Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Lund

Lundabo blir yngst i riksdagen

När riksdagen öppnar i september kommer Axel Hallberg (MP) att vara där. Han ska ersätta partikollegan Emma Berginger som ska gå på föräldraledighet. Med sina 22 år blir han riksdagens yngste ledamot.

Axel Hallberg (MP).

Bild: Emil Langvad

Annons

Axel Hallberg är gruppledare för Miljöpartiet i Lunds kommunfullmäktige, ersättare i kommunstyrelsen och ledamot i byggnadsnämnden. Nu lämnar han dessa uppdrag för att i stället ge sig in i rikspolitiken.

Själv har han inte reflekterat särskilt mycket över att kommer att vara yngst av riksdagens 349 ledamöter.

– Jag har under ganska lång tid vant mig vid att vara yngst i alla möjliga sammanhang. Så jag tänker inte så mycket på det. Det handlar ju om vad man gör, inte om vilken ålder man har.

Annons

Annons

Finns det en fördel med att vara yngst i riksdagen?

– Jag hoppas kunna föra fram de yngres röster. Min ålder kommer säkert ge mig möjlighet att företräda unga personers och studenters intressen.

Vilka intressen eller frågor kommer det att vara?

– Många unga oroar sig över klimatet, man har en annan syn på denna fråga än vad äldre har. Jag tror att det bygger på att det är vi som är unga nu som kommer att tvingas leva med konsekvenserna om vi inte lyckas hantera klimatkrisen. Unga vill ha en radikalare klimatpolitik som leder till att utsläppen minskas mer.

Kan du ge exempel på andra frågor?

– Många drabbades hårt under coronapandemin, däribland unga människor. Rapporter visar att den psykiska ohälsan bland unga ökar. Många drabbades av distansundervisning och vissa fick svårt att klara sin gymnasieexamen. Det finns många frågor kring unga som är aktuella.

Du ska ersätta Emma Berginger som ska gå på föräldraledighet. Vilken är skillnaden mellan er?

– Politiskt blir det ingen större skillnad. Jag känner Emma väl, vi har båda vår bakgrund i kommunpolitiken i Lund och vi brukar tycka och tänka likadant. Men såklart tar alla med sig sina egna livserfarenheter och perspektiv i de uppdrag som man går in i. Där har jag och Emma olika ingångar eftersom vi befinner oss i olika stadier i livet.

Annons

Kommer du att satsa på riksdagen nästa år eller vill du hellre stanna kvar i kommunpolitiken?

– Det är upp till medlemmarna att avgöra. Jag har trivts väldigt bra i kommunpolitiken och med de uppdrag jag har haft. Det finns väldigt mycket kvar att göra för Miljöpartiet – båda i Lund och i riksdagen.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy