Annons

Annons

Annons

Skåne

Kombinerade mat- och naturupplevelser lockar turister till Skåne

Laga mat över öppen eld, plocka ätbara växter eller blanda drinkar i skogen. Upplevelser som kombinerar mat och natur har blivit ett sätt att locka turister till Skåne.

– Mycket pekar på att det här kommer att öka mer och mer, säger Anna Ek-Gustavsson på Tourism in Skåne.

Bar utomhus är konceptet för The drinkable country som finns på tre ställen i Skåne. Gästerna blandar egna drinkar på råvaror som finns tillgängliga i naturen. Foto: Niklas Nyman/Visit Sweden

Annons

Runt om i Skåne satsar aktörer på utomhusmatlagning och guidade vandringar där deltagarna får lära sig att känna igen ätbara växter.

Anna Ek-Gustavsson, ansvarig för gastronomisk turism på Tourism in Skåne, ser flera orsaker till att intresset för den här typen aktiviteter ökar.

– Det är en trend vi har sett redan innan, men corona har påskyndat den, säger hon.

En av faktorerna bakom trenden tror hon är en ökad vurm för naturen och det lokala. En annan förklaring är att moderna turister inte bara vill ha härliga upplevelser, de vill också lära sig något.

– Kunskapen man får ut av en upplevelse kan vara allt ifrån hur man gör upp eld till vad det finns för ätliga växter och hur man kan tillaga dem.

Annons

Skåne har goda förutsättningar för just den här sortens turism, menar Anna Ek-Gustavsson.

Annons

– Vi har många olika typer av natur i Skåne och vi har många kunniga personer inom området. Dessutom kan man plocka en stor del av året här.

För den som inte själv vill ge sig ut i skogen dyker dessutom vildplockade växter upp på allt fler restaurangmenyer.

– Krögarna är väldigt medvetna. En del är själva ute och plockar, andra samarbetar med folk som plockar, säger Anna Ek-Gustavsson.

Satsningen The edible country fokuserar på utomhusmatlagning med vilda ätbara växter. Foto: August Dellert/Visit Sweden

Två satsningar som Tourism in Skåne är involverade i är The edible country och The drinkable country, som initierats av Visit Sweden.

Konceptet innebär att bord placeras ut i naturen – från Liehittäjä i norr till Ormanäs i söder. Där lagar gästerna sin egen mat, eller blandar sina egna drinkar, på lokala råvaror. Allt enligt recept från kända kockar och dryckesexperter. Ingredienserna plockar gästerna själva i omgivningarna.

Vid de skånska borden står bland annat älgört, blåbär, våtarv och ängsyra på menyn. Bakom recepten står Sveriges första kvinnliga Michelinkock Titti Qvarnström och sommelière Rebecka Lithander från Malmörestarangen Mutantur.

Men är vår vilja att ge oss ut i skogen och själva plocka vår mat bara en tillfällig trend? Anna Ek-Gustavsson tror inte det.

Annons

– Mycket pekar på att det här kommer att öka mer och mer. Under pandemin har vi umgåtts mer ute, i alla väderlekar. De här aktiviteterna är något man kan göra under olika årstider. Vi som jobbar med de här frågorna vill gärna lyfta Skåne som en året runt-destination.

Annons

Fakta

Kombinerade mat- och naturupplevelser i Skåne

• Wild edible plant walk
Anordnas av foragingexperten Agata Bielska. Deltagarna får under en promenad lära sig mer om ätbara vilda växter. Avslutas med en picknick. Anordnas regelbundet i Malmö och Linderöd.
• The edible country och The drinkable country
Satsning från Visit Sweden. Deltagarna lagar en måltid, eller blandar en drink, av råvaror de själva samlar i naturen. I Skåne finns bord i Ormanäs, Vånga och på Ven.
• Nyrups naturhotell
På hotellet i skogen utanför Höör kan gäster boka övernattning, inklusive lokala råvaror i säsong till middag och frukost. Maten lagar gästerna själva över öppen eld.

• Naturrika äventyr
Projekt som drivs av MittSkåne och lokala företagare. Innefattar bland annat guidade vandringar vid Fulltofta Naturcentrum med fokus på ätbara växter i skog och mark.
• Robusta äventyr
I skogen utanför Höör anordnas matlagning över öppen eld med lokala råvaror i säsong samt en barnvandring där deltagarna letar efter djur, insekter och ätbara växter.
• Vånga 77.1
På hotellet och restaurangen utanför Kristianstad anordnas smakvandring genom fruktodlingen och skogen, samt utomhusmatlagning med ingredienser från naturens skafferi.

Läs mer:

Hon sätter vilda växter på menyn igen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan