Annons

Annons

Lund

Prideprofilen om tuffa uppväxten: ”Andra ska inte behöva mobbas som jag”

Sydsvenskan hälsade på hos Lunds Pridegeneral för att prata aktivism, queera mötesplatser och hans dödsdömda försök att stoppa traktorpullingen i Svalöv.

Joakim Månsson Bengtsson är tillbaka i Lund för att stanna: ”Här har jag en arena att påverka på, och den är väldigt viktig för mig.”

Bild: Emil Langvad

Annons

Sedan Joakim Månsson Bengtsson (Fi) lämnade Lundapolitiken 2018 har han varit en sväng till Bryssel – på praktik hos dåvarande Europaparlamentarikern Soraya Post – och en till Stockholm.

Sedan ungefär ett år är han tillbaka i Lund för att stanna.

– Jag hittade inte den tryggheten och kärleken till Stockholm som jag hade behövt. Det är en fantastisk stad att besöka, men jag trivs väldigt bra här.

Den aktivistiska ådran vaknade på Svalöfs gymnasium. Han upptäckte klimatfrågan, startade skolans första miljöråd och lyckades fixa källsortering i skolmatsalen och LED-lampor i alla lokaler.

Men när han gav sig på skolans tävling i traktorpulling tog det däremot tvärstopp.

– Jag tyckte det var onödigt att släppa ut en massa avgaser enbart för skojs skull, men att försöka stoppa traktorpulling i ett jordbruksområde, det var lite av det värsta man kunde göra.

Annons

Svalöv fick ha kvar sin traktortävling, men för den nykläckta aktivisten Joakim Månsson Bengtsson fanns ingen hejd. Han gick med i Miljöpartiet, blev invald i kommunfullmäktige, engagerade sig för Lunds utsatta EU-medborgare och bytte sedan parti till Feministiskt initiativ. Bland annat drogs han till den aktivistiska anda han såg i Fi.

Annons

– I Miljöpartiet var det lite ”Ta det lite lugnt därute”, och hos Fi är det mer ”Kör hårt, upp på barrikaden”. Jag älskar Gudrun Schymans slagord ”Gör och kör”, för det är precis så jag är, säger Joakim Månsson Bengtsson.

Joakim Månsson Bengtsson tror delvis att han ärvt sin aktivistiska anda av sin gammelmorfar, som var aktiv i kyrkan och föreningslivet i Södra Sandby.

Bild: Emil Langvad

Och så var det det där med Pride. Året var 2013 och den globala hbtq-rörelsen hade drabbats av flera bakslag – med hbtq-fientliga lagar i exempelvis Uganda, Ryssland, Indien och Kroatien. Joakim Månsson Bengtsson blev ”helt enkelt förbannad” och kände sig manad till handling.

Annons

Flera organisationer ville ansluta till den planerade manifestationen, och eftersom Lund aldrig haft en Prideparad blev det just en sådan.

– Jag tycker det känns lite hemskt att Lunds första Pride var 2014, för det tycker jag är lite sent i en så pass ung och internationell stad.

Med åren har paraden vuxit ordentligt – från 500 deltagare premiäråret till 4 000 år 2019. Samtidigt har evenemangets betydelse förändrats genom åren.

Annons

– Då, 2014, hade jag känslan av att alla var med oss – det var inte snack om att kommuner ville hala Prideflaggan. I dag gör jag inte detta bara för att jag tycker att det är roligt, utan för att vi är på väg åt fel håll i stora delar av landet.

En stor del av Joakim Månsson Bengtssons pandemiår har ägnats åt det nyfunna intresset odling. ”Jag har jättemånga sticklingar att ge bort, men det är så sällan man går på kalas nuförtiden.”

Bild: Emil Langvad

Annons

Just i Lund ser han inga stora tecken på bakslag för hbtq-rörelsen än; i centrala staden skymtar regnbågsflaggor fram lite varstans så här i Pridetider. Men i byarna – som Södra Sandby, där Joakim Månsson Bengtsson växte upp – är det delvis en annan historia.

– Jag är så pass öppen att jag skulle våga hålla handen eller pussas med en pojkvän överallt, men det finns folk som drar sig för det. Är man en hbtq-familj eller stjärnfamilj flyttar man inte ut till Veberöd bara så där, utan man tänker ett extra steg. Och så ska det inte vara.

Annons

Själv var han mobbad i högstadiet, och i skolkorridorerna i Södra Sandby var ”bög” ett vanligt skällsord. Det gjorde det svårt att själv komma underfund med sin sexualitet.

