Annons

Annons

Svedala

Brandvåg i skördetid stoppas ofta av rådiga grannar

Sommarhetta och skördetid är en farlig kombination – de senaste veckorna har en serie bränder rasat på skånska åkrar. Gemensamma nämnare: ofta orsakade av maskiner och med spridningsrisk till bostadshus – lika ofta begränsade tack vare rådiga ingripanden från grannar.

– Utan dem hade det blivit katastrof, säger lantbrukaren Tina Romner i Klågerup.

Räddningstjänsten åkte ut till Klågerup med enheter från en rad stationer för att få kontroll över branden. Men redan innan de kom till plats hade paret Romners anställda och grannar kört upp en brandgata för att begränsa spridningen. ”Det kommer kanske sedan, när man kopplar av. Verksamheten måste fortsätta", säger Tina Romner om tankarna på vad som kunde ha hänt.

Bild: Lars Brundin

Annons

På tisdagseftermiddagen den 27 juli var olyckan framme på familjen Romners lantbruk i Klågerup. En balpress gick varm och antände halm som låg i sträng bakom en maskin.

– Det var torrt och blåste sju meter i sekunden – alla väderlekar emot en. Min man försökte själv släcka med brandsläckare, men det gick inte. Det spred sig snabbt, säger Tina Romner.

Flera personer försökte larma 112, men hade problem att komma fram. Totalt dröjde det drygt tio minuter tills första samtalet gick igenom, och enheter från räddningstjänsten kunde skickas till platsen. Ett problem som senare även bekräftats av SOS.

Istället blev det anställda och familj som snabbt ryckte ut med kultivator och lastare, och körde upp en brandgata runt elden för att begränsa skadorna.

– Sedan kom våra underbara grannar och vänner som sett branden med sina maskiner. Utan dem hade det blivit katastrof, säger Tina Romner.

Annons

Runt femton hektar av sädesfältet antändes, men konsekvenserna kunde ha blivit långt värre. Elden kunde lätt ha spridit sig till ett angränsande fält, som ligger kloss i kloss med både boningshus och flera vindkraftverk, menar Tina Romner.

Annons

– Man har ju försäkring. Det är bara materiella saker som går att ersätta. Det viktiga är att det inte blev någon personskada, säger hon.

Brand i skördetröska och på åkermark vid Håstad utanför Lund den 24 juli. De senaste veckorna har Räddningstjänst syd larmats ut på flera liknande tillbud varje dag.

Bild: Patrick Persson

De senaste veckorna har Räddningstjänst Syd åkt ut på flera liknande larm varje dag.

– I vissa fall begränsat och i andra har det spridits. Vi har haft några fall med hus i farozonen, men mig veterligen är det ingen byggnad som kommit till skada, säger inre befäl Måns Krook.

Annons

– Den här tiden på året är det ofta bränder med arbetsmaskiner. De år det är torrt är det naturligtvis mer.

Bränder på lantbruken kan ofta begränsas tack vare snabba insatser av människor på plats, menar Måns Krook.

– Ofta hjälps man åt väldigt bra, de som jobbar på fälten. En jättehjälp för oss. Det är i inledningsskedet man kan göra den största skillnaden och gräva runt för att förhindra spridning.

Annons

Måndagen den 2 augusti var räddningstjänsten på plats med sex enheter för att släcka en markbrand i Barsebäck. Totalt brann ett område som var stort som en till två fotbollsplaner.

Bild: Bengt Arvidson

Under måndagseftermiddagen den 2 augusti startade flera åkerbränder i Skåne. Med en timmes mellanrum larmades räddningstjänst till fält i Barsebäck och Östra Värlinge, i Trelleborgs kommun. Senare i veckan har det bland annat brunnit i en skördetröska på Ryds gård utanför Lund, på fält vid Stångby och på ytterligare en stubbåker i Gylle, även det i närheten av Trelleborg.

Annons

Också vid flera av dessa bränder ryckte lantbrukare från närliggande jordbruk ut för att hjälpa till med släckningsarbetet.

Hos familjen Schyllert på Mariero gård i Östra Värlinge startade branden när en broms på tröskan gick varm.

– Grannar kom snabbt med redskap och begränsade rejält när de körde upp stubben, så branden inte kunde sprida sig, säger Birgitta Schyllert.

Totalt var det fjorton hektar som tog fyr.

Annons

– Det låg hus i närheten, men inte i vindriktningen – tack och lov. De som bor där är evigt tacksamma.

– Brand är otäckt, så förödande. Om den skulle ta en byggnad eller så. Men förutsättningarna var rätt den här gången, om det nu ska hända.

Fredrik, Magnus, Birgitta och Filip Schyllert på Mariero gård i Östra Värlinge, där ytterligare en åkerbrand stoppades i veckan efter insatser från andra lantbrukare.

Bild: Lars Brundin

Annons

Att det börjar brinna hos någon granne i samband med skördearbetet är ingen ovanlighet. Det händer i stort sett varje år, konstaterar Birgitta Schyllert. Just därför menar hon också att det ständigt finns en mental beredskap.

– Man vet aldrig vem det drabbar och när det drabbar, men det händer. Man får ha redskapen kopplade så man kan rycka ut, säger hon.

Även Hans Ramel, Skåneordförande i Lantbrukarnas riksförbund, beskriver åkerbränder som ett återkommande fenomen.

– Det är mycket aktivitet på åkrarna just nu i och med att det är skörd. Eftersom det är mycket verksamhet är risken större att något ska hända, säger han.

Annons

– Branschen har för hög olycksfrekvens och det är något som vi arbetar för att motverka. Egendom är en sak, men det viktigaste är liv och hälsa. Att ingen skadar sig.

Något han ser som än mer oroande är nyfikna och filmande människor, som ofta kommer i vägen för räddningsarbetet.

– Vid branden på åkern i Klågerup var det många som stannade och filmade, vilket gjorde det svårare för räddningsarbetarna. En oroväckande trend i samhället.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy