Annons

Annons

Annons

Dygnet Runt

12 krogsatsningar att se fram emot i Malmö

Sommaren 2021 har bjudit på en lång rad nya Malmökrogar, men ännu fler väntar runt hörnet. Dygnet Runt listar tolv av de mest intressanta krogöppningarna i Malmö den kommande tiden.

Text

Trots pandemirestriktioner har sommaren 2021 bjudit på en hel del nya inslag i Malmös krogliv. (Se faktarutan.) Men det finns också många roliga nya satsningar som väntar. Dygnet Runt har valt ut tolv extra intressanta krogprojekt som väntar framöver.

1. Brasserie Sture 1912

Jonas Lindvall, Kenneth Andrén och David Kallós.

Bild: Peter Frennesson

Dygnet Runt kunde i april avslöja att den före detta Michelinkrogen Sture på Adelgatan nu tagits över av trion David Kallós (Brogatan), Jonas Lindvall (arkitekt) och Kenneth Andrén (Egmonts fd vd). Målet är att skapa en klassisk krog av internationellt snitt. När vi intervjuade trion i april var tanken att den nya restaurangen skulle heta Sturehof eftersom det har varit det historiska namnet på restauranglokalen innan 2010. Men restaurangen Sturehof i Stockholm har skaffat sig ensamrätt till varumärket, så nu kommer restaurangens fullständiga namn istället att bli Brasserie Sture 1912.

Annons

Annons

– Men i vardagen kommer vi nog att kalla den Sture, säger David Kallós.

Planen är nu att öppna i månadsskiftet september/oktober.

2. Ludde och Labans

I hörnet av Norra Vallgatan och Gråbrödersgatan ska det hända spännande saker nästa vår. Där tyska Lilla köket tidigare låg ska det nu bli en krog driven av Arvid Laban Falk och Ludvig Fredriksson. Falk har tidigare varit hotellchef på MJ:s och dessförinnan på Boulebar. Men i sommar har han arbetat på Talldungens gårdshotell i Brösarp. Ludvig Fredriksson har jobbat på Saltimporten Canteen. Under sommaren avslöjade de i sociala medier att de skrivit på kontrakt för lokalen, men de kan inte avslöja så mycket detaljer om vad som ska hända där. Fredriksson är nybliven pappa och Falk har haft fullt upp på Talldungen, så det konkreta arbetet med krogen börjar under hösten för att sedan kunna öppna den 1 mars nästa år. Namnet på krogen är inte heller spikat, men det blir inte ”Ludde och Labans” som är namnet på det nystartade företaget.

3. Ava vinbar

Kajsa Davidsson och Matilda Bogren står bakom nya Ava vinbar.

Bild: Lars Brundin

På måndag, den 16 augusti, öppnar den nya vinbaren Ava som flyttar in i Ciao Lolas tidigare lokal på Karlskronaplan. Den tidigare italienska matstudion har nu gjorts om till vinbar med vardagsrumskänsla. Bakom Ava vinbar står Kajsa Davidsson och Matilda Bogren. Den förstnämnda jobbade senast som inköpare på Lilla kafferosteriet och den sistnämnda är mest känd som sångerska i Malmöpopbandet Echo Ladies.

Annons

4. The Gem

I juni kunde Dygnet Runt berätta att Malmös burgerpärla Casual Street Food ska öppna ett sidoprojekt i form av The Gem. En burger- och korvbar som ska ligga inne på hotellet Comfort Hotel på Carlsgatan 10. Planen var först att öppna i augusti, men nu har man beslutat sig för att först bygga om och öppna upp köket, så därför blir det öppning först i oktober.

Annons

5. Pink Head Noodle Bar

Wade Brown i Pink Head Noodle Bar-köket.

Bild: Emma Larsson

När den asiatiska nudelbaren lämnar Malmö saluhall den 22 augusti för att öppna i en större egen lokal på hörnet Västergatan/Gråbrödersgatan, så innebär det ju egentligen inte en ny restaurang utan en flytt. Men å andra sidan sker flytten för att kunna utveckla Pink Head Noodle Bar, så på många sätt blir det en helt ny restaurang. Tanken är att öppna i oktober.

6. Pink Heads nya asiatiska i Saluhallen

Men Pink Head-ägaren Wade Brown lämnar inte Malmö saluhall, utan istället startar han ett helt nytt koncept på samma plats där nudelbaren legat. Men där blir det nu inte nudlar, utan asiatisk streetfood med fokus på takeaway. Den är tänkt att öppna 27 augusti.