– Länge intalade jag mig själv att killarna jag var intresserad av bara var killar vars utseende jag var avundsjuk på. Jag ville inte att mina mobbare skulle ha rätt.

Regnbågar är ett återkommande inslag hemma hos Joakim Månsson Bengtsson. Ballongen på bilden har hängt med sedan förra Lundapride.

Bild: Emil Langvad

Annons

Det dröjde till efter gymnasiet innan han tog steget.

– Jag kom ut första gången på gayklubben Wonk i Malmö – det var där jag kände att jag var så trygg att jag kunde komma ut, liksom. Det var helt fantastiskt, jag bara grät och dansade hela natten.

När han fått sin första pojkvän berättade han för familjen.

– Min pappa var den sista jag berättade för men den som tog det allra bäst. Man har hört om fäder som säger ”Du är inte min son längre”, så det var jag rädd för, men det var verkligen motsatsen. Vi har en superfin relation nästan tack vare att han var så öppen och varm när jag kom ut.

Annons

Och i skolkorridorerna i Södra Sandby tror han att saker och ting har gått åt rätt håll.

– Jag har fyra yngre syskon och hör att fler, framför allt bisexuella, kan vara öppna i skolan. Det känns jättefint. Samtidigt är jag ju inte nöjd förrän ingen längre behöver komma ut.

Joakim Månsson Bengtsson ser mycket som kan förbättras för hbtq-personer i Sverige. ”Vi har en diskriminerande lagstiftning kring blodgivning, transvården är inte som den borde vara och jag vill aldrig att andra unga hbtq-personer ska behöva utstå den mobbning jag fick utstå.”

Bild: Emil Langvad

Annons

Däremot tycker han fortfarande att Lund har för få mötesplatser för hbtq-personer, i synnerhet unga hbtq-personer och de som inte är studenter. World Pride kommer på så vis lägligt – särskilt efter ett och ett halvt års pandemi är suget stort efter att träffas.

– För många är det ju när vi samlas i de här mängderna som vi skapar ett tryggt rum – där man är en i majoriteten på det här torget eller den här festivalen, säger Joakim Månsson Bengtsson.

Mötesplatsen Q-hänget, som riktar sig till unga hbtq-personer, öppnar i Tjejjourens lokaler i höst, något han också konstaterar är välbehövligt.

Annons

– Samtidigt ska ansvaret för att skapa det där trygga rummet inte vila på ideella krafter. Ska vi kunna göra staden eller Sverige tryggt för hbtq-personer måste det finnas anställda som jobbar med just det, säger Joakim Månsson Bengtsson.

På fritiden är Joakim Månsson Bengtsson gärna i naturen: ”Jag behöver inte Spanien, jag åker mycket hellre till Halland eller Småland och vandrar. Och Stenshuvud är min absoluta favoritplats just nu.”

Bild: Emil Langvad

Annons

Måste han välja någon hbtq-fråga att sätta högst på dagordningen väljer han dock att titta utomlands.

– Mycket kan förbättras i Sverige, men vi får i alla fall leva i frihet här. Därför tycker jag att vi borde välkomna så många hbtq-flyktingar vi bara kan, för det kunde ha varit jag som blev hängd i Uganda eller elchockad i Tjetjenien för att jag känner attraktion till män.

Fakta

Joakim Månsson Bengtsson

Ålder: 28 år.

Bor: I Lund.

Gör: Socialpolitisk talesperson för Feministiskt initiativ, ordförande i Lundapride och regional samordnare för Läkare i världen.

Annons

Fakta

Sex snabba med Prideprofilen

Äter helst: Vegetariska enchiladas. ”Jag firar tioårsjubileum som vegetarian men kallar mig aspirerande vegan.”
Lyssnar på: Schlager. ”Nanne Grönwall är favoriten, men Tusen och en natt är bäst att dansa till på nattklubben.”
Tittar på: Netflixserien ”The 100”.

Läser: Om Annika Bengtzon. ”Alla som läser mycket tycker det är löjligt, men från och med i sommar har jag alla böckerna i serien.”

Favoritplats: Lugnaquilla, Irland. ”Irland ger mig något jag inte kan beskriva. Det är en mycket vacker plats, och jag har lite irländsk familj – inte by blood, men själslig familj.”

Något du ändrat åsikt om det senaste året: Surrogatmödraskap. ”Det är ju ett sätt för mig att få familj, vilket jag väldigt gärna vill, så det har tagit en stund för mig att komma dit. Men i dag är jag helt emot.”

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy