AnnonsVisitDenmark

Oupptäckta Odense

Dejlig street food, mysiga kullerstensgränder, modern design – plus en rad härliga naturupplevelser på nära håll. Det är bara några anledningar att besöka Odense i sommar. En plats där upplevelserna ligger nära varandra och ni kan få känna på den härliga känslan av att uppleva något nytt på resande fot igen.

Upptäck vackra Odense bäst genom att promenera. Foto: VisitOdense.

Fyns ”huvudstad” är Danmarks tredje största stad och ett lättillgängligt weekendresmål på nära håll, två timmar med bil från Malmö. Den mysiga staden är främst känd som H C Andersens födelsestad – och den har onekligen något sagoaktigt över sig. I dag är hans barndomshem ett av tre museer i staden tillägnade den kända barnboksförfattaren. Det nyaste tillskottet är HC Andersenhuset, en innovativ utställning där du stiger in i den kände författarens magiska värld på ett helt nytt sätt. En upplevelse utöver det vanliga för alla som älskar sagornas värld. Runtom i staden finns flera spår av Andersen, men också betydligt mer att upptäcka. Här är fem tips för dig som vill få ut det bästa av Odense.

Promenera mera

Odense är en av Danmarks äldsta städer och stadskärnan präglas av romantiska kullerstensgator och låga korsvirkeshus. Eftersom staden är relativt liten är det lätt att ta sig runt till fots och så här års, i sommarvärmen, är det extra trevligt.

Odense har flera fina parker och naturområden för den som vill njuta av svalkande grönska. Munke Mose, Hans Christian Andersen-parken, Åløkkeskogen och Botaniska trädgården är några av lokalbornas egna favoriter.

Fabrik med nytt liv

Brandts klädfabrik var i början av 1900-talet Odenses största arbetsplats. I dag har det gamla fabriksområdet förvandlats till en egen liten stadsdel med historisk atmosfär och kulturella hot spots som konstmuseet Brandts och kulturhuset Kulturmaskinen. Här finns också konsert- och teaterscener, keramikverkstäder och ett shoppingkvarter med ett exklusivt och personligt utbud. Dessutom finns flera trevliga mat- och fikaställen att vila benen på.

Street food i toppklass

En annan historisk byggnad som har fått nytt liv är Storms Pakhus, en gammal lagerlokal som har förvandlats till en av Danmarks bästa street food-marknader. Här finns matbodar med smaker från hela världen, men också möjlighet att prova öl från Fyns mikrobryggerier, dricka cocktails eller ta ett glas naturvin. Se hemsidan för att se vad som händer på Pakhuset.

Hygge dig på stadens kaféer

Danskarna är världsbäst på hygge – konsten att mysa – och i Odense vimlar det av personliga kaféer med hög hyggefaktor. På Nørregade finns Café Fleuri, ett drömmigt och grönt kafé med ekologisk brunch, hälsosamma frukostar och glutenfria smørrebrød. Kaféet rymmer också en butik fylld med vackra växter och lyxiga delikatesser.

Ett annat tips för fikasugna är Den lille smale. Som namnet antyder är det ett litet kafé, men utbudet av godsaker är stort. Menyn präglas av trendiga frukosträtter som avokadosmörgås, bananbröd med espresso- och mascarponekräm eller smoothiebowl med choklad och jordnötssmör.

Om det är en regnig dag och du helst vill kura inne rekommenderas Papas Papbar, ett charmigt kafé intill Katedralen med över 750 olika brädspel att välja mellan.

Inspireras av designikonen

Möbler som Sjuan, Ägget, Myran och Svanen gjorde den danske arkitekten och formgivaren Arne Jacobsen världskänd. På Trapholt – museum för modern konst, visas nu den största utställningen någonsin om den danske designstjärnan. Den omfattar hela hans karriär, från de första skisserna till guldåren 1950-1960 och mer okända designföremål. Utställningen visas till 15 augusti 2021 och lär locka designälskare från när och fjärran.

En annan höjdare på Trapholt, som ligger i Kolding en dryg timme från Odense, är Arne Jacobsens sommarhus. Det är fyllt av hans egen design och har flyttats till museet från den ursprungliga platsen på södra Själland.

På Fyn finns 123 slott, däribland slottet Egeskov och dess berömde slottsträdgård. Foto: Kim Wyon.

Upptäck Danmarks trädgård

Fyn kallas ibland Danmarks trädgård och resten av ön har massor att erbjuda. Här finns till exempel 123 slott och herrgårdar, bland annat slottet Egeskov med sin berömda slottsträdgård. Dessutom lockar ön med flera vingårdar, 1200 kilometer cykelvägar och flera charmiga småbyar. En av dem, Kerteminde, har utsetts till en av Europas bästa hemliga byar av National Geographic.

Missa inte heller det fina friluftsmuseet Den fynske landsby i utkanten av Odense.

Visit Denmarks hemsida kan du läsa mer om Odense och få fler tips till sagolika upplevelser.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan