Annons

Annons

Annons

Annons

Malmö

Ny app guidar besökare i Augustenborgs Ekostad

Ekostaden Augustenborg lockar varje år studiebesök från hela världen. Med en nyutvecklad app hoppas MKB att fler Malmöbor ska få upp ögonen för området och ge sig ut på självguidade vandringar under hemestern.

Text: 

Jenny Holmquist, miljöstrateg på MKB, och kollegan Sonny Larsson, skadesamordnare, framför en av dammarna som är hem åt koi, karp och ankungar.

Bild: Lars Brundin

Annons

Ett skyfall överraskar under promenaden mellan husen i Augustenborgs Ekostad.

– Det är egentligen ännu häftigare om man är på besök när det regnar, för då får man se våra rännor "in action", säger Jenny Holmquist, miljöstrateg på MKB.

Rännorna är dagvattenkanaler som mynnar ut i någon av områdets tio dammar. På så sätt förhindras översvämningar.

– Förr var det lätt att källare översvämmades vid kraftigt regn. Nyttan i det här är ju kolossal för vi har inte de skadorna längre, säger Sonny Larsson, skadesamordare på MKB.

Rännor och dammar är bara några av de många hållbara komponenterna i bostadsområdet Ekostaden i Augustenborg. Stadsdelen är ett prisbelönt hållbarhetsprojekt under ständig utveckling, och i år fyller satsningen 20 år.

Annons

En av flera dammar i Ekostaden som förhindrar översvämningar och bidrar till biologisk mångfald.

Bild: Lars Brundin

Annons

För att uppmärksamma detta har MKB tillsammans med Gröna takinstitutet tagit fram en app med självguidade vandringar i Ekostaden.

– Appen är både till för de som bor här och för övriga Malmöbor. Det har ändå blivit ganska populärt med hemester under pandemin, vilket har lett till att man ser på sitt närområde på ett nytt sätt.

– Vi vill uppmuntra att se sig omkring, hitta pärlorna, kanske ta någonting att äta på torget, sätta sig i solen eller stå under ett träd i regnet, säger Jenny Holmquist, medan hon gör just det sistnämnda, för att undvika det värsta av skuren.

Bostadsområdet i Augustenborg byggdes på 1940- och 50-talet med visionen om det ideala folkhemmet. Men på 90-talet började utvecklingen gå åt fel håll. Lägenheter stod tomma och man stod inför sociala utmaningar. Då gick MKB, Malmö stad och flera andra aktörer ihop för att satsa på området. Resultatet blev Ekostaden.

– Vi har hållit på i 20 år och lagt till olika delar i det här projektet. Det har skapat en fantastisk boendemiljö, samtidigt som det bidrar till lösningar på några av de hållbarhetsutmaningar vi står inför, säger Jenny Holmquist.

Passivhuset Greenhouse drar minimalt med energi. Huset har också solceller som de boende tar del av.

Bild: Lars Brundin

Det är inte bara miljötänk som står i fokus, utan även att skapa trivsel och ett “tillsammansskap”, som Jenny Holmquist kallar det. Mycket av utvecklingen sker i dialog med, eller på förslag av de boende. Det finns till exempel ett kaninhotell där områdets barn gemensamt får ta hand djuren, ett hållbart torg och rabatter där boende kan odla.

Annons

Annons

– Platsen handlar ju om att man ska bo och leva här, må bra och trivas. Det är en häftig växelverkan när man jobbar med de lokala förutsättningarna och vågar gå lite längre, säger Jenny Holmquist.

Grön vägg som renar luft, sänker temperaturen på varma sommardagar och ger boplats åt insekter.

Bild: Lars Brundin

2010 fick Ekostaden ta emot World Habitat Award av FN. Varje år kommer folk från hela världen på studiebesök till området, men det är kanske inte alla Malmöbor som känner till platsen, misstänker Jenny Holmquist. Hon är stolt över hur arbetet har fortsatt utvecklas sen de första projekten för social hållbarhet och miljötänk började.

– Man påbörjade en jätteresa med de första projekten. Det unika är att man inte nöjde sig där. Alla aktörerna sa, "här finns något att vinna, vi fortsätter utveckla ekostaden".

Dagvattensystemet har följts upp med en botanisk takträdgård, holkar för tornseglare, bivänliga blomsterängar och energisnåla tvättstugor. Och utvecklingen fortsätter. Nästa projekt handlar om att plantera nya träd, berättar Jenny Holmquist.

– Träden lagrar kol och bidrar till biologisk mångfald. Vi behöver ju motverka klimatförändringarna, inte bara anpassa oss. Trädan bidrar till både och! Vi har planterat 22 nya träd i Ekostaden redan och kommer fortsätta under hösten. Vi hoppas att arbetet ska få ringar på vattnet.

Ekostaden-appen guidar mellan olika hållbara pärlor.

Bild: Lars Brundin

Annons

Annons

Till toppen av sidan