7. Pedallers Kitchen

Foto: Fábio Saraiva Schott

Annons

I januari berättade Dygnet Runt om planerna på att Malmös foodbikes gått samman för att öppna den gemensamma restaurangen Pedallers Kitchen vid Augustenborgstorget. Nu är det dags för krogen att öppna officiellt den 28 augusti efter att ibland ha varit smygöppen under sommaren. Sedan i januari har en av aktörerna, glasstillverkaren Folkets Pops, lämnat kollektivet och startat eget vid Augustenborgstorget. Och grillmackornas Barkin Sandwiches är kvar, men planerar att stå på egna ben på annan adress under hösten.

Annons

Därför har Fábio Saraiva Schott, som drivit The Tapioka Bike, tagit huvudansvar för Pedallers Kitchen och den fasta menyn där blir därför av brasiliansk karaktär. Vilket innebär bland annat brasilianska revben med cassava fries, brasilianska burgare, desserten pave med mera. Men på öppningen den 28 augusti blir det även mat från kollektivets egna Malmö Smokers Club. Från september är tanken att ha öppet onsdag-söndag från klockan 11 till minst 22.

8. Malmö Lives terrass

En ny spännande uteservering invigs i början av september när Clarion Malmö Live öppnar sin nya takterrass. På taket till Eatery Social Taqueria kommer en cirka 300 kvadratmeter stor terrass med runt 150 sittplatser att få premiär.

9. Lokal 17 i Hansa

Hansas varuhuschef Håkan Petersson och krögaren Daniel Pembert. Foto: Pembert & Company

Annons

Sedan varuhuset Hansa fick sin nya form häromåret har det varit stor omsättning på aktörer i restauranglokalen vid entrén mot Malmborgsgatan. I somras stängde Standard och istället ska nu en väldigt etablerad aktör in i lokalen. Daniel Pembert driver idag Lokal 17 i Studiohuset, men även Torget 02 på Mobilia och Alnarp 9 i Alnarp. Men den 13 september invigs Lokal 17 i Hansa med samma nordiska koncept som restaurangen i Studio-huset, men även med bubbel och brunch på helger.

10. Limhamns kött & vilt

Foto: Patrick Persson

Förra sommaren lämnade Limhamns kött & vilt sin plats i Malmö saluhall för att istället satsa på en ny större butik och restaurang på Strandgatan 17 i Limhamn. Men ombyggnaden har dragit ut på tiden och nu inväntar man ett bygglov innan man kan få allt på plats. Går allt som de vill så öppnar de i höst. I väntan på det har de fortfarande kvar butiken på Västanväg i Limhamn.

Annons

11. Medley

När nya Medley öppnar på Södra Promenaden 51 är det mer fokus på musik än på mat. Bakom den nya rockklubben Medley står Urban Henriksson och Johan Bjernick från Folk å Rock samt Emma Silfver och Roger Broberg från Knutkalaset. I köket ska det serveras en meny i ”husmansanda utifrån säsong”. Planen är att öppna första veckan i oktober.

Annons

12. Malmöboxen/Elsa

Foto: Hussein El-Alawi

I november förra året berättade Dygnet Runt om Leon Boström som tidigare arbetat på stjärnkrogar i New York, men flyttat hem till Malmö efter att ha fått en hjärntumör. Under året har han dragit igång foodbiken Malmöboxen och sålt luncher på stan, men till hösten är det dags att slutligen öppna restaurangen som varit på gång i ett år nu. Malmöboxen ska vara lunchrestaurangen, medan Elsa ska vara kvällskrogen med fokus på exklusiv, nyttig och hållbar mat. Lokalen på Citadellskajen ska ha 42 sittplatser inne och ett 30-tal utomhus till våren. Planen är att öppna i början av november.

Fakta

Malmökrogar som öppnat i sommar

Vid Möllevångstorget har Mikkellers öl- och ramenkrog Ramen to Biiru precis slagit upp dörrarna på hörnet Simrishamnsgatan/Ängelholmsgatan. Nya för sommaren på Ängelholmsgatan är även mackerian Scandwich. Ramen har det även varit i Folkets park där Grand Malmö sommarsatsat på Grand i Parken.
Vid Davidshallstorg har veganska och vietnamesiska Rau öppnat intill systerkrogen Lu. Eldkrogen Aster har öppnat i Varvsstaden, sushikrogen Oki Doki i Bunkeflostrand och dumplingsrestaurangen Såjja vid Värnhemstorget. Dessutom har grönsaksbutiken Lanthandeln precis öppnat i Ost & Vänners tidigare lokal på Östra Rönneholmsvägen och vi har sett streetfoodsatsningen i gamla Lokstallarna på Kirseberg. Och vill man äta chilenskt har Mucho Gusto öppnat på Holmgatan och det har blivit indiskt i Västra hamnen på Kontrast Ghee by the Sea på Sundspromenaden och spansk-algeriskt på Kerentika på Östra Förstadsgatan. Hyllie bryggeris ölkrog Stormgatan har öppnat nära Centralstationen och vid Rosengårds centrum har afghanska Lala’s buffé dragit igång.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan