linderöd där deltagarna får lära sig om ätbara växter. ”Ibland får jag frågan om jag brukar komma hit för att det är en speciell natur här, men nej. Jag vill visa växter som är vanliga och lätta att hitta”, säger hon.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Agata Bielska har blicken sänkt när hon sakta spatserar längs det gamla tågspåret i Linderöd. Mot höften skumpar en korgväska med en vältummad flora i. Efter ett par meter stannar hon upp och sätter sig på huk framför ett ett hav av flikiga gröna blad i dikeskanten.

– Här är en växt som många har en relation till: kirskål. Det är faktiskt en växt som först togs till Sverige som en medicinalväxt och ätbar växt.

Agata Bielska kallar det hon håller på med för foraging, födosamlande. Termen må vara relativt ny i Sverige – men aktiviteten är det inte.

Kanske har du någon gång kokat egen flädersaft, plockat svamp eller gjort pesto på vårens första ramslök? I så fall har du ägnat dig åt den mattrend som på senare år fått namnet foraging. Det handlar egentligen om något så enkelt som att plocka och äta vilda växter.

Annons

Annons

– Jag tycker det är otroligt fascinerande att vi kan lära om den här kunskapen som gått förlorad, säger Agata Bielska.

Fläderbärsgelé, smör på ängssyra och ramslökskimchi är några exempel på hur Agata Bielska tar vara på de vilda växter hon plockar. I bakgrunden syns en sockerkaka smaksatt med vresros.

Bild: Peter Frennesson

Hon började intressera sig för olika sorters grönsaker i samband med att hon blev vegetarian tidigt. Dessutom var hon redan som barn fascinerad av örtmedicin.

– Jag älskar att laga mat och att experimentera med smaker. Jag blev fascinerad av de vilda grönsaker som nästan ingen använder längre. En av de första vilda växter jag började äta var svinmålla. Jag blev förvånad att den smakade godare än spenat.

Idag jobbar Agata Bielska med att utbilda folk kring ätbara växter. Under sommaren anordnar hon varje vecka guidade vandringar, bland annat i Linderöd och Malmö, där hon visar vilka växter som finns och hur man kan tillaga dem.

De unga kirskålsbladen har Agata Bielska gärna i en potatissallad. De äldre bladen kan användas som smaksättare i en soppa eller gryta.

Bild: Peter Frennesson

Hon ser foraging som ett hållbart alternativ till importerade grönsaker som rest långt innan de landar i våra matbutiker.

– Många av de ätbara växterna ses som ogräs utan värde. Men de är ofta väldigt tåliga, växer snabbt och klarar torka och andra tuffa förhållanden bra. Dessutom är många av dem mer näringsrika än grönsakerna vi köper i affären.

Annons

Agata Bielska har hällt kokande vatten över lindblommorna, låtit det dra över natten och sötat med honung. Resultatet blir en söt svalkande dryck.

Bild: Peter Frennesson

Foraging behöver inte handla om att ge sig ut i skogen, betonar hon. Det går lika bra att plocka ogräs i trädgården eller att leta ätbara växter i staden.

Annons

Har man ingen egen trädgård kan man erbjuda sig att plocka ogräs hos någon annan, tipsar hon.

– Många som deltar i mina vandringar tror att vi ska ut i någon slags orörd urskog. Men vi kan hitta vilda ätbara växter mitt i stan. Jag är aldrig uttråkad, även om jag bara står och väntar vid en busshållplats finns det ätbara växter som gror i asfaltssprickorna.

Agata Bielska är uppvuxen i Polen och har äldre släktingar som tvingades äta vilda växter i krigstid. ”För mig var det en liten seger när jag bjöd min mormor på piroger fyllda med svinmålla och hon sade 'Det här är ju gott, jag minns att det smakade förfärligt'.”

Bild: Peter Frennesson

I Agata Bielskas stora trädgård har vilda växter som sommargyllen, våtarv, rölleka och svinmålla fått fröså sig.

– Sommargyllen är en av mina favoriter. Den är en del av kålsläktet. I början av våren får den många små blomsterklasar som smakar ungefär som broccoli.

Det är viktigt att lära sig när på året olika vilda växter ska plockas – och hur de bäst tillagas. Testar man att göra pesto på kirskålens sena grova blad, istället för de unga glansiga bladen, kommer man att bli besviken. De äldre bladen gör sig däremot fint som smaksättare i en soppa eller gryta.

Agata Bielska tror att många kan ha dåliga erfarenheter av att äta vilda växter just för att de inte plockat eller tillagat dem på rätt sätt. Det vill hon ändra på.

Annons

– Varje växt är som en helt ny grönsak. Det är som att du skulle se en lök för första gången i ditt liv. Kanske skulle du tycka att den ser ut ungefär som ett äpple och därför äta den som ett äpple. Då kommer du troligtvis säga: ”Det här smakar fruktansvärt, den här grönsaken har jag ingen användning av”. Det är kunskap som gått förlorad, men vi kan lära oss på nytt.

Fakta

Agata Bielskas bästa nybörjartips

Ät ingenting som du inte vet helt säkert vad det är.

Du behöver inte ge dig ut i naturen för att hitta ätbara växter. Du hittar ofta minst lika många inne i staden eller i trädgårdar.

Skaffa en flora du kan ha med dig ut. Det finns böcker särskilt om foraging också, men komplettera dem i så fall med en flora.

Lär dig när växterna ska plockas för att smaka som bäst. Nässlor är till exempel godast tidigt på våren, när de är små.

Börja med att lära dig fem enkla ätbara växter som finns där du rör dig och håll ögonen öppna efter dem. Lär dig känna igen och tillaga de fem växterna och lägg till fler efter hand.

Annons

Fakta

Några enkla ätbara växter att börja med

Brännässla

Bladen funkar som ersättning för spenat, fröna är goda i sallad eller i dadelbollar.
Groblad och svartkämpar

Gott i en wok eller stir fry.
Våtarv

Använd i sallad.
Svinmålla

Funkar som ersättning för spenat.
Sommargyllen

Funkar som ersättning för broccoli.
Maskros

Gör kaffe på rötterna, stek bladen och blommorna.
Gatkamomill

Gott i pesto eller att göra te på.
Jordreva

Gott i pesto eller som krydda.

Läs mer:

Kombinerade mat- och naturupplevelser lockar turister till Skåne

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan