Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”EU måste prioritera hot mot demokratin. Liberalerna vill att EU skapar ett snabbspår för granskning av Ungern.”

När länder uppvisar tendenser som strider mot de mänskliga rättigheterna måste EU kunna vidta skarpa och riktade åtgärder, skriver Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ungerns premiärminister Victor Orbán. Liberalerna vill att EU fryser utbetalningar tills Orbán dragit tillbaka alla lagar som går emot demokratiska värderingar, skriver Nyamko Sabuni. Bild: Olivier Matthys

Annons

Världens ögon riktas inom kort mot Malmö när staden tillsammans med Köpenhamn står värd för firandet av World Pride. Men det är ett firande som sker i skuggan av tillbakagångar för hbtq-personers frihet, rättigheter och möjligheter i flera delar av Europa.

Ungerns regeringsparti Fidesz har under sin tid vid makten krympt utrymmet för oberoende medier, akademin, civilsamhället, invandrare och hbtq-personer. Det senaste exemplet är den nya lag som förbjuder medier och skolor att informera ungdomar om homosexualitet och könsbyte.

I Polen har en liknande lag diskuterats i omgångar och homosexuella par har nyligen förbjudits att adoptera. Även om de absurda så kallade ”hbtq-fria zonerna” ogiltigförklarats i domstol fortsätter regeringspartiet Lag och rättvisas återkommande angrepp mot hbtq-personer.

Annons

Sverige behöver markera hårdare mot den negativa utveckling som sker mindre än 20 mil söder om landets gräns. Det går redan nu – men framförallt finns det stora möjligheter att sätta en svensk prägel på EU:s åtgärder när Sverige 2023 är ordförande i ministerrådet, där ministrar från EU-ländernas regeringar ska samarbeta.

Annons

Tillsammans med Europaparlamentet stiftar ministerrådet EU:s lagar. Som ordförande kan och ska Sverige rikta unionens fokus mot de rättigheter som nu urholkas i både Polen och Ungern. För att lyckas måste Sveriges regering förbereda ordförandeskapet och ge det högsta prioritet från start. Den socialdemokratiskt ledda regeringen är reformtrött och framstår alltför ofta som motvilliga européer. Därför behövs precis som vid ordförandeskapet 2009 en liberal och borgerlig regering som med den energi uppgiften kräver åter kan placera Sverige i Europasamarbetets kärna.

Liberalerna vill att Sverige ska stärka EU och Europa som en fyrbåk för att alla oavsett sexuell läggning eller könsidentitet alltid ska ha samma rättigheter och skyldigheter. Här är tre initiativ Liberalerna vill ta:

1. Skapa ett snabbspår för granskning.

Ett medlemskap i EU ska förutsätta ett ovillkorligt försvar av de mänskliga rättigheterna. EU:s konflikter med Ungern, och även Polen, har visat att unionens sanktionsmöjligheter är för svaga. Det är bra att EU inlett ett överträdelseförfarande mot Ungern och Polens behandling av hbtq-personer, men det har skett för sent och är troligtvis bara början på en långdragen process.

Annons

När länder uppvisar tendenser som strider mot de mänskliga rättigheterna måste EU kunna vidta skarpa och riktade åtgärder. Liberalerna vill därför att EU skapar ett snabbspår för granskning av Ungern och fryser utbetalningar tills Victor Orbán dragit tillbaka alla lagar som går emot demokratiska värderingar. Dagens regelverk måste ses över. Idag är det i praktiken omöjligt att agera kraftfullt när ett land beter sig på ett sätt som är ovärdigt medlemskapet.

Annons

2. Sverige bör leda arbetet för att stärka demokratin i EU.

Under sitt ordförandeskap i EU:s ministerråd bör Sverige ta initiativ till ett särskilt toppmöte om rättigheter, demokrati och rättstatlighet inom unionen. Syftet ska vara att fort få fram en effektiv mekanism som försvarar mänskliga rättigheter inom unionen. Den ska möjliggöra snabba och kraftfulla åtgärder för att till exempel värna mediers oberoende, stärka EU:s byrå för grundläggande rättigheter och stärka skyddet för hbtq-personer. EU måste prioritera hot mot demokratin.

Det svenska ordförandeskapet bör på alla nivåer inom EU lyfta frågor om mänskliga rättigheter, skydd mot diskriminering och ökad jämställdhet. Det behöver inte minst gälla i kontakterna med EU-kommissionen, som allt för länge drivit dessa frågor utan den kraft som uppgiften kräver.

Annons

3. EU bör stå upp för mänskliga rättigheter i hela världen.

EU ska även främja mänskliga rättigheter utanför unionen. Under ordförandeskapet bör Sverige därför rikta unionens uppmärksamhet mot initiativ för att pressa Kina och Ryssland att respektera folkrätten och mänskliga rättigheter. Samtidigt bör närmare band fortsätta odlas med demokratier i dessa länders närhet.

EU behöver reformeras för att kunna agera snabbare och mer effektivt mot länder i omvärlden som hotar de mänskliga rättigheterna. Det kräver att beslutsfattandet förenklas, särskilt beslut om sanktioner mot länder som begår brott mot grundläggande fri- och rättigheter. Idag kan varje enskilt medlemsland lägga in ett veto mot sådana sanktioner. Så kan det inte fortsätta. Det är som om varje svenskt län skulle ha vetorätt över förändringar i den svenska utrikespolitiken.

Annons

En liberal borgerlig regering måste med kraft slå tillbaka mot den demokratiska tillbakagången och inskränkningar av de mänskliga rättigheterna inom EU. Som ordförande i europeiska ministerrådet kan och ska Sverige rikta unionens fokus på de rättigheter som nu urholkas i både Polen och Ungern. Det är så Sverige kan tillvarata grundläggande mänskliga rättigheter.

Annons

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy