Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sverige

Både glädje och skuld när kontorsjobbet flyttas ut

Att arbeta utomhus gav de kontorsanställda så positiva känslor att de fick dåligt samvete: de var ju på jobbet. Hur bra får man egentligen ha det när man arbetar?

Själv brukar forskaren Charlotte Petersson Troije arbeta gående ute i småbåtshamnen i Limhamn, eller i trädgården. Om det regnar kan hon dra sig tillbaka under taket på verandan.

Bild: Lars Brundin

Annons

– Den kanske viktigaste potentialen med att gå ut och jobba mer, är att vi kan tänka fritt och självständigt och kreativt. Det finns goda skäl att göda den fritänkarförmågan, säger Charlotte Petersson Troije, doktorand inom arbetslivsvetenskap vid Mälardalens universitet och adjunkt vid Malmö universitet.

I ett och ett halvt år samarbetade hon med 58 anställda vid fem olika förvaltningar på Malmö stad. De anställda hade typiska kontorsarbeten. Projektet handlade om att flytta deras jobb utomhus – vilka moment i kontorsarbetet kunde utföras utomhus, vilka förutsättningar skulle krävas för att de skulle kunna utföra en del av jobbet utomhus, och vilka effekter fick utomhusjobbandet?

Charlotte Petersson Troije och hennes forskarkollegor har följt gruppen genom intervjuer, gruppsamtal och via en app där deltagarna har loggat sitt arbete.

Annons

Annons

I början var många av projektdeltagarna tveksamma till hur mycket de egentligen skulle kunna flytta ut: de använde ju sin dator nästan hela tiden, med system och program som hörde till organisationen. Men när Charlotte Petersson Troije bröt ner deras arbetsuppgifter visade det sig hur mycket annat de också gjorde: pratade i telefon, spånade idéer, hade planerade eller spontana möten, funderade, administrerade.

Utifrån det deltagarna gjorde har hon identifierat en rad sätt på vilka man kan flytta kontorsarbetet utomhus. Något av det lättaste för projektdeltagarna att ta till sig var att gå ut och promenera när man hade något att prata om. Eller att ta med sig datorn utomhus och sätta sig. Eller att gå ut och sätta sig när det var något man behövde läsa.

Projektet och forskningen har också utmynnat i en slags lista över vad som behövs, rent praktiskt, för att utomhusarbete ska fungera: en grön och trygg miljö nära arbetsplatsen, möbler att sitta på, skydd från sol, regn och vind, wifi och saker att anteckna på, som en tavla eller papper och penna. Och möjlighet att promenera.

Att vara ute minskar stress, stärker lärandet och tankeförmågan. Det visar mycket forskning. Arbetet utomhus visade sig också för projektdeltagarna innebära mer energi, mer lugn, bättre perspektiv, bättre samtal, rum för att vara ifred med sina tankar och andas, och därmed större kreativitet.

Annons

Och inte bara de kontorsanställda påverkades av utomhusarbetet. När bibliotekarierna på Kirseberg och Lindängen beslutade sig för att flytta ut en helpdesk utanför biblioteket, så fick de kontakt med personer som annars kanske inte hade kommit in på biblioteket.

Annons

– Det är ett sätt att vända sig och verksamheten utåt, konstaterar Charlotte Petersson Troije.

Medarbetarna mår bättre av utomhusarbete, men huruvida sjukfrånvaron gick ner vet hon inte.

Bild: Lars Brundin

Projektdeltagarna beskrev en känsla av frihet. Men också av dåligt samvete. Som om det inte var jobb på riktigt om man var utomhus.

Det var den svåraste nöten att knäcka, och det som överraskade Charlotte Petersson Troije mest: vårt sätt att se på arbete. Deltagarna beskrev hur det kändes busigt att komma ut, att det var underbart samtidigt som att de kände skuld och skam; det kändes som om de skolkade från jobbet.

– Det verkar vara så många normer i det här. En är att det ska inte vara för härligt att arbeta. En annan är att när vi är duktiga och presterar ska vi sitta still, vara tysta och koncentrera oss. Men vi vet att inte alls alla fungerar så. Det gynnar bara en viss typ av tänkande, säger Charlotte Petersson Troije.

Samtidigt såg hon att när projektdeltagarna väl fick prata om dessa känslor, så kunde de lägga dem åt sidan sedan. Det dåliga samvetet gick över.

Att deltagarna mådde bättre av mer utearbete var det inga tvivel om. Om detta ledde till minskad sjukfrånvaro har Charlotte Petersson Troije inte undersökt, det behövs en större grupp att forska på för att avgöra det.

Annons

Under de senaste åren har utomhuskontor etablerats på en rad ställen, till exempel i Växjö där det gamla kasernområdet blivit företagspark med gemensamma utomhusarbetsplatser.

– De kallar det ”work out”, säger Charlotte Petersson Troije med ett leende, och hoppas att sådana platser ska bli vanligare i stadsbilden framöver.

– Det behövs varianter av utomhuskontor och platser för arbetsmöten, just mötesplatser finns det väldigt ont om ute.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy