Annons

Annons

Annons

Hunddåden i Malmö

Nytt fynd av bullar med vassa föremål vid Sankt Knut

Ännu en hundägare anmäler nu till polisen att hon hittat bullar med vassa föremål inuti. Det skedde när hon var ute med sin hund i närheten av Sankt Knuts torg på lördagskvällen.

I våras hittade flera hundägare mat, preparerad med vassa föremål,utplacerad runtom i stan. Hundägaren Caroline Nylander visar här en av de bullar hon hittade under viadukten vid Stadshuset.

Annons

– Tyvärr måste hundägare vara uppmärksamma på vad deras hundar tar i munnen även framöver, säger Nils Norling, polisens presstalesperson i Malmö.

Under våren uppmärksammades flera fall med bröd, kött och kyckling där någon bakat in glasbitar, metallbitar, rakblad och häftklamrar. Sedan tidigare har en hund skadat sig i trampdynan genom att trampa på en bit bröd med inbakat glas.

Annons

Hundägaren som nu anmält till polisen att hon i helgen stött på fyra bullar med vassa metallblad i, noterade också att hennes hund tuggade på en av bullarna. Vid anmälningstillfället skulle hon ta hunden till veterinär för att undersöka om den blivit skadad.

Polisen har inte någon misstänkt för någon av incidenterna med vassa föremål i mat, varken från händelserna i våras eller från i helgen. Brotten är svårutredda, konstaterar Per Arkenklo vid polisen i Malmö, som under våren var förundersökningsledare för ett tiotal sådana här ärenden:

Annons

Att hitta DNA-spår från den som hanterat maten visade sig inte vara möjligt, han berättar att polisen skickade in bröd med vassa föremål till Nationellt forensiskt centrum, NFC, men förgäves: Värmen under bakningen, när glasbitar och andra föremål bakats in, gör att eventuella DNA-spår försvinner och teknikerna vid NFC kunde inte hitta några spår som polisen i Malmö kunde gå vidare med.

När det gäller köttbullar och annat kött med till exempel häftklamrar i, så var beskedet från polisens tekniker att det inte var någon idé att ens skicka det till NFC på grund av nedbrytningsprocessen, förruttnelsen, i köttet, förklarar Per Arkenklo.

Lördagskvällens fynd gjordes i närheten av St Knuts torg i centrala Malmö. I det fallet har polisen på grund av brist på bevisning inte kunnat inleda förundersökning. Nils Norling, presstalesperson, förklarar:

– Det vi behöver är att en person fastnar på kamera eller att vittnen ser personen och direkt hör av sig till polisen.

Annons

Per Arkenklo instämmer:

– Vi behöver allmänhetens hjälp och iakttagelser, säger han.

I våras skrev 400 hundägare under ett upprop för säkrare hundrastplatser i Malmö. Malmö stads tekniska nämnds arbetsutskott gick delvis hundägarna till mötes och beslutade om bättre städning och belysning på hundrastplatserna, men däremot ingen kameraövervakning och inga skyltar om att obehöriga inte får vistas på hundrastplatserna.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan