Annons

Annons

Annons

OS i Tokyo

”Jag värderar ett olympiskt guld till minst tio miljoner”

Skånske promotorn Daniel Wessfeldt var nästan lika framgångsrik som hela Sverige vid OS i Tokyo. Hans stall plockade hem tre guld och två silver.

– Jag värderar ett olympiskt guld till minst tio miljoner kronor för den aktive, säger Daniel Wessfeldt.

Text: 

Promotorn Daniel Wessfeldt jobbade med OS och sina framgångsrika atleter från hemmet i Falsterbo i pandemitid.

Bild: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Annons

Det var tunga namn som håvade in medaljerna till JRS Sports management, som är Wessfeldts bolag tillsammans med hälftenägaren och kompanjonen genom alla år, Stina Funke. Och som därmed drar in nya inkomster inte bara till de aktiva utan också bolaget.

Eller vad sägs om följande:

Guld: Armand Duplantis, stavhopp. Mutaz Essa Barshim (Qatar), höjdhopp. Jakob Ingebrigtsen (Norge), 1500 meter.

Silver: Sarah Sjöström, simning 50 m fritt. Holly Bradshaw (Storbritannien), stavhopp.

– Jag tänkte dra mig tillbaka för några år sedan. Men det är svårt med sådana atleter. Framför allt så unga med hela karriären framför sig. Så det är bara att skjuta fram min pensionering. Allt är bara en fröjd och ibland fattar man inte varför det händer, säger Daniel Wessfeldt.

Annons

Som supertalanger tänker han förstås allra främst på Armand Duplantis och Jakob Ingebrigtsen, båda 20 år.

Annons

– Finns mycket paralleller mellan dem. De var supertalanger redan som små och har varit bäst i världen i sina ålderskategorier. Och så vinner de på det här mäktiga sättet som 20-åringar.

Samtidigt nämner Daniel Wessfeldt Sarah Sjöström och hennes silver med en särskild värme.

– Hon skulle inte ens kunna ta sig dit. Jag tror inte folk fattar hur stort det är. Hade hon varit fullt frisk hade hon rensat bassängen. De som hon har som partners tycker det är fantastiskt. Det var en megaeffekt att hon tog sig till alla finalerna och dessutom tog hem en medalj. Jag skattar henne som en av de främsta individuella idrottarna i en global sport någonsin på damsidan.

Telefon och dator är arbetsredskapen i vardagen när det gäller att hålla kontakt med arrangörer och sponsorer.

Bild: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Som promotor sköter Daniel Wessfeldt tävlingsinbjudningar men också sponsorer. Han har mest hållit till i friidrottskretsar (tävlade själv en gång i tiden på 400 meter häck), men Sarah Sjöström har blivit ett spännande tillskott.

– Hon är en av få som kan mäta sig med friidrottare. Generellt är det mindre pengar i simning. Det är bara de allra bästa som kan mäta sig och där är Sarah.

Ett OS-guld taxerar alltså Daniel Wessfeldt till tio miljoner kronor minst. Annars pratar man ju inte gärna pengar kring sina klienter.

– Ett OS-guld cementerar deras redan höga status. Ännu fler sponsorer blir intresserade. De kan välja ännu mer. Fler vill vara med och kontrakt man har växlas upp. I många fall faller bonusar ut. Så tio miljoner handlar det minst om, säger han.

Annons

Annons

Samtidigt betonar han att det är viktigt att sålla. Både bland framträdanden och sponsorer. Mer är inte alltid bättre.

– Vi säger nej till det mesta. Framför allt förfrågningar från tv-program och liknande. Vi måste sålla hårt. Min strategi vad gäller sponsorer är hellre färre och bättre och långsiktiga. En handfull som mest, säger han och lyfter "Mondo" Duplantis som speciellt attraktiv.

– Med sin bakgrund är han en "crossover" som passar stora internationella företag. Han vet hur det funkar på båda sidor och pratar flytande engelska. Det är klart att det är lättare att sälja in honom än en friidrottare från säg Ukraina, säger Daniel Wessfeldt frankt.

Vad gäller Duplantis – var det rent av bra marknadsföringsmässigt att han "bara" vann OS-guld och inte slog världsrekord i Tokyo? Att det är bättre att han gör det i en av de återstående Diamond League-tävlingarna?

– Ja, det kan man ju säga. IOK betalar inga bonusar för världsrekord. Det gör alla andra arrangörer. Klart det hade varit mäktigt att slå världsrekordet i OS, men han gör det snart.

Daniel Wessfeldt stakar ut en mycket ljus framtid både ekonomiskt och sportsligt för sina OS-medaljörer.

Bild: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Även för Daniel Wessfeldt har det varit ett annorlunda OS. Han har följt spelen hemma från huset i Falsterbo. Det har inte låtit sig göra att följa spelen på plats.

– Jag hade inte kunnat träffa aktiva och sponsorer och arrangörer. Det hade inte blivit något nätverkande. Men jag kan prata med dem ändå. Och så mycket aktiviteter kan jag ändå inte ha med mina idrottare just vid OS. De är mycket i händerna på SOK och det finns ingen anledning att störa dem.

För friidrottarna återstår flera Diamond League-tävlingar. Mycket av säsongen är kvar. För Armand Duplantis brukar dessutom det locka med några inomhustävlingar varje vinter.

– Ja, han tycker om att hoppa inne. Men man ska komma ihåg att nya tävlingar kommer snart. VM i amerikanska Eugene väntar nästa sommar och det är ju faktiskt bara tre år till nästa OS i Paris, avslutar Daniel Wessfeldt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan