Annons

Annons

Annons

kultur

Farshid Jalalvand
Att ta vaccin – en spelregel vi borde komma överens om

För det gemensammas bästa borde alla som kan vaccinera sig. Vaccinforskaren diskuterar tre tänkbara scenarier för hösten.

Text: 

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Mr Lordi från det finska hårdrockbandet Lordi får sin andra vaccinationsspruta i Rovaniemi, Finland, 1 augusti. Foto: Jouni Porsanger.

Annons

När den engelska filosofen Thomas Hobbes år 1651 försökte föreställa sig hur livet i människans ”naturtillstånd” såg ut kom han fram till följande: ”ensamt, fult, fattigt, djuriskt och kort”. Att människan började samarbeta och organisera sig i samhällen var för att komma bort från detta eländiga urtillstånd. Men samarbetet har ett pris. Vi måste komma överens om vissa gemensamma spelregler – ett samhällskontrakt – som möjliggör fredlig samlevnad med andra så tätt inpå, annars faller hela konceptet. 

Hobbes rätt pessimistiska förslag var att alla frivilligt skulle överlämna sin självbestämmanderätt till en ”suverän” – en diktator, kan man säga. Suveränen skulle sedan se till så att allting fortskred ordningsamt och städat och att ingen begick våldshandlingar mot sina medmänniskor. 

Annons

Annons

I "Leviathan" (1651) lade Thomas Hobbes fram sina idéer om naturtillståndet. Originalets framsida med illustrationer av Abraham Bosse.

Man behöver inte hålla med Hobbes politiska lösning – herregud, han fick som bekant direkt mothugg från andra politiska filosofer som Locke, Rousseau och Montesquieu – för att inse att han har vissa poänger. När man lever i ett samhälle måste man komma överens om vissa regler som gäller alla och som förhindrar övertramp.

För sju-åtta månader sen hyste vi gott hopp om att den stundande vaccinationskampanjen skulle få ett slut på pandemieländet. Men evolutionen bryr sig väldigt lite om människors förhoppningar; någonstans i Indien uppstod under sommaren en farligare Sars-Cov2-variant kallad delta som riskerar att ändra spelplanen. 

Det finns en missuppfattning om att vaccinerna som används idag är ineffektiva mot delta-varianten. Det stämmer inte. Villfarelsen grundar sig antagligen i en annan missuppfattning, den om att immunitet är en fråga om 1 eller 0, allt eller inget. Det stämmer inte heller. Immunitet mot en viss sjukdom kan snarare beskrivas som en skala: man kan ha väldigt mycket immunitet, eller lite mindre.

Sydvästra Frankrike drabbades av ett utbrott av delta i slutet av juli.

Bild: AP

Vaccinerna som används i dagsläget är konstruerade efter ursprungsstammen av Sars-Cov2, kallad Wuhan 1. Delta har ett par nyckelmutationer som ger den lite andra egenskaper. Medan vaccinerna gav superbra skyddseffekt mot Wuhan 1, ger de lite sämre skyddseffekt mot delta. Men viktigt att notera i sammanhanget: en fullvaccinerad person har avsevärt mindre risk att insjukna i covid orsakad av delta, läggas in på sjukhus på grund av infektionen eller att sprida viruset vidare jämfört med en ovaccinerad person. Det finns alltså all anledning att vaccinera sig och få anledningar att låta bli; vi har hur mycket evidens som helst för att vaccinerna som används är säkra. 

Annons

Annons

Med det sagt är risken för en deltainfektion bland fullvaccinerade inte noll. Det finns också tecken på att fullvaccinerade kan sprida vidare delta i högre utsträckning än Wuhan-1. Detta innebär att det finns tre tänkbara scenarier för hösten:

1. Vaccinationskampanjen är så pass lyckad att covid-utbrottet i Sverige mer eller mindre försvinner tack vare vaccin-medierad flockimmunitet. Varje vaccinerad person fungerar som en brandvägg eller bromskloss som stoppar eller sinkar viruset från att spridas vidare och sjukdomen ”brinner inne”.

2. Vaccinerade personer klarar sig från covidinfektioner i väldigt stor utsträckning men vi fortsätter ha utbrott av viruset bland ovaccinerade. Antingen de som låtit bli att vaccinera sig, inte kunnat av sjukdomsskäl eller har för låg ålder. Det finns en risk att det blir utbrott på till exempel grund- eller förskolor – något att hålla koll på. Belastningen på vården kan under sådana omständigheter bli fortsatt hög och vi får kanske leva med nya, riktade restriktioner till hösten. 

3. Vi börjar se en beskedlig mängd genombrottsinfektioner, det vill säga att fullvaccinerade blir sjuka av delta. I detta fall måste man analysera huruvida genombrottsinfektionerna sker i specifika grupper: de som tillhör en viss åldersgrupp, har en särskild bakomliggande sjukdom, fått vaccin av en specifik tillverkare, blivit vaccinerad tidigt under året, eller något annat som kan spela roll. Folkhälsomyndigheten har redan flaggat för en eventuell tredje dos under hösten – beroende på utfallet av analysen kan det komma att gälla vissa, många, eller alla. Det kan då hända att vi får leva med nya restriktioner under höst och vinter.

Annons

Vaccinerna kommer att hjälpa oss, skriver Farshid Jalalvand.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Oavsett hur situationen utvecklar sig vet vi en sak: vaccinerna kommer att hjälpa oss i alla tre scenarier. Studier i Storbritannien visar att fullvaccinerade har över 90 procents skyddseffekt mot allvarlig delta-infektion, vilket innebär att trycket på vården minskar betydligt. Andra preliminära studier i Singapore visar att fullvaccinerade, även när de blir smittade av delta, sprider viruset under mycket kortare tid än ovaccinerade, vilket innebär att smittspridningen i samhället allmänt sjunker. Vaccinerna hjälper alltså även mot den otäcka delta.

Den som låter bli att vaccinera sig utsätter andra för risk, speciellt äldre personer med bakomliggande sjukdomar. För även om personer i den sistnämnda gruppen är fullvaccinerade, och har mycket bättre motståndskraft mot covid jämfört med om de var ovaccinerade, har de ”endast” förflyttat sig på skalan. De har inte fått ett vattentätt kraftfält som ger 100 procents skydd mot allvarliga infektioner. 

Ju fler som vaccinerar sig – ju fler virus-bromsklossar vi får i samhället – desto säkrare är det för oss alla och desto mildare blir effekterna av viruset under kommande säsong. Att vi som medmänniskor i ett samhälle bör ta ett säkert vaccin för det gemensammas bästa är en spelregel vi alla borde kunna komma överens om, utan att en hobbesiansk diktator tittar över vår axel.

|| Farshid Jalalvand är fil dr i mikrobiologi vid Lunds universitet och kulturskribent.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan