AnnonsVisitDenmark

Upptäck Köpenhamns grönaste sidor

Köpenhamn har som mål att bli världens första koldioxidneutrala stad. Men den danska huvudstaden är redan nu ett av världens främsta resmål när det gäller hållbarhet. Här är fem orsaker till varför det är så lätt att vara en klimatsmart turist i Köpenhamn.

Semestra grönt i Danmarks huvudstad och ta dig fram med exempelvis kajak i stadens kanaler. Foto: Mathias Brandt.

Klimatsmarta transporter

Med sina över 375 kilometer cykelbanor är Köpenhamn en av världens mest cykelvänliga städer. Med stadens hyrcyklar, Bycyklen, är det lätt att utforska staden på två hjul. Det är bara att skapa ett konto på Bycyklen.dk, leta upp närmsta cykel och börja trampa. Hyrcyklarna går på el, har inbyggd GPS och är tillgängliga dygnet runt, året om.

Vill du hellre ta dig fram på vattnet finns de solcellsdrivna båtarna GoBoat. Eller Kayak Republic, som erbjuder gratis kajakturer mot att du samlar skräp längs vägen. Winwin!

Ekomärkta boenden

Du som vill sova med gott klimatsamvete har flera ekocertifierade hotell att välja mellan i Köpenhamn. Ett relativt nyöppnat alternativ är Coco Hotel, ett franskinspirerat boutiquehotell i stadsdelen Vesterbro. Det drivs av restauranggruppen Cofoco, som är koldioxidneutral tack vare en egen solpanelpark. På Coco Hotel är plastflaskor bannlysta i minibaren, alla textilier är av ekologisk bomull och för varje gäst som bokar via hemsidan låter hotellet plantera ett träd i utsatta områden i Tanzania eller Mexiko.

En annan dansk kedja som satsar stort på hållbarhet är Guldsmeden, som har fem olika hotell i Köpenhamn. Testa till exempel fyrstjärniga Axel, två minuter från tågstationen, eller senaste tillskottet Bryggen. Det senare ligger vid Islands Brygge och är företagets mest ambitiösa när det gäller miljövänlighet. Hotellet har bland annat duschar som sparar upp till 90 procent vatten jämfört med vanliga duschar, tack vare en teknik som har utvecklats av NASA.

I Köpenhamn är det en barnlek att shoppa hållbart. Foto: Malin Poppy Darcy Mörner.

Hållbar shopping

Hållbarhet och shopping kan låta som två motsatsord, men i Köpenhamn finns flera butiker som drivs av entusiastiska miljöhjältar. På en liten sidogata i Vesterbro gömmer sig den lilla matbutiken Løs, Danmarks första emballagefria matbutik. Här är allt ekologiskt och allt säljs på lösvikt för att minska matsvinnet och onödiga förpackningar. Har du inte med någon egen behållare kan du köpa glasburkar eller komposterbara tygpåsar på plats.

I den trendiga stadsdelen Nørrebro ligger Gågrøn, en butik med hållbart producerade plagg, textilier och prylar till hemmet. Inte långt därifrån finns Res-Res, vilket står för Respect Resources. Ägarna bakom butiken vill att vi ska konsumera mer medvetet och har ett noga granskat sortiment av kläder för kvinnor, män och barn samt inredningsprylar och skönhetsprodukter.

Naturligt producerade drycker

Köpenhamnarna har länge legat före oss svenskar när det gäller naturviner, viner som har producerats med hänsyn till naturen och med minimal påverkan från människan. Här finns flera vinbarer med fokus på den här typen av viner, till exempel Rosforth & Rosforth, Den Vandrette och Terroiristen.

Föredrar du öl rekommenderas ett besök på ekologiska Nørrebro Bryghus. Här kan du följa med på en rundtur i bryggeriet, lära dig mer om hur du matchar öl och mat i restaurangen eller smaka dig genom de många olika ölsorterna i Braw Bar. Vissa dagar erbjuds även ölyoga – ”det bästa av två världar”, enligt ölmakarna själva.

Välj någon av alla ekologiskt inriktade krogar i Köpenhamn och njut av grön mat. Foto: Robin Skjoldborg.

Grön gastronomi

Köpenhamn har ett stort utbud av ekologiskt inriktade krogar. Här finns hela spektrat, från Den Økologiske Pølsemand vid Rundetårn till Geranium, en gourmetrestaurang med tre michelinstjärnor. Däremellan finns till exempel Mahelle, som har fått pris för Stadens bästa gröna måltid av Berlingske, mysiga La Banchina (som även lockar med egen bastu!) samt avslappnade ekokaféer som Hope Organic och The Organic Boho.

Tips!

VisitDenmarks hemsida finns fler tips på hur du turistar hållbart i guiden Go Green.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan