AnnonsVisitDenmark

Själland - mer än bara Köpenhamn

Hisnande höga kalkklippor, rogivande bokskogar och ett spektakulärt utsiktstorn mitt i skogen. Själland har en mångskiftande natur med en rad olika upplevelser nära varandra och på nära håll – som gjort för dig som vill följa trenden och dra till skogs i dessa tider. Fast denna gång i en nytt land som ger dig nya äventyr och ny inspiration.

Se ut över Själland från en vy 45 meter upp på Camp Adventure. Foto: Daniel Villadsen.

Camp Adventure

En timme söder om Köpenhamn, i Haslev på Sydsjälland, kan du få helt nya perspektiv på naturen. Här på Camp Adventure finns ett 45 meter högt, arkitektritat, torn mitt i skogen. Dit kommer man efter en rogivande och lätt vandring på tre kilometer genom bokskogen. Sedan är det bara att snirkla sig upp i tornet, 13 varv och 600 meter. Om vädret är klart väntar en 360-gradig utsikt som sträcker sig långt ut över skogen och Sydsjälland, ända till Köpenhamn och Turning Torso i Malmö.

Vid skogstornet finns även en klätterpark med ziplines och äventyrsbanor med olika svårighetsgrader. Dessutom finns en nyöppnad glamping, en lyxig camping med isolerade tält för den som vill få en komplett naturupplevelse.

Utforska vackra Møns Klint. Foto: Daniel Villadsen.

Møns Klint

Møns Klints brant stupande kalkstensklippor är en av Danmarks mest fascinerande platser. De ligger på östra Møn, knappt två timmar söder om Köpenhamn och bildades under Kritaperioden för drygt 150 miljoner år sedan. Vandringen till klipporna går genom en trolsk bokskog med krokiga träd – en upplevelse i sig. Här finns också ett geocenter där man kan lära sig allt om Danmarks födelse och en häftig strand där man kan gå på fossiljakt. De 497 trappstegen som leder dit utgör Danmarks längsta trappa.

Lite närmare Köpenhamn, på halvön Stevns, finns den mindre kända Stevns Klint, som också är väl värd ett besök. Den över en mil långa klinten finns med på Unescos världsarvslista.

Jägersborg Dyrehave

Bara några kilometer norr om Köpenhamn finns Dyrehaven, ett enormt skogs- och parkområde med mäktiga ekar, små sjöar, öppna slätter och tusentals hjortar. Det är en svårslagen dagsutflykt från Köpenhamn, som enkelt nås med tåg till Klampenborg på 20 minuter. Parken finns med på Unescos världsarvslista och är otroligt vacker nu under sommaren, då träden grönskar som allra mest.

I parken finns också Bakken, världens äldsta nöjespark. Parken håller sommaröppet fram till 12 september.

Tips! En bra bas för att utforska området är det mysiga och anrika badhotellet Skovshoved Hotel.

Slappna av på Tisvildeleje på danska rivieran. Foto: Daniel Overbeck.

Tisvilde Hegn

Badorten Tisvildeleje på nordvästra Själland är ett svårslaget ställe att tillbringa sommardagarna på. Hit åker många Köpenhamnare när de vill ta en paus från storstadslivet – och det är inte svårt att förstå varför. Här är det lätt att slappna av, inte minst på det fina badhotellet Helenkilde. Längs havet finns också en kilometerlång sandstrand och i området en av Danmarks största skogar: Tisvilde Hegn, med mängder av promenadstigar, cykelvägar och ridstråk. Här är naturupplevelserna starka och det finns också goda chanser att få se flera sällsynta fåglar.

Sjællandsleden

Vandringsleden Sjællandsleden sträcker sig runt stora delar av Själland, från Sjællands Odde i norr ända ner till Rødby på Lolland i söder. På ledens hemsida finns förslag på dagsvandringar, rundturer och längre rutter. Runt Köpenhamn finns flera lättillgängliga alternativ för den som vill göra en kortare utflykt från storstaden. Vill man göra en längre vandring rekommenderas den mellan Frederiksværk och Frederikssund. Det är en sträcka på cirka två mil som sträcker sig längs den vackra Roskildefjorden på öns nordvästra sida. Här väntar ett rikt fågelliv, omväxlande natur och flera historiska sevärdheter.

Visit Denmarks hemsida kan du läsa mer om fantastiska upplevelser på Själland.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan