AnnonsScandlines

Sakta ner på farten – upptäck nya platser på resan söderut

Visst vill du komma fram snabbt? Men minnet av resan blir så mycket roligare och bekvämare med ett stopp längs vägen. Här får du några olika förslag på fina avstickare på din väg ner i Europa.

Kvällsbad i Præstø.

På din väg mot Gedser eller Rødby, passerar du vackra Sydsjälland. Men sakta lite på farten och passa på upplev lite danskt vardagsliv innan du kör ombord på båten. Præstø är en gemytlig småstad vid Præstø fjord, nära E47. Staden har bara 4000 invånare men erbjuder ändå ett pulserande stadsliv och sommartid arrangeras gatumarknader där du kan hitta allt från lokalt konsthantverk till karuseller för barnen.

När du rullat av färjan i Tyskland kommer här några tips till dig som kör söderut på A1, A7 eller mot Berlin på A24 samt A9 mot Leipzig.

Om du kör på A1 förbi Bremen:

Visbeker Bräutigam – stenåldern gör sig påmind

Några mil söder om Bremen hittar du en svalkande skog med en gravsättning från 3000 f Kr. Graven består av imponerande 130 stenar och det gör det till en av de största kända gravarna från stenåldern. Många passar på att äta sin picknick här i skuggan av träden dock kan du höra motorvägens sus, för så nära är det.

Externsteine i Tyskland.

Externsteine – fantasieggande klippor

Mellan A1 och A7, nära Dortmund och Hannover ligger Externsteine - underliga stenformationer i sandsten som skjuter upp i luften. De hisnande stenarna kallas ibland Tysklands Stonehenge. De är naturligt placerade där, men formade av människor med bland annat reliefer, utkiksplatser och trappsteg. Det finns många teorier om vad de har använts till, men få historiker som kan enas om svaret.

För dig som är på väg längs A7 söderut mot Kassel:

Hameln – stad med sagotema

Sägnen om råttfångaren som rövade bort Hamelns barn lär vara från 1200-talet och finns i böcker av både Goethe och bröderna Grimm. Hameln har tagit vara på sagans berömdhet, och gatorna livas upp av stenplattor med ingraverade råttor, liksom bagerier och souvenirer från staden har inslag av råttor och råttfångaren. Råttfångaren själv kan du hitta på Hamelns gator under sommaren med sin utomhusteater. Men Hameln är mer än sin saga. På ön Die Insel, inne i stan, finns en perfekt kombo för familjen: En biergarten med egen inhägnad lekplats.

Sagostaden Hameln.

A7 mot Innsbrück/München:

Rothenburg ob der Tauber – romantik och ringmur

Lilla Rothenburg ob der Tauber är en kort avstickare från A7, längs den så kallade Romantiska vägen. Staden är en av få tyska städer med intakt ringmur, och den historiska känslan av en svunnen tid i stadskärnan gör staden sagolik. Stadens storhetstid var mellan 1200-1400-talen, och den var en gång en av de tjugo största städerna i tysk-romerska riket. Den bevarade medeltida arkitekturen, inte minst det halvtimrade klassiska huset vid det lilla torget Plönlein, har blivit mallen för hur pittoreska gamla kvarter ska se ut – du ser det bland annat i Disneys Pinocchio. Och när du ändå är här för den romantiska känslans skull, missa inte stadens imponerande jul-museum som visar tomtar och julpynt året om.

Rothenburg ob der Tauber, staden som har jultema året om.

För dig som kör österut från Hamburg mot Berlin, längs A24:

Karthane Park – Grönt och tillgängligt

I Bad Wilsnack hittar du Karthane Park, ett rekreationsområde med flera olika delar. Här finns ett 16 meter högt utkikstorn med utsikt över parken och omgivningen, men också en liten sjö, lekområde och utegym. Tillgänglighet för alla är en av ledstjärnorna för området och blir därför ett enkelt och bra stopp för alla på resan, inklusive hunden. Här har du också nära till biosfärsområdet Elbe-Brandenburg som sträcker sig 70 kilometer längs floden Elbe. I lilla Gnevsdorf kan du till exempel rasta hunden med utsikt över både Elbe och den lugnare bifloden Havel.

Du som kör längs A9 mot Leipzig:

Trädgårdsområdet Dessau-Wörlitz – Ett världsarv

En liten bit bort från A9 ligger ett av Tysklands 46 världsarv på Unescos lista. Trädgårdsområdet Dessau-Wörlitz är ett område som anlades på 1700-talet av fursten Leopold III längs floden Elbe. Han gjorde många resor till England, vilket inspirerade honom att anlägga den första engelska trädgården på europeiska fastlandet. Området är idag flera parker, med flera slott och andra imponerande byggnader. Han lät även bygga en synagoga på området som idag är ett museum.

En bro i Dessau-Wörlitz.

Här hittar du som bilar ner genom Tyskland ännu fler trevliga restips från Scandlines.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på [email protected]
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy