Annons

Annons

Annons

Dygnet Runt

Second hand-butik för sneakers öppnar på Möllan

I helgen slår sneakersentusiasten Robin Mills upp portarna till sin nya nischbutik för begagnade märkesskor.

Robin Mills under öppningsdagen av sneakersbutiken WTT.

Bild: Patrik Renmark

Annons

I en liten butik inne på Mitt Möllan står Robin Mills, 32, och förbannar att bläcket i hans skrivare precis har tagit slut.

De senaste veckorna har folk kunnat komma förbi butiken i förväg och lämna in sneakers som de vill sälja på kommission. För varje par som lämnas in skriver Robin Mills ett kontrakt med ägaren – en process som har visat sig vara långt mer tidskrävande än vad han först kunde ana.

– Jag hade inte räknat med att behöva skriva ut så mycket som jag har gjort den senaste veckan, förklarar Robin Mills och fortsätter:

– Men så kom det in två killar sent igår som hade sagt att de bara skulle lämna in varsitt par skor. När de väl dök upp hade den ena med sig tio par, och den andra tjugosex. Det är därför allt bläck har tagit slut, skrattar Robin Mills.

Annons

Det var under barndomens många New York-besök som Robin Mills kärade ner sig i sneakerskulturen. "Skokulturen där är verkligen helt unik", förklarar han.

Bild: Patrik Renmark

Annons

Robin Mills är lärare, sneakersentusiast och nybliven Malmöbo. Han och familjen flyttade hit från Göteborg under fjolåret.

Planen var att fortsätta jobba som lärare även här, men under sin föräldraledighet kom Robin Mills på andra tankar.

– När jag först flyttade hit hade jag bilden av att det fanns jättemånga sneakersbutiker i Malmö. Jag är nämligen med i en massa sneakersgrupper på Facebook, och där är det alltid en massa folk från Malmö som är inne och skriver. Därför bara utgick jag ifrån att det var stort här. Men när jag väl promenerade runt i stan så insåg jag att det inte riktigt finns den här sortens butiker idag. Det var så idén till WTT föddes, berättar Robin Mills.

Redan innan öppning är butiken fylld av begagnade märkesskor som säljs på kommission. Detta tack vare att Robin Mills har spridit ordet via sociala medier.

Bild: Patrik Renmark

WTT, som butiken alltså heter, står för "want to trade". Det är en förkortning som ofta används bland samlare och sneakers-intresserade runt om på nätet.

– Andrahandsförsäljningen av den här typen av skor är väldigt populär. Det finns en hel kultur kring det. Men det mesta sker bara över nätet. Därför kände jag att det kunde vara kul att starta en fysisk butik där man inte bara kan se skorna, utan också känna på dem och väga dem i sin hand, säger Robin Mills.

Skorna som säljs i Robin Mills butik är hämtade både ur den egna garderoben och från andra samlare. Ambitionen är att ha en blandning av prisvärda skor och mer ovanliga dyrgripar.

Annons

Annons

Några av de riktiga rariteterna säljs för närmare 10 000 kronor.

Bild: Patrik Renmark

Robin Mills berättar att han gärna skulle se att folk som har sneakers som de av någon anledning inte använder längre kommer in till honom för att se om de kan gå att sälja vidare.

– Samtidigt vill jag också att det ska vara en plats dit man vänder sig om man som jag intresserar sig för limiterade sneakers, typ som de här, säger Robin Mills och håller upp en specialutgåva av modellen Nike Vapormax.

Robin Mills förklarar att skorna han håller i handen "hade kunnat gå för nästan 12 000 kr om ägaren bara hade tagit lite bättre hand om dem". Nu ligger de istället på 8000 kr – trots att de för ett otränat öga ser till synes helt oanvända ut.

Hur värderar man ett par andrahandssneakers?

– Det är från fall till fall. Men egentligen handlar det väl mest om erfarenhet. Har man varit med i gemet länge har man generellt rätt bra koll på hur mycket en sko rent procentuellt brukar gå ner i pris. Sen finns det också sidor som man kan gå in och kolla på online.

Du säger "gå ner i pris", men flera av skorna som du har här kostar väl mer nu än vad de gjorde när de var nya?

– Jo, så är det ju. Det är precis som med andra samlarobjekt. Ibland sticker priserna iväg. Själv försöker jag att inte ryckas med allt för mycket i hypen. För mig är det viktigt att inte glömma bort att fråga sig själv: "tycker jag ens om den här skon, eller gillar jag den bara för andra verkar göra det?"

En utställningssko byggd av 800 bitar Lego. "Den tog oväntat lång tid att sätta ihop", berättar Robin Mills.

Bild: Patrik Renmark

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan