Annons

Annons

Annons

Skåne

Sju åtalas efter aktion på Ängelholms flygplats

För att protestera mot flygets miljöskadliga effekter limmade den 24-åriga kvinnan från Helsingborgs fast sig på ett flygplan på Ängelholms flygplats. Nu åtalas hon och sex andra miljöaktivister för aktionen.

Den 24-åriga kvinnan limmade fast sina handflator mot flygplanets nos.

Annons

Det var för drygt ett år sedan som fem av miljöaktivisterna köpte varsin biljett till flyget med avgång från Ängelholm 19.05 med destination Arlanda. Samtidigt befann sig två andra aktivister på flygplatsen för att sprida sitt flygfientliga budskap genom att klistrat upp lappar på dörrar, fönster och informationstavlor.

En av aktivisterna som utgav sig för att vara resenär, en 24-årig kvinna från Helsingborg, tog sig till flygplanets främre del och tryckte sina med lim insmorda handflator mot planets nos. Samtidigt stannade de fyra övriga aktivisterna upp och tog bilder på sig själva när de vecklade ut en blå banderoll.

Annons

Annons

Efter en dryg timme och efter att polis tillkallats och den fastlimmade kvinnas tagits loss, kunde planet lyfta mot Arlanda.

Den 24-åriga kvinnan har inte velat uttala sig i polisförhör. Flera av hennes medåtalade vänner – samtliga från Malmö eller Lund – säger i förhör att de ingår i en organisation vars syfte är ”att uppnå radikal förändring i syfte att minska risken för samhällelig och ekologisk kollaps”.

Syftet med aktionen i Ängelholm uppges ha varit att stoppa avgången och informera om flygets miljöskadliga effekter.

Fem av aktivisterna åtalas nu för skadegörelse medan de två som klistrade upp lappar åtalas för ringa skadegörelse. De fem aktivisterna som åtalas för skadegörelse krävs på 15 000 kronor i skadestånd, en kostnad om uppstod när den fastlimmade kvinnan togs loss och SAS säkerhetsavdelning fick 19 timmars extrajobb.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan