Annons

Annons

opinionSkåne

Aktuella frågor
”Som ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd kommer jag göra allt vad jag kan för att förhindra diskriminering.”

Trots en rad åtgärder och projekt har Region Skåne helt klart mer arbete att göra för att se till så att policyn om allas lika rättigheter och möjligheter inte enbart ska vara vackra ord utan leda till faktiska förändringar för medarbetarna. Det skriver Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Läkare med utländsk bakgrund som utsätts för diskriminering väljer att göra allt i sin makt för att behandla patienter som inte ens vill se dem i ögonen, skriver Gilbert Tribo. Bild: Valepardo

Annons

I alla svenska regioner går det att välja läkare eller tandläkare baserat på deras etnicitet, enligt en granskning som Dagens Nyheter nyligen publicerade. Det är oacceptabelt och en smärtsam påminnelse om att regionernas arbete mot diskriminering är långt ifrån färdigt.

Sverige är ett öppet, liberalt, demokratiskt samhälle som bygger på grundläggande principer om att vi alla är lika mycket värda och har rätt att bli bemötta som unika individer. Ingen ska behöva hållas tillbaka av fördomar och förutfattade meningar utan istället bedömas efter sina meriter. Samma principer ska självklart gälla inne på sjukhus, vårdcentraler och kliniker.

Region Skåne och andra vårdgivare ska inte låta patienter välja att behandlas av etniskt svenska läkare och tandläkare. Ingen mottagning ska ge instruktioner kring hur man går tillväga för att undvika att hamna hos läkare med utländsk bakgrund.

Annons

I DN:s granskning kommer det också fram att läkare med utländsk bakgrund som utsätts för diskriminering väljer att göra allt i sin makt för att behandla patienter som inte ens vill se dem i ögonen. Det är beundransvärt och visar på det fantastiska engagemang som många medarbetare inom vården har. Men de ska aldrig behöva hamna i en sådan situation. Som ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd kommer jag göra allt vad jag kan för att förhindra diskriminering.

Annons

Även om jag förfasas över vad som har kommit fram så är jag tacksam för att den viktiga frågan om diskriminering i vården belysts. Det är viktigt för alla som berörs: politiker, chefer, medarbetare och patienter.

Region Skåne har nolltolerans mot diskriminering. För att nå det målet arbetar både politiker och tjänstepersoner långsiktigt och kontinuerligt med utgångspunkten att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter.

År 2018 beslutade regionfullmäktige att införa en policy för lika rättigheter och möjligheter inom organisationen. Samtliga chefer och medarbetare ska vara delaktiga i att förverkliga intentionerna samt förebygga och motverka diskriminering i det dagliga arbetet. Men, som nu blivit uppenbart, är det inte alls säkert att den här typen av riktlinjer når ut till alla berörda medarbetare och chefer.

Annons

I en organisation av Region Skånes storlek är det många gånger svårt att nå hela vägen fram med information. Det är vi som arbetar mot diskriminering medvetna om – och vi tar det på allvar. För att nå ut med informationen och Region Skånes värderingar om likarätt arbetar vi med flera åtgärder samtidigt. Sedan år 2020 anordnar regionen en grundutbildning i likarätt där anställda blir certifierade Likarättsambassadörer och samma år startade en podcast om likarätt: ”Alla föds nakna”. Region Skåne delar också varje år ut ett Likarättspris till verksamheter som motverkar diskriminering.

Annons

Trots en rad åtgärder och projekt har Region Skåne helt klart mer arbete att göra för att se till så att policyn om allas lika rättigheter och möjligheter inte enbart ska vara vackra ord utan leda till faktiska förändringar för medarbetarna. Alla som jobbar i den skånska sjukvården ska känna sig trygga i att vi politiker och respektive arbetsledningar står på deras sida och arbetar för dem. Vi måste därför fortsätta utveckla arbetet mot diskriminering och för allas lika rättigheter och möjligheter. På så sätt hoppas jag att Dagens Nyheters granskning kan leda till positiva förändringar i Region Skånes verksamheter.

Annons

Nu måste vi alla – förtroendevalda, Region Skåne som arbetsgivare och samhället i stort – gemensamt markera att diskriminering inte är acceptabelt.

SKRIBENTEN

Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy