Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Hur väljer man parti när visionerna och ideologin har bytts ut mot kortsiktigt politiskt maktspel?”

Under 1900-talet byggdes Sverige till en världsledande industrination samtidigt som folkhemmet och sociala skyddsnät gav goda förutsättningar för människor att skapa sig ett värdigt och tryggt liv. Vilket är detta århundrades stora politiska projekt? Det skriver Noura Berrouba, rådgivare till tankesmedjan Global utmaning.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De etablerade partierna bör använda det nuvarande tragiska, men sällsynta, fönstret till att definiera hur framtidens Sverige, och Sveriges roll i världen, bör se ut och vilka system och lösningar som på bästa sätt leder dit, skriver Noura Berrouba. Bild: Gerd Altmann

Annons

Svensk rikspolitik har blivit reaktionär och kortsiktig. Ledarskap och proaktiva visioner för det politiska samhällsbygget lyser med sin frånvaro. Istället lever partier på gamla meriter.

Politik brukade vara möjligheternas konst. Idag definieras den politik som partierna för av vad de inte vill ha, vad de är emot.

I kampen om att vinna tillbaka väljare från extremhögern har partier ställt sig i kö för att anamma dess politiska bakåtsträvande.

Etablerade partier har missat möjligheten att måla upp ett alternativt politiskt projekt som attraherar inte i dess bakåtsträvande, utan i framåtanda.

Sverige befinner sig mitt i en brinnande pandemi och klimatkris. Pandemin har kastat omkull föreställningar om hur snabbt, grundläggande och omfattande samhället kan ställas om när det behövs.

Annons

De etablerade partierna bör använda det nuvarande tragiska, men sällsynta, fönstret till att definiera hur framtidens Sverige, och Sveriges roll i världen, bör se ut och vilka system och lösningar som på bästa sätt leder dit. Varför presenterar partierna inga tydliga idéer eller föreställningar om framtidens Sverige? Var är de politiska visionerna?

Annons

Det långsiktiga samhällsbygget bör inte enbart skapas genom många små beslut utifrån dagens situation. Det gör att partierna idag står och stampar på samma ställe. De glömmer att planera för framtiden.

Partierna tävlar i vem som hårdast kan markera mot gängkriminalitet och minska invandringen, inte vem som har det bästa alternativet och lösningarna för framtidens Sverige. Genom att enbart slå fast vad de inte vill ha förlorar de förmågan att definiera vad de vill åstadkomma. När valet handlar om vem som är mest emot något, vinner de reaktionära extrema krafter som positionerar sig mest extremt.

Till viss del har den politik som partierna för blivit själlös och teknisk. Genom att fokusera på dagens politiska spelplan, opinionsundersökningar och små detaljer har partierna förlorat den större helheten och förmågan att mobilisera och entusiasmera. Självklart behövs konkret politik och tekniska politiska program för att komplettera visioner. Men de konkreta besluten bör följa ur vad man vill att de sammantaget ska åstadkomma.

Annons

I höst väntar partikongresser och listorna för riksdag, region- och kommunfullmäktige inför valet 2022 ska fastslås. Väljare ska sätta sig in i vilket parti och vilka representanter de vill delegera sin makt till de nästkommande fyra åren. Men hur väljer man parti när visionerna och ideologin har bytts ut mot kortsiktigt politiskt maktspel där till och partier gör avkall på värderingar som dittills varit centrala för dem?

Annons

De politiska partierna har en nyckelroll när det gäller att mobilisera medborgare för olika visioner av samhällsbygget. Men idag väljer många partier att mobilisera utifrån vad opinionsundersökningar visar, i hopp om att samla på sig ett väljarunderlag som gör det möjligt att behålla makten. Vad är makten värd när visionerna, värderingarna och idéerna förlorats?

I Sverige är mandatperioderna fyra år, men samhället formas av det som är långsiktigt. Att jaga dagsaktuella frågor kan locka väljare kortsiktigt, men gör att partier av fartblindhet tappar sin identitet och missar att utstaka en långsiktig riktning som lockar en bredare väljarskara. Kanske är det vad partierna behöver mest: fler som engagerar sig och är med och bygger visioner.

Annons

Under 1900-talet byggdes Sverige till en världsledande industrination samtidigt som folkhemmet och sociala skyddsnät gav goda förutsättningar för människor att skapa sig ett värdigt och tryggt liv.

Vilket är detta århundrades stora politiska projekt? Vilka nuvarande och framtida megatrender och kriser går att planera för och avvärja? Vilket politiskt arv går det att stolt lämna över till nästa generation?

Pandemin utgör en lämplig tid att ompröva visioner och vägval. När vi tagit oss ut ur pandemin är frågan vilket Sverige vill vi bygga. En god tid att slå fast det är nu.

SKRIBENTEN

Noura Berrouba, rådgivare till tankesmedjan Global utmaning och initiativet Apolitical Academy Global, vice ordförande för LSU - Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer - och styrelseledamot i bland andra stiftelsen Höj Rösten och Svensk-norska samarbetsfonden. 2019 var hon som 24-åring den yngsta person som någonsin varit medordförande för World Economic Forums årliga möte i Davos.

Annons

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy