Annons

Annons

Skåne

Tusentals fritidshus i Skåne ägs av danskar och tyskar

De kommer över bron och de kommer med färjorna. Men var tar de vägen? Danskarna. Här är de skånska kommunerna där våra rödvita grannar har ett eget fritidshus.

– Det är lugnt och fint här, jag känner mig trygg och naturen är fin, säger Torben Kristensen som trivs i skogarna utanför Örkelljunga.

Peter Ferm, Astrid Adelgren och Jennie Lorentsson

Text

Sara och Peter Bertelsen köpte tomt i närheten av Drakabygget och byggde sin drömstuga. Läget och priset var avgörande.

Bild: Stefan Ed

Annons

Hanssen, Nilsen, Fischer och Leichensenring. Namnen på postlådorna i stugområdet Fasalt utanför Örkelljunga skvallrar om att här finns flera stugägare med hemadress på andra sidan Sundet.

– Det är super här. Det är vårt bästa beslut att bygga stuga i Sverige, säger Peter Bertelsen.

I Skåne finns det drygt 44 500 fritidshus. Ungefär vart trettonde av dem ägs av någon som inte har hemadress i Sverige. Flest är danskarna.

Annons

Annons

Peter och Sara Bertelsen bor i Helsingör. De köpte tomten i Fasalt 2007. Sara skissade upp huset, en arkitekt hjälpte till med ritningarna och under 2008 byggdes drömstugan, en svart timmerstuga med skogen inpå husknuten.

De framhåller naturen som ett av skälen till att de valde just detta område, men också avståndet. Det tar dem max en och en halv timme att resa hit.

– Det ligger nära Danmark, men det är billigare än Danmark och här är finare natur än i Danmark, säger Sara Bertelsen.

Det var genom en kompis vars föräldrar hade stuga i området som de fick höra talas om tomten som var till salu.

– Det är många danskar i området. Vi är här en gång i månaden, på semestern och vi har firat jul här. Vi går i skogen med hunden och här nere finns det en pool som är bra, säger Peter Bertelsen.

Edvin Bengtsson på Lantmannaaffären har många danska kunder, men också tyska och engelska.

Bild: Stefan Ed

Annons

Annons

Nere vid riksväg 24 ligger Örkelljunga Lantmannaaffär. Den säljer allt från verktyg och byggvaror till djungelolja och djurfoder. På fasaden hänger svenska, skånska, danska och tyska flaggor.

– Vi har många danska kunder, det skulle jag säga, men också tyskar och ibland engelsmän. De köper byggrejer till stugorna och mat till husdjuren, säger Edvin Bengtsson som jobbar i butiken.

Jacob Fredriksen från Helsingör svänger förbi för att handla lite smågrejer. Han och hustrun har haft stuga i området i ett par år.

– Vi har en kompis som bott här i tio år så vi har varit här en del. Det är många danskar här uppe, vi känner varandra och umgås, säger han.

Han gillar naturen och närheten till många sjöar där man kan fiska och ro. I veckan var barnbarnen på besök.

– Det är dejligt och det är bara 1,5 timmes restid hit.

Torben Kristensen har haft stuga i närheten av Örkelljunga i 17 år. Han trivs med naturen och människorna i bygden.

Bild: Stefan Ed

Annons

Annons

Torben Kristensen har stuga på gränsen mellan Skåne och Halland. Han är också stammis i Lantmannaaffären. Han beskriver sig som en bonngrabb som hamnade i storstan, reste mycket i jobbet men som trivs ute på landet.

– Det är lugnt och fint här, jag känner mig trygg och naturen är fin. Svenskarna är trevliga.

Han skippar umgänge med danskar när han är i Sverige.

– Vi söker inte kontakt med danskar här, det har vi så många hemma. Gör man det blir det ghetton, precis det vi klandrar andra för hemma, säger han.

Av siffror från Statistiska centralbyrån framgår att det är i inlandskommunerna, där priserna är lägre och naturen finns runt knuten, som det finns flest utländska sommargäster.

Magnus Sköld, mäklare på Fastighetsbyrån i Örkelljunga, bekräftar bilden.

– Vi säljer jättemycket hus till danska familjer. Före coronan kunde 60, 70 procent av intressenterna på en visning vara danskar.

Örkelljunga har blivit en riktig danskbygd. Jacob Fredriksen tar gärna en fisketur i någon av sjöarna eller öl med sina danska grannar.

Bild: Stefan Ed

Annons

Annons

Han tror också att närheten till E4 och priserna är möjliga anledningar till områdets popularitet. Men framför allt omgivningarna.

– Det är hela miljön med sjöarna, tystnaden och lugnet.

Blir det som små danska ”minisamhällen” i Örkelljunga?

– Det blir det, går man in på Coop så kan man tro att man är i en by i Danmark.  Och ibland har man kanske sju, åtta familjer på samma gata som är danskar. Men de är trevliga, det är kul att ha dem här.

Ett annat exempel på de danska influenserna går att hitta på golfstället Woodlands country club i Eket, där 80 procent av husen ägs av danskar.

– Vi har alkoholtillstånd från klockan åtta på morgonen. Det var många danskar som kom och sa att de gärna ville börja med en öl innan de gick ut, säger vd Karl-Johan Westberg.

Fakta

Utlandsägda fritidshus i Skåne

• 7,7 procent av alla 44 533 fritidshus som finns i Skåne och ägs av privatpersoner ägs av någon som har sin hemadress utanför landets gränser. Det är drygt 3 400 fritidshus.

• Flest är danskarna som äger drygt 2 400 fritidshus i Skåne. Därefter kommer tyskarna som äger 590 stugor. Men också norrmänn och holländare äger sommarhus i Skåne, fast betydligt färre.

• Utöver detta ägs nära 2 000 av fritidshusen av utlandssvenskar. Även här dominerar Danmark med 315 fastigheter följt av Tyskland och Storbritannien med vardera drygt 250 hus.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy