Annons

Annons

Annons

Böcker

James Baldwin – mannen som ville vara medborgare

Den amerikanska författaren slog igenom med essäsamlingen ”Notes of a native son” på 1950-talet och blev ett språkrör för den svarta erfarenheten. Själv vägrade han att reduceras till sin hudfärg, skriver Michael Tapper.

Text

James Baldwin (1924–87) ville inte bli språkrör för ”den svarta amerikanska erfarenheten”. Han var författare, inte en hudfärg.

Bild: AP

Annons

James Baldwin (1924–87) var full av betänkligheter inför publiceringen av essäsamlingen ”Notes of a native son” 1955. Han var då kring de trettio och tyckte det var väl tidigt att ge ut sina memoarer. Texterna, hämtade från tidskrifter som Partisan Review och Harper’s Magazine, handlade visserligen om de mest skilda ämnen, från romanen ”Onkel Toms stuga” till antisemitismen bland afrikanamerikaner och att möta rasismen i en schweizisk by som aldrig tidigare sett en svart människa i verkligheten. Men genom att Baldwins ämnen filtreras genom hans personliga minnen och upplevelser blir boken inte bara en samling essäer utan också ett slags självbiografi.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan