— Vi är många föräldrar och lärare som jobbar emot detta. Vikingaskolan är en jättefin skola där hälften av eleverna har annat modersmål än svenska. Integrationen är superlyckad tack vare en fantastisk verksamhet och mycket duktiga pedagoger, säger föräldern Mikaela Alenäs.
Planen på att avveckla Vikingaskolans högstadium ingår i barn- och skolnämndens lokalplan för åren 2020-2025. Den går i korthet ut att Lund ska minska antalet små skolor och förskolor.
Större skolor och förskolor blir billigare, använder lokalerna bättre och mer flexibla vad gäller pedagogik. Skolpolitikerna vill också att lokalplaneringen ska användas för att öka integrationen i kommunen.
För Vikingaskolan betyder det att skolan blir en renodlad F-6-skola. Äldre elever hänvisas till Östratornskolan som byggs ut till en 4-6 och 7-9-skola med sex paralleller.
Annons
Annons
– Det är många som inte vill ha en storskola och jag undrar själv hur tryggt detta blir för nyanlända och även för barn med särskilda behov. Varför rasera en lyckad integration för att vinna lite pengar? säger Mikaela Alenäs.
Skolornas lokalplan ses över av barn- och skolnämnden inför varje läsår. Då tittar man om planen behöver justeras utifrån befolkningsprognoser eller andra förändringar.
Inför nämndens sammanträde den 31 augusti har både föräldraföreningen och personalen på Vikingaskolan mobiliserat sig.
För det är inte första gången som skolans öde är på tapeten. Redan 2017 fick barn- och skolnämnden i uppdrag att utreda en till- och ombyggnad. Då var tanken att slopa lågstadiet så att skolan endast skulle hysa årskurs 4-9.
”Vi som arbetar på skolan vänder oss inte emot en ombyggnation av skolans lokaler. De är gamla och i mycket dåligt skick. Däremot vänder vi oss emot att man avvecklar högstadiet på Vikingaskolan till förmån för ett jättehögstadium på Östra Torn”, skriver fyra lärare i ett brev till politikerna.
Daniela Alvén, Dawit Adébo, Jenny Malmström och Lotta Janhall har tillsammans arbetat hela 74 år på skolan och representerar hela kollegiet. De tycker att underlaget som lokalplanen vilar på inte är relevant. Vikingaskolan hade förvisso problem med elevflykt för tio år sedan men så är det inte längre.
Annons
De hänvisar även till underlag från skolinspektionen, som visar att skolan är mycket omtyckt, har trygga elever och bra resultat.
Annons
”Vi befarar att endast de elever som inte gör ett aktivt val av skola kommer att hänga med till storskolan på Östra Torn, medan de som har aktiva föräldrar kommer att byta till andra högstadieskolor. På Vikingaskolan har vi idag elever från alla delar av Linero och från Råbylund, barn med olika bakgrund och med olika sociala förutsättningar.”
Centerpartisten Mattias Horrdin är förste vice ordförande i barn- och skolnämnden. Han har stor förståelse för föräldrarnas och personalens oro men menar samtidigt att planen är det bästa alternativet för Vikingaskolan och stadsdelen Linero.
Det finns helt enkelt inte plats för en fullt utbyggd F-9-skola och dessutom riskerar ett tvåparallelligt högstadium att inte kunna erbjuda alla språk.
– Vi stoppade förslaget om 4-9-skola. För att vi menar att det behövs ett lågstadium på Linero. Även Linerobarnen ska ett lågstadium nära hemmet. Ju äldre man blir desto rörligare blir man, säger han.
Tanken är att ombyggnaden av Vikingaskolan ska påbörjas först när Råbylundskolan står färdig, eftersom Vikingaskolans elever behöver evakueras dit under tiden som bygget pågår. Det sker tidigast nästa höst.
Andra skolor som påverkas av den femåriga lokalplanen är Fäladsgården, Järnåkraskolan och Gunnesboskolan.
Annons
Fakta
Fler stora skolor är planen
Lokalplanen för Lunds skolor innebär att Lund går mot större förskolor och skolor på bekostnad av små enheter. Förskolor ska helst ha sex till åtta avdelningar och grundskolor minst 300 elever. Även paviljonger och tillfälliga lösningar ska bort.
Alla elever i Lunds kommun ska erbjudas ett tydligt skolspår - det vill säga att man ska veta vilken skola man går på från F-klass till nian. För många elever innebär det att det kan bli både ett och två skolbyten då en del F-9-skolor försvinner. Skolorna i Lund blir företrädesvis F-3, 4-6 och 7-9 men även F-6.