Annons

Annons

Lund

Hemkokt schampo succé för Lundasalong – startar ny fabrik

Många år har gått sedan Bruns frisörer delade ut hemkokt schampo i ketchupflaskor. Nu drar produkterna in mer pengar än de två frisörsalongerna – men den snabba tillväxten tvingade fram en flytt från Lund.

Cecilia Nilsson hade jobbat som traditionell frisör i många år när hon bytte till en grönare väg: ”Är man 45-plus och har stått 25 år i de där kemikalierna, då får det vara nog.”

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

Det är snart tio år sedan frisörerna Cecilia Nilsson och Johanna Lindskoug bestämde sig för att byta bana.

– Är man 45-plus och har stått 25 år i de där kemikalierna, då får det vara nog, säger Cecilia Nilsson.

De såg till att salongen blev ”Grön salong”, en dansk miljömärkning som bland annat innebär att frisörerna undviker ett 30-tal ämnen som är hälsovådliga eller miljöfarliga.

För Bruns frisörer är det både en fråga om kundens hälsa, om miljön och om hur frisören mår på jobbet.

– Jag hade alltid eksem på händerna, det har många frisörer. Jag brukade få höra att det var att vi är så mycket i vatten, men det är jag ju nu också, säger Jannice Wahlgren, salongsansvarig, och håller upp sina eksemfria händer.

Fakta

Kemikalier och hårfärg

Det finns fler än 35 starkt eller extremt starkt allergiframkallande ämnen som används i hårfärg på den svenska marknaden. Det mest kända heter PPD, parafenylendiamin, men ofta innehåller en enskild hårfärg flera allergena ämnen samtidigt.

Ämnena kan orsaka eksem i hårbottnen, i ansiktet och på halsen för den som färgar håret, och handeksem hos frisörer. Det finns ofta gränser för hur mycket av ett ämne som får finnas i varje produkt, men de gränsvärdena är generellt för högt satta för att skydda mot kontaktallergi och eksem.

Källa: Institutet för miljömedicin på Karolinska institutet

Annons

Annons

Miljötänket har de alltså haft länge, men tanken på att utveckla egna produkter kom som ett infall på en kurs i Hässleholm.

– Vi såg en man som kokade eget schampo, och Johanna sa: ”Det DÄR ska vi göra.” Först kände jag: ”Men vi ska ju öppna 100 salonger, det bestämde vi förra veckan”, säger Cecilia Nilsson.

Johanna Lindskoug fick dock som hon ville. De första satserna schampo tillverkades hemma hos hennes föräldrar och delades ut i syltburkar och ketchupflaskor. Snart fick tillverkningen flytta till en liten lokal bakom salongen och senare till 400 kvadratmeter på Gastelyckan.

I maj invigdes en tre gånger så stor fabrik i Landskrona. Att flytta norrut var dock inte ett helt enkelt beslut.

– Vi höll på i ett år och försökte hitta en ny lokal i Lund, men priserna är helt enkelt för höga, säger Cecilia Nilsson.

Förra året omsatte produktsidan 10,6 miljoner kronor, medan salongerna omsatte knappt 7,7 miljoner kronor. Cecilia Nilsson och Johanna Lindskoug jobbar med produkterna på heltid medan Jannice Wahlgren och Lovisa Clarensius sköter salongerna.

Sedan starten 2012 har en del hänt med frisörmarknaden.

– Det är inte nördigt med hållbarhet längre. Tidigare var det kanske lite ”scarf på huvudet och Fjällrävenryggsäck” över det, men så är det inte nu, säger Cecilia Nilsson.

Annons

Intet ont om varken Fjällräven eller scarf, betonar hon, men att fler i den breda massan efterfrågar hållbarhet kan lägga grunden för en större omställning i frisörbranschen.

Annons

– Man måste kanske ha en egen övertygelse för att våga ta steget, men steget är inte riktigt så stort som man tror, säger Johanna Lindskoug.

Samtidigt tycker gänget bakom Bruns frisörer att det går för långsamt. I Lund är Bruns ensamma om att ha den gröna certifieringen, även om det finns frisörer med ekologisk profil. I Malmö har de sällskap av en till salong, Larsson & Lange Green.

Det har tagit tid för de stora färgtillverkarna att vakna, och frisörutbildningarna lär fortfarande främst ut traditionella metoder. Lovisa Clarensius hade ingen aning om att det fanns andra sätt att jobba innan hon fick praktik på Bruns i gymnasiet.

– Det var en lycklig slump att jag hamnade här. Jag jobbade bara traditionellt i skolan, men ändå hann jag få alla eksem och allergier, säger hon.

Johanna Lindskoug, Lovisa Clarensius, Jannice Wahlgren och Cecilia Nilsson är kvartetten som håller igång hårvårdsproduktionen och de två salongerna.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

Annons

De två salongerna håller på att återhämta sig efter ett och ett halvt år av pandemi. När restriktionerna dök upp föll många kunder bort. Andra kom mycket mer sällan eller bokade mindre omfattande behandlingar än de brukar.

Och framtiden då? På produktsidan håller Bruns på att utöka sortimentet från hårvård till ansikts- och kroppsvård. En omfattande utbyggnad av fabriken i Landskrona planeras också.

Parallellt fortsätter man att utbilda så väl yrkesverksamma frisörer som frisörelever – allt för att få fler i branschen att slopa skadliga kemikalier.

– I framtiden slipper vi förhoppningsvis predika om det här, för vi vill ju att det ska vara standarden, säger Lovisa Clarensius.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy