Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Malmö

Funktionsnedsatta barn i Malmö får vänta på anpassade gungor

I december 2019 tog kommunen beslut om att ge alla Malmös temalekplatser en handikappanpassad gunga. Ett och ett halvt år senare är det långt ifrån verklighet.

– Jag möts ofta av “jo, det är klart vi ska titta på det". Men jag vill ju ha handling, säger Natalie Eneke.

Natalie Eneke gungar sonen Elton i den tillgänglighetsanpassade gungan på lekplatsen i Rönneholmsparken.

Bild: Patrik Renmark

Annons

Natalie Eneke hjälper sonen Elton Eneke upp i den blå gungan på Skogslekplatsen i Rönneholmsparken. De är ofta här, eftersom lekplatsen är en av få i Malmö som har en handikappanpassad gunga. Natalie Eneke har fått kämpa hårt för att den ska finnas här.

– Den här blåa fåtöljgungan är bra, för den har remmar som man kan höja och sänka utifrån barnets längd. Det innebär ett kroppsnära stöd och att Elton kan ha ögonkontakt med mig. En sån här gunga finns bara på fem av Malmös 23 temalekplatser, säger hon.

Natalie Eneke vet, för hon har kartlagt dem alla. Det började 2019, när hon startade ett medborgarinitiativ med namnet “Handikappanpassade gungor på varje temalekplats”.

– Vi kom snabbt upp i hundra underskrifter, så tekniska nämnden i Malmö var tvungna att ta upp frågan. I december 2019 beslutades det att, jo, vi ska ha handikappanpassade gungor på alla Malmös temalekplatser.

Annons

Annons

Men ett och ett halvt år efter att beslutet klubbats finns tillgängliga gungor på bara åtta av 23 temalekplatser i Malmö. Natalie Eneke har tillsammans med sonen besökt och kartlagt en i taget. Först under sommaren 2020. Sedan i juli i år, för att följa upp.

– Visst, de har bytt några gungor, bland annat här i Rönneholmsparken, men jag ger mig inte för det. Barn med funktionsnedsättning är inte placerade på ett ställe, utan de bor ju över hela Malmö. De har samma rätt till liv, hälsa och utveckling som andra barn, och ska väl ha tillgång till stadens lekplatser?

I beslutet från tekniska nämnden står det att “Befintliga gungor ersätts efterhand som upprustningar av befintliga temalekplatser genomförs”.

Sara Fridh, landskapsarkitekt och programansvarig för Malmö stads lekplatser säger att hon inte vet hur länge det dröjer innan handikappanpassade gungor kommer finnas på alla Malmös temalekplatser.

– Vi har runt 250 lekplatser i Malmö varav cirka 20 är temalekplatser. Det kan finnas brister på vissa ställen och jag kan inte svara på när alla kommer att ha en tillgänglig gunga. Vi gör en prioritering där vi fördelar resurserna på ett så jämnt sätt som möjligt över hela staden.

Men Natalie Eneke ser ingen anledning att vänta med att installera de tillgängliga gungorna.

– Vissa saker förstår jag att man måste vänta med att göra tills de renoverar lekplatserna. Men gungorna är bara att byta ut. Det finns inga ursäkter i min värld.

Annons

Men enligt Sara Fridh är det inte är en så enkel åtgärd att byta ut gungorna som man kan tro.

– En gunga i sig kostar inte så mycket. Men bytet kan bära med sig att man också behöver byta ställningen och göra om så att underlaget inte är sand. Då kanske andra saker får stryka på foten, utifrån budget. Det handlar om att göra kloka avväganden.

Annons

Gungan i Rönneholmsparken är utbytt utan att det krävdes ny ställning, och fastän den står i en sandlåda. Sara Fridh säger att det är olika förutsättningar på olika lekplatser.

– Spindellekplatsen i Pildammsparken, till exempel, hade ett antal brister. Då tog vi beslut om att ta ett helhetsgrepp. Men då pratar vi en halv miljon för ny gunga, ställning, gummiyta under gungan och nytt sandlådebord.

Teaterlekplatsen i Pildammsparken. Lekstugor som dessa är ofta otillgängliga för barn i rullstol. Natalie Eneke med sonen Elton.

Bild: Patrik Renmark

När Elton Eneke och mamma Natalie Eneke besöker spindellekplatsen finns mycket riktigt en anpassad gunga, med gummiunderlag, plus ett nytt sandlådebord. Det är positivt, säger Natalie Eneke, men hon noterar även att trädäcket saknar ramp.

– Varför konsulterar man inte intresseorganisationer för handikapprätt? Då hade man förstått att, okej, jättebra med ett trädäck men det måste också finnas en ramp upp.

Sara Fridh säger att Malmö stad är högst medvetna om frågor om tillgänglighet och aktivt jobbar för att bli bättre inom området.

Annons

– Lekplatserna är superviktiga mötesplatser. Det är social hållbarhet det handlar om, och de är även viktiga ur ett demokratiperspektiv.

Borde byten till tillgängliga gungor prioriteras högre, trots kostnaden, ifall den är så viktig som du beskriver?

– Vi gör vad vi kan utefter den tid och möjlighet som vi har. Jag är inte säker på att det kommer kunna ske inom de närmaste åren, men det är vår målsättning. Tillgänglighetsfrågor är någonting vi kan bli bättre på hela tiden, det håller jag med om.

När Sara Fridh hör talas om att rampen till trädäcket på Spindellekplatsen är otillräcklig uppmanar hon till att göra en felanmälan. Under tiden planerar Natalie Eneke att för andra gången skicka in sin kartläggning till Malmö stad.

– Sedan Elton föddes har jag fått bli den där lejonhonan. Man tar en strid i taget. Men jag undrar hur många somrar som ska gå innan varenda temalekplats är tillgänglig för alla.

"Att privata aktörer inte satsar helhjärtat på barn med funktionsnedsättning kan jag köpa, men inte när det kommer till en kommun som Malmö stad, Sveriges tredje största stad" säger Natalie Eneke

Bild: Patrik Renmark

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy