Annons

Annons

Annons

Skåne

Dubbla guld till 95-åriga Lena från Ängelholm i orienterings-VM

Banorna var krävande, liksom den drygt 30-gradiga värmen. Det har inte hindrat 95-åriga Lena Nordahl från Ängelholm att vinna dubbla guld i orienterings-VM för veteraner som just nu pågår i Ungern.

Lena Nordahl från Ängelholm, nybliven dubbel guldmedaljör på orienterings-VM för veteraner. Foto: Mátyás Szuromi.

Annons

Ungerska Velence, strax utanför Budapest, är platsen där orienterare från hela världen i veckan är på plats för att göra upp om medaljerna i veteran-VM i orientering.

En av deltagarna är Lena Nordahl, 95, från Ängelholm.

När vi når henne på telefon har hon avverkat två av tre klasser som hon tävlar i, sprintorientering och skogsorientering. Resultatet blev detsamma i båda – guld.

Hur känns det att vara dubbel världsmästare?

– Jag har faktiskt varit det tidigare, i Litauen 2001 och i Ungern 2011. Då var jag lite stoltare och inte ensam i klassen. Nu var jag den enda som ställde upp i 95-årsklassen men det har väl med åldern att göra att inte så många är med...

Lena Nordahl är efter en 78-årig karriär som orienterare i högsta grad med.

Annons

Termometern har visat drygt 30 grader men Lena har tagit sig runt banorna och i mål både i sprintorienteringen och efter det en kilometer långa stadsloppet.

Annons

95-åriga Lena Nordahl bemästrade den 30-gradiga värmen och tog sig i mål i båda loppen i orienterings-VM. Foto: Mátyás Szuromi.

– Man får dricka mycket vatten och tänka på hur man förbereder sig, säger hon.

Veteran-VM:s mest rutinerade deltagare berättar att hon orienterat sedan andra världskrigets dagar:

– Jag har hållit på sedan 1943 och varit med på SM flera gånger. Orienteringen har genom åren tagit mig till platser som Tasmanien, Nya Zeeland och Amerika.

Hon finns även med i startlistan inför fredagens tuffa finallopp längs en kilometer svårforcerad terräng men funderar på att stryka sig. Dagsformen får avgöra.

– Jag kanske står över det loppet, vi får se, säger hon.

Innan Lena Nordahl lämnar Ungern för Ängelholm ska de två VM-gulden firas.

– Det ska bli bankett. Vi är ett stort och härligt sällskap med svenskar, danskar och norrmän. Vi träffas inte så mycket för att fira utan för att umgås. Vi har en speciell gemenskap vi orienterare, säger Lena Nordahl.

Vad är hemligheten bakom ett långt, friskt och aktivt liv?

– Hemligheten? Det vet jag inte. Att man ska ha tur att ramla in på det här med orientering kanske. Det finns väldigt många äldre som orienterar med stor behållning.

Annons

Varje onsdag, året runt, träffas Lena Nordahl och hennes vänner för att orientera någonstans i nordvästra Skåne.

– Det kan till exempel vara i Hjärnarp, Klippan eller Örkelljunga. Det är fantastiskt roligt att träffa alla veteraner, säger Lena Nordahl.

Vilken tävling väntar härnäst?

– Det vet jag inte, det får jag kolla på datan, säger den dubbla VM-guldmedaljören från Ängelholm.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan