Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Malmö

Nordens största domstolsbyggnad växer fram i Malmö

Förra året påbörjades bygget av en helt ny domstolsbyggnad i Malmö. Bakom centralen växer den fram i stadig takt. Sydsvenskan har fått följa med på husesyn i det som ska bli Nordens största domstolsbyggnad.

Alla 13 våningar och fasaden är nu på plats i Malmös nya domstolsbyggnad.

Bild: Patrik Renmark

Annons

– Senast ni var här, i februari, var vi på femte våningen. Nu har fasaderna kommit på plats så det är ett tätt hus idag, säger Sven-Arne Greiff, projektchef på Peab.

Vid Sydsvenskans förra besök gick det inte att gå in i byggnaden, men nu, när fasad och alla 13 våningar är på plats får vi följa med på rundvandring.

Bygget påbörjades i maj 2020, och pågår under 36 byggmånader. Här ska tingsrätt, förvaltningsrätt och hyres- och arrendenämnd flytta in 2023.

– De första tre våningsplanen är förhandlingssalar. Plan fem till och med plan tio ska bli kontorsutrymme som tillhör domstolsverksamheten. Plan elva och upp är också kontor, men för externa hyresgäster, förklarar Sven-Arne Greiff.

Annons

Annons

En av 40 salar på byggnadens första tre plan. Här ska förhandlingar hållas.

Bild: Patrik Renmark

Det kommer att finnas totalt 40 förhandlingssalar på de första tre planen. Källaren kommer att ha rum för frihetsberövade, där de kan pausa under pågående förhandling, istället för att köras fram och tillbaka mellan förvar och rättegång. Bottenplan kommer att vara en mer öppen miljö, men med grundliga säkerhetskontroller.

Allt löper enligt planerna, berättar Sven-Arne Greiff. Domstolsbyggnaden är först ut i det som ska bli den nya Nyhamnen. På ytan framför, strax bakom Centralen, ska det så småningom bli ett torg och en gångbro över spåren, som förbinder den nya stadsdelen med resten av Malmö.

Innanför glasfasaden ryms en liten innergård som ska fyllas med träd och växtlighet, och ge en glimt av blå himmel.

Bild: Patrik Renmark

På en vanlig arbetsdag jobbar mellan 100 och 150 personer på bygget.

Bild: Patrik Renmark

På femte våningen ger stora glasfönster en klar utsikt över Malmös skyline.

– Här kommer rätt så många människor att sitta. Inte bara i en rättssal, utan även åklagare och så som kommer vara här och jobba, säger Anna Malm, kommunikatör på Peab.

Annons

Från terassen upplevs byggnadens blänkande, guldbruna fasad på nära håll.

– Färgen ändrar sig efter vädret. Är det riktigt mulet har den en helt annan färg. När solen står på så ser man hur den skiftar, säger Sven-Arne Greiff.

Annons

Byggnadens blänkande fasad skiftar färg efter väder, och ska synas väl på långt håll.

Bild: Patrik Renmark

Trots storleken växer domstolsbyggnaden fram ganska obemärkt, tror Anna Malm. Området är lugnt, och inte så många rör sig här ännu. Sven-Arne Greiff berättar att fler förbipasserande har börjat lägga märke till den nya silhuetten som sakta växer fram.

– Många som går förbi på andra sidan spåren har reagerat, nu när byggnaden är upplyst på kvällstid. En del stannar och fotograferar.

Sven-Arne Greiff är projektchef på Peab och berättar att allt går planenligt.

Bild: Patrik Renmark

Att gräva nära spåren och intill citytunneln har varit lite av en utmaning, säger Sven-Arne Greiff.

– Att någonting skulle blåsa in över spåren vill man ju helt undvika. Det hade skapat ett tågstopp som kostar skjortan. Men som sagt, allt går enligt planerna, konstaterar han.

Domstolsbyggnaden i sin helhet beräknas vara klar i februari 2023.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy