AnnonsVisitDenmark

Jylland runt - det bästa av två världar

På Jylland är det enkelt att kombinera gastronomi och storstadsliv med avslappnande naturupplevelser. Följ med på sommarens hetaste rundtur – från Ålborg till Skagen. En tur i vårt närmaste grannland där du får utlopp för resfebern som byggts upp under det senaste året. Nu öppnar världen upp och det första och bästa steget är till den fascinerande norra delen av Danmark där upplevelserna ligger nära varandra längs resvägarna.

Skagen är Danmarks nordligaste stad. Foto: Mette Johnsen.

Havskräftan flamberas vid bordet, den egenrökta laxen trancheras framför ögonen på oss och den färska tryffeln hyvlas i ett ymnigt lager. Att äta middag på Mortens Kro i Ålborg är bästa sortens middagsshow i dessa tider.

Restaurangen drivs av Morten Nielsen, som har vunnit Årets kock i Danmark och synts i flera danska tv-program. Vid sidan av alla gourmeträtter frestar han även med ett ”Lev livet-pakke”, en fyrarättersmeny med champagne och matchande viner från den välfyllda vinkällaren. För den som vill lyxa ännu mer, och inte vill behöva fundera på närmsta vägen till hotellet, finns också två sviter en trappa upp.

Resmålet för matintresserade

Mortens Kro är en av Ålborgs lyxigaste restauranger, i konkurrens med den hyllade restaurangen Tabu, men staden har också mer budgetvänliga alternativ som håller hög gastronomisk klass. De senaste åren har Ålborg nämligen utvecklats till ett fantastiskt resmål för matintresserade. Här finns traditionella smörrebrödskrogar, mysiga vinbarer, avslappnade bistroer och charmiga kaféer. Och mitt i staden finns Søgaards Bryghus, ett mikrobryggeri med restaurang och pub i en gammal kyrka.

Danmarks fjärde största stad är ett resmål som lockar med både välbehövlig extravagans och ny inspiration i dessa tider. Här finns till exempel ett bra kulturutbud som kan mäta sig med det i kulturstaden Århus längre söderut på Jylland. Konstmuseet Kunsten, kulturhuset Nordkraft och det spektakulära konserthuset Musikkens Hus är bra tre av stadens kulturella höjdare. Missa inte heller "De sjungande träden" i Kildeparken. Här kan man lyssna på musik från kända artister som Sting, Lill Lindfors, Stevie Wonder, Rod Stewart och Elton John. Samtliga har planterat ett träd i parken och därigenom skapat en unik och levande gästbok.

Frossa i smakfulla havskräftor - jomfruhummer på danska. Foto: Ditte Ingemann.

Skönhetsbehandlingar med havssalt

Från Ålborg styr vi resan nordost, mot ön Läsö utanför Jyllands ostkust. Här fiskas de ovanligt smakfulla havskräftor (jomfruhummer på danska) som serveras på många av Danmarks gourmetkrogar. Ön är också känd för sitt havssalt. På Læsø Saltsyderi får vi lära oss allt om tillverkningen och botanisera bland olika gourmetprodukter i Saltboden. Sedan marinerar vi oss själva i salt när vi besöker Læsø Kur, öns eget spa, och badar i varmt saltvatten. Läsösaltet är nämligen minst lika välgörande utvärtes, och används bland annat som en kur mot psoriasis. På spamenyn finns en rad olika skönhetsbehandlingar med salt, tång och lera.

Från färjeläget i Fredrikshamn går resan vidare norrut längs kusten, ända ut till Skagen och toppen av Jylland. Här möts de två haven Skagerrak och Kattegatt och vågorna som bryts mot varandra från två olika håll får den stora sandmassan längst ut, Grenen, att ständigt ändra form. Enligt många är det här den vildaste och vackraste delen av Nordjylland. Skagen har också ett säreget ljus som fick de skandinaviska konstnärerna att parkera sig här i slutet av 1800-talet.

Ta en promenad längs den vackra stranden i Skagen. Foto: Anne-Sophie Rosenvinge.

Lyx på Skagen

Med utgångspunkt från Gammel Skagen, inte långt från stranden, lockar de berömda sandstränderna till långa promenader längs havet, men blåsiga sommardagar söker vi skydd på anrika Ruths Hotel, ett klassiskt badhotell i Gamla Skagen. Efter att ha lämnat väskorna på rummet och svidat om till badkläder sjunker vi ner i den 32-gradiga inomhuspoolen och känner hur axlarna sjunker.

Kvällen avslutas i Ruths brasseri, en restaurang med hög hyggefaktor. Vi njuter av en delikat skaldjursplatå medan vi funderar på vad vi ska ställa in siktet på nästa dag. Eller om vi ska stanna i Skagen, utforska byn och lära oss mer om de kända skagenmålarna på stadens konstmuseum.

Tips!

Ett annat tips längs vägen är Limfjorden, känt för att ha Danmarks största bestånd av ostron. Här kan man lära sig mer om de exklusiva molluskerna under en ostronsafari eller en ”Från fjord till bord”-tur tillsammans med en biolog. Eller bara frossa i havets delikatesser på någon av områdets restauranger.

Visit Denmarks hemsida hittar ni fler tips till en underbar rundtur på Nordjylland.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan