Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Skatt på tomma hus och överflödig bostadsyta löser inte bostadsbristen.”

Problemen på bostadsmarknaden härstammar från statliga regleringar och politisk styrning. Lösningen ligger i att låta bostadsmarknaden bli mer som en riktig marknad. Det skriver John Norell och Theo Herold, företrädare för Hyresgästförbundet som startats på initiativ av Fria Moderata Studentförbundet och är en ideell partipolitiskt fristående intresseorganisation för alla på bostadsmarknaden

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är vanskligt att anta att det finns en stor vilja att bo i sommarstugor året runt, skriver artikelförfattarna.

Bild: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix / TT

Annons

Neo Korths, Haris Hadzovic och Florind Haliti, som ingår i SSU:s bostadsutskott, presenterar en vision för en ny bostadspolitik (Aktuella frågor 30/7). De har rätt i att bristen på hus inte är det stora problemet på bostadsmarknaden, utan att de som finns inte används på ett effektivt sätt. Men orsaken är att en rad regleringar hindrar bostadsmarknaden från att fungera optimalt, något som de tre SSU:arna avstår från att slå fast.

Den svenska hyresregleringen bör reformeras. Idag medför den att hyrorna ligger under vad människor är villiga att betala. Behov och önskemål förändras under livets gång, och därför vore det rimligt att hyran är utformad så att den förhåller sig till utbud och efterfrågan.

Annons

Annons

Dagens hyresreglering gör att många väljer att bo kvar i stora lägenheter även efter att barnen flyttat hemifrån. Andra behåller en billig hyreslägenhet i stan som en övernattningslägenhet när de flyttar någon annanstans. Häri ligger orsaken till det ineffektiva användandet av landets hyreslägenheter.

För att komma åt bostadsbristen är avskaffandet av hyresregleringen avgörande.

Ett annat regelverk som bör ses över är de så kallade riksintressena. Statliga myndigheter kan idag förhindra byggande genom att peka ut områden som riksintressen, till exempel natur- och kulturmiljöer. Idag betraktas halva Sveriges yta som riksintresse.

I en studie från Riksrevisionen 2013 uppgav 60 procent av Sveriges kommuner att statens hantering av riksintressen hindrat byggande av nya bostäder minst en gång de senaste tre åren.

Bristen på byggbar mark beror alltså i stor utsträckning på att lagstiftningen förhindrar byggande.

Det kommunala planmonopolet måste också reformeras. I det regleras all sammanhållen bebyggelse i detaljplaner som beslutas av kommunpolitiker. Detaljplanerna kan omfatta allt ifrån byggnaders maximala höjd till vilken färg stuprör ska ha – allt utan att ägarna till fastigheterna har någonting att säga till om. Det leder till långa och dyra tillståndsprocesser och ökar osäkerheten för den som vill bygga. För att öka byggandet bör alla de krångliga regelverken reformeras.

Neo Korths, Haris Hadzovic och Florind Haliti vill se ökat byggande, och föreslår därför ett statligt bygg- och bostadsbolag samt en markskatt som ska motverka ”markspekulation”. Men det ska inte byggas för mycket, eftersom byggande trots allt innebär mycket klimatutsläpp. Istället för breda klimatskatter, som ser till att utsläppsminskningar sker där de är mest kostnadseffektivt att göra så, vill de tre SSU:arna se branschspecifika klimatskatter och subventioner. Eftersom bostadsbristen främst är ett problem i större städer skulle ett statligt bolag, vid sidan av de kommunala bostadsbolag som redan finns, göra att mer pengar än idag går till storstäder.

Annons

Annons

Neo Korths, Haris Hadzovics och Florind Halitis mest iögonfallande förslag är en skatt på ”tomma hus och överflödig bostadsyta” i syfte att få människor att hyra ut sina sommarstugor och extra sovrum. Det är vanskligt att anta att det finns en stor vilja att bo i sommarstugor året runt, inte minst eftersom den stora bostadsbristen finns i storstäderna. Och hur ska man definiera ”överflödig boyta” och bestämma hur stort människor får bo eller för den delen hindra att bostäder görs om till förråds- eller kontorslokaler? En sådan skatt drabbar dessutom främst dem som bor på landsbygden, eftersom människor bor tätare i städer.

Det är bra att SSU tar upp bostadsfrågan, men Neo Korths, Haris Hadzovic och Florind Haliti, missar att problemen härstammar just från den typ av lösningar som de föreslår – politisk styrning och regleringar.

Problemen på bostadsmarknaden härstammar från statliga regleringar och politisk styrning. Lösningen ligger i att låta bostadsmarknaden bli mer som en riktig marknad.

SKRIBENTERNA

John Norell, ordförande för Hyresgästförbundet och förbundsordförande för Fria Moderata Studentförbundet.

Theo Herold, styrelseledamot i Hyresgästförbundet.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